brieven

Spelregels

Uit het stuk van professor Gerard Sierksma (Opinie, 21 juli) maak ik op dat Lance Armstrong eigenlijk ook zo'n sportfenomeen zou moeten zijn als Usain Bolt, Chris Froome en Sven Kramer. En dat dus het 'achterafgedoe' rond Armstrong niet had mogen plaatsvinden en dat hij als zevenvoudig Tourwinnaar al zijn titels had moeten houden? En trouwens waarom zijn in het artikel alleen mannen als voorbeeld genomen voor sportfenomenen?

Evert van Dijken Duiven

Beroepsgeheim

De regering wil tornen aan het medisch beroepsgeheim om fraude met arbeidsongeschiktheids- en zorguitkeringen te bestrijden (Trouw, 18 juli). Het medisch beroepsgeheim is een groot goed. Om fraude te voorkomen, is eenvoudig een regel maken: er moet altijd een tweede arts een aanvraag voor een uitkering voor arbeidsongeschiktheid beoordelen.

De druk die een cliënt in een een-op-eengesprek, kan uitoefenen, heeft dan geen zin meer. Een terecht gestelde diagnose bij arbeidsongeschiktheid zal dan meestal gehonoreerd kunnen worden en bewust fraude plegen, zal dan niet of bijna niet meer voorkomen. Dat scheelt veel werk achteraf en bespaart uiteindelijk veel geld.

Suzanne vd Kooij-Schokker Delft

Fraude in de zorg

VVD-minister Edith Schippers van volksgezondheid wil het medisch beroepsgeheim opofferen om fraude in de gezondheidszorg te bestrijden. Deze fraude moet natuurlijk worden aangepakt, maar dit is klein bier in vergelijking met bedragen die worden ontvreemd via belastingontduiking door (grote) bedrijven, graaiende bankieren, handige beleggers enz. Maar ja, dit is nu eenmaal VVD-beleid: de rijken rijker maken en de armen armer. Het komt er dus op neer, dat als je geld wilt stelen het een groot bedrag moet zijn. Want als je een klein bedrag steelt word je gepakt en gestraft; als je een groot bedrag steelt krijg je een bonus.

Aart Brandwijk Zwijndrecht

Katholieke misère

Natuurlijk is het een goede zaak dat katholieke hoogleraren van de School of Catholic Theology in Tilburg in hun studie over kansen en bedreigingen voor de rooms-kathtolieke kerk betogen dat de kerk de deuren nog veel verder moet openen voor zinzoekers (de Verdieping, 21 juli). Toch denk ik dat ook dit artikel veel te zwart-wit is.

De genoemde voorbeelden passen niet in het artikel, zijn zwaar overtrokken en zaaien verdeeldheid. Er wordt te snel voorbijgegaan aan de vele actieve gespreksgroepen en impulsavonden die vanuit de kerken worden georganiseerd, ook oecumenisch.

De kerk besteedt niet alleen aandacht aan liturgie maar ook aan diaconie en exegese. Ik denk niet dat de koers van de bisschoppen radicaal anders moet. Misschien moeten ze wel iets meer het voorbeeld van paus Franciscus volgen, die aangeeft dat de deuren nog verder open moeten. In veel gemeenschappen ontvangen pastores tezamen met leken spirituele zwervers in boeiende ontmoetingen, in gespreksgroepen en op impulsavonden. Er zijn andere oorzaken te noemen waarom die avonden misschien slechter worden bezocht dan voetbalwedstrijden en andere welvaartsshows op televisie. Tot het totaalpakket van de kerk horen ook deze activiteiten.

Toine Vos Dronten

Etiket

Een lezeres uit Oegstgeest schrijft dat ze blij is dat haar zoon eindelijk het 'etiket' PDD-NOS heeft gekregen (Opinie, 21 juli). 'Ik ben blij met dat stempel', schrijft ze. Etiket, stempel: beide woorden klinken mij negatief in de oren. Toepasselijker is het woord 'gebruiksaanwijzing', want dat is het in feite waarom mensen opgelucht zijn met een diagnose: je snapt eindelijk hoe je, door je eigen gedrag, het leven van je kind gelukkiger kunt maken.

Marie de Vries Deventer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden