Brieven

Vredesprijs Europa
Europa (met uitzondering van de Balkan, die geen deel uitmaakt van de EU) heeft sinds 1945 heel goed zelfstandig de vrede kunnen bewaren. Dat haar nu de Nobelprijs toekomt, vind ik overdreven. Natuurlijk vinden de Europese bestuurders dat een pluim en vieren zij hún feestje, maar of zij de prijs werkelijk verdienen? Als ik dan het verhaal lees van het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai en de weerzinwekkende vastberadenheid van de taliban, dan had ik als Nobelprijscomité toch snel nog een extra vergadering belegd voorafgaande aan de toekenning van de vredesprijs. Juist Malala verdient die opsteker.

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Kunst verrijkt
Het interview 'Beschaving is beschermen wat niet winstgevend is' met schrijfster Aleid Truijens was uit mijn hart gegrepen (Onderwijs & Opvoeding, 12 oktober). Truijens windt zich op over het voorstel van minister Bijsterveldt om het vak culturele kunstzinnige vorming als verplicht examenvak te schrappen. Het is zo kostbaar om kinderen met kunst in aanraking te brengen. Het levert niet direct geld op, maar wel een rijkdom die niet in geld uit te drukken is. Alleen al in mijn kleine galerie zie ik hoe bezoekers steeds weer geïnspireerd worden door kunst. Als er geen geld is om iets te kopen, gaan ze toch blij naar huis. Cultuuronderwijs is belangrijk. Veel dingen vergeten we van wat we ooit op school leerden, maar belangstelling voor kunst zal beslist het leven rijker en mooier maken.

Karla de Boer-Gilberg Apeldoorn

Zzp'ers en multinationals
Ondernemer en columnist Leendert Bikker verwijt zzp'ers dat ze wel de lusten, maar niet de lasten van het ondernemerschap willen. Dat niet elke zzp'er een echte ondernemer is, is intussen wel bekend. Maar wat neemt Leendert Bikker de zzp'ers kwalijk? 'Ze vragen massaal om bescherming van de overheid bij teruglopende inkomsten. Dat kan toch niet.' Nee, dan die 'roemruchte' bedrijven die door Bikker aangeprezen worden. Shell, Philips, KPN en 'de banken'. Het oude liedje. Als een individu iets onderneemt en het zit tegen, dan mag hij zelf zijn boontjes doppen. Maar een multinational mag alles, de overheid springt toch altijd bij.

Frits Jongbloets Nieuwegein

Directe ontwikkelingshulp
Frank van der Linde (Podium, 12 oktober) ziet een mogelijkheid om te besparen op ontwikkelingshulp door tussenschakels als Cordaid, Icco en Novib uit te schakelen. Het geld kan rechtstreeks van het ministerie naar de projecten. Dat zou een bezuiniging kunnen zijn, maar het is vooral een handicap voor ontwikkelingssamenwerking. Er zijn al in diverse ontwikkelingslanden ambassades gesloten, hoe dan nog in contact komen met lokale organisaties? Lastiger is het om burgerinitiatieven te steunen in landen waar de overheid dat soort activiteiten niet duldt. In menig land doet die situatie zich voor.

Henk Zomer Markelo

Groene ingenieurs
Nog even reageren op de Duurzame top 100. Bij het lezen viel mij achteraf de totale afwezigheid van groene ingenieurs op. Waar zijn de ontwerpers van de nieuwe generatie windmolens, efficiënte verbrandingsmotoren, smart grids (intelligente energiedistributienetwerken), en groene datacentra? Ik miste ze.

Mariëlle Stoelinga Enschede

Te dure hypotheken
Banken maken 6 miljard extra winst op te hoge hypotheekrente, meldt de krant. Dus niet alleen de woningeigenaren zijn te duur uit, maar de aftrek gaat ook ten koste van de staat, c.q. de hele samenleving. Zo dragen dus ook huurders bij aan de winst van de banken. Als dat nou alleen de staatsbanken waren, à la....

Willem Heijster Breda

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden