brieven

Meningsuiting

Het is verbazend wat tegenwoordig onder het begrip vrijheid van meningsuiting lijkt te vallen. Anderen kwetsen, beledigen, op de tenen trappen; alles moet zo heerlijk vrij kunnen. Je zou het ook respectloos kunnen noemen of gewoon onbeschoft. En zo denken met mij heel wat mensen. Overigens aan Trouw geen verwijt. Het is een fijne krant.

N.M. Blok-Knape Assen

Boshyacinten

Voor boshyacinten hoef je niet naar Zuid-Engeland, schrijft een lezer (Opinie, 5 mei). Want je kunt ze ook bij Brussel zien. Ook mijn zeer ruime tuin staat vol met duizenden boshyacinten. Het probleem is wel dat ik op een overzees gebiedsdeel woon, maar wel in Nederland.

Marianne Nijholt Smit Hoorn-Terschelling

Spoeltoilet

Verbaasd lees ik het artikel waarin iemand zijn beklag doet over het feit dat de gemeente Uden geen spoeltoilet wil betalen voor zijn hoogbejaarde ouders (Trouw, 6 mei). Mijn commentaar: mooie boel als de belastingbetaler hiervoor verantwoordelijk zou zijn. Het artikel ademt de sfeer van ouderen die hulp nodig hebben, er ook voor kunnen betalen, maar de kosten van het spoeltoilet willen afwentelen op de maatschappij, zodat hun kinderen uiteindelijk een hogere erfenis krijgen. Ik ben blij dat de gemeente dit weigerde en ik hoop dat de gemeenten op deze weg doorgaan. Ouders die 99 en 92 jaar zijn, houden van hun pensioen en AOW per jaar makkelijk 800 euro over. Tenzij de kinderen dit afromen.

J.H ter Avest De Kwakel

Spoeltoilet (2)

Prachtig, zoals de gemeente Uden voor paal staat in het artikel over ouderen die moeten leuren om een spoeltoilet. Maar intriest als je van je laatste spaargeld een verbouwing betaalde om te voldoen aan de wens van de overheid om zolang mogelijk thuis te blijven wonen om vervolgens te horen dat je de laatste ontbrekende 800 euro niet kunt krijgen. Het is te hopen dat dit verhaal de ogen opent van Uden en andere gemeenten.

Wim de Zeeuw Zetten

Spoeltoilet (3)

Ik kan de opstelling van de gemeente Uden, die weigert te betalen voor een spoeltoilet, volledig begrijpen. Zolang mensen nog zelf de aanpassingen aan hun woning kunnen betalen, moet de rekening bij hen worden neergelegd. Het is niet de plicht van de gemeente om met overheidsgeld erfenissen veilig te stellen. Het is ook terecht, dat ouderen tijdig over hun woonsituatie gaan nadenken. De ouderdom komt met gebreken. Dat is in de gehele wereld zo, ook in Uden.

Piet Kroon Vianen

Spoeltoilet (4)

Gemeenten wijzen veel verzoeken tot woningaanpassing af omdat ouderen moeten anticiperen op eventueel veranderende omstandigheden. Maar voor mensen die nu hulp nodig hebben, valt er niets te anticiperen. Dat ouderen dan maar moeten verhuizen, is geen goed argument. Er zijn gewoon veel te weinig huurwoningen en ouderen willen graag in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Verhuizen kost bovendien geld. Zelf ben ik enige jaren geleden verhuisd naar een tweekamerappartement, dat kostte 8000 euro. Dat kan niet iedereen betalen. En dan hebben we het nog niet over de emotionele belasting.

Herma Klamer Geldrop

Hug de koning

In de zestiger jaren van de vorige eeuw vermeden demonstranten tegen de oorlog in Vietnam problemen met politie en justitie door de slogan 'Johnson moordenaar' te vermaken tot 'Johnson molenaar'. Misschien kunnen we naar analogie daarvan de rechter paaien door in plaats van 'Fuck de koning' nu 'Hug de koning' te roepen.

Guus Koelman Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden