brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Veehouderij afschaffen?

'De gehele veehouderij moet worden afgeschaft' kopt Trouw boven het opiniestuk van dier- en milieuethicus Willem Vermaat (Opinie, 13 juni). Ik vraag me bij het lezen direct af of Vermaat zich realiseert wat het daadwerkelijk invoeren van zijn pleidooi betekent? Ik bespeur een ver van de praktijk afstaande intellectuele discussie die een dialoog tussen belanghebbenden zou moeten zijn. Als ik vanuit mijn werk boeren spreek, hoor ik steeds meer bereidheid om rekening te houden met dierenwelzijn. Als we met elkaar het dier en zijn omgeving liefhebben, is het hoofdzaak om onmiddellijk zijn hoeder erbij te betrekken, net als de weerbarstige realiteit waarin we nu leven.

Jack Steeghs Zaltbommel

Kruistocht

Hulde aan Martin Bosma! Eindelijk horen we weer eens iemand (Trouw, 13 juni) die voor onze westerse verworvenheden opkomt en daarbij een aantal onwrikbare waarheden ventileert. Hoewel politicoloog, presenteert hij zich tijdens het interview eveneens als volleerd historicus die óók de uitgangspunten van het theoretisch begrippenkader van de geschiedwetenschap beheerst. Hij onthoudt zich namelijk wijselijk van normatieve oordelen en laat slechts de feiten spreken ('De moslimcultuur is middeleeuws'). Zijn voorspelling dat ons mooie Nederland over niet al te lange tijd zal verdwijnen, is weliswaar huiveringwekkend, maar een reëel schrikbeeld. Laat hem, samen met zijn strijdmakkers, zijn kruistocht maar voortzetten, desnoods met die mooie vlag van de Afrikaner Weerstandsbeweging in de hand.

Per Schuitemaker Hoorn

Eerlijk delen

Er is fors bezuinigd op de ouderen, ggz, gehandicapten en jeugdzorg. Nu is er opeens een meevaller van 5 miljard die besteed wordt aan belastingverlaging voor de werkenden. Kan die 5 miljard nu ook niet gebruikt worden voor het verlagen van het begrotingstekort? Of is dit het eerlijk delen van Diederik Samson: geld erbij voor degenen die werken en geld eraf van degenen die oud, ziek, gehandicapt of gestoord zijn?

Thijs van den Brink Leiderdorp

Mensvisie

Hoofdredacteur Cees van der Laan komt in een reactie op de stukken van Bert Keizer en Jean-Jacques Suurmond over dementie tot de conclusie dat er een verschil is in de mensvisie van Keizer en Suurmond (Opinie, 13 juni).

De gangbare mensvisie in de gezondheidszorg is al decennialang de holistische mensvisie, de mens is lichamelijk, geestelijk en sociaal één geheel. Als hij dan schrijft dat Bert Keizer (als arts) beschrijft dat er ontgeesting en zielsverlies optreedt bij de mens in het dementieproces betekent dat dan ook dat het inderdaad een rotziekte is, want je wordt steeds minder mens, die totale mens. Anders gezegd: je ontmenselijkt.

Ik kan me dan ook goed voorstellen dat Keizer woedend reageerde op de column van Suurmond, omdat die beweerde dat je juist meer tot het wezen van de mens zou komen in het dementieproces. Ik ga dan ook verder dan de hoofdredacteur en sta volledig achter de visie van Keizer. Ik vind de visie van Suurmond niet meer van deze wereld anno 2015.

Jitske van der Meer Voorburg

Geen militairen in de wijk

De reactie van Harry Pals op militaire inzet bij politiewerkzaamheden (Trouw, 13 juni) ondersteun ik van harte. Van oud-minister Opstelten is bekend dat hij militairen wilde inzetten tegen terrorisme en criminaliteit. De Tweede Kamer was terecht terughoudend.

Nu sijpelt zo'n inzet op andere wijze door. Voorzichtig, schijnbaar met goede bedoelingen. Maar het rapport over een experiment in Amsterdam, PsyCops, is niet openbaar. Bijstand van militaire steun in het algemeen belang, luidt de motivatie voor dit experiment.

Het algemeen belang van een democratie is transparantie. Dat de politie nieuwe methoden toepast is op zich logisch, maar waar dit gepaard gaat met geheimhouding, gaat er iets grondig mis. Op welke Wob-grond zou het rapport geweigerd kunnen worden? Men leze 'De fatale staat' van Paul Frissen uit 2013. Over de neiging om alles onder controle te krijgen.

Henk Huitsing Rijswijk

Gezonde fusie?

Misschien dat men door ziekenhuisfusies betere zorg krijgt (Trouw, 11 juni). Er wordt gesteld: uiteraard moet de burger beschermd worden tegen prijsopdrijving in de zorg. Dankzij de fusie van ziekenhuizen in Leiden en omgeving moet ik nu al extra in de portemonnee tasten. Ik ben onder behandeling in het Rijnlandziekenhuis in Leiderdorp. Mijn operatie wordt uitgevoerd in Alphen aan de Rijn. Na de ingreep (dagopname) kan ik niet rijden, mag ik niet met het openbaar vervoer, moet ik een taxi nemen. Wie schetst mijn verbazing dat deze rit niet vergoed wordt door de verzekering. Ik dacht dat het eigen risico 375 euro was? Minder leuk facet van de fusie.

W.Bos Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden