Brieven

Katholicisme en islam
Hans Goslinga vergelijkt in zijn column Samuel Morse en Geert Wilders (Trouw, 4 juni). Beiden brachten religies in verband met politieke ideologie. Morse hekelde het rooms-katholicisme, Wilders de islam. Je kunt veel van het katholicisme zeggen, maar niet, zoals Morse beweerde, dat het een ideologie is die haaks staat op de democratie. Raar ook dat Goslinga Abraham Kuyper erbij haalt. Kuyper zocht met succes toenadering tot het katholicisme. Maar ten aanzien van de islam wist hij wel beter. In 1907 schreef hij al 'Monotheïsme beteekende voor Mohammed dat er naast of onder Allah geen enkele andere beheerschende of beslissende macht denkbaar was, noch in 's mensen wil, noch in de macht van den Staat. Zijn godsdienst zou de absolute religie, de religie der wereld, de eenige religie zijn, en de kring van het Mohammedanisme moest uit dien hoofde heel de wereld in zich opnemen en beheerschen.'

Toon Verberg Hilversum

Laatste woord
"Op u rust een grote verantwoordelijkheid. Snijd de vrijheid in Nederland niet af van zijn wortels, de vrijheid van meningsuiting. Spreek mij vrij. Kies voor vrijheid." Aldus het laatste woord van Wilders in de rechtszaal (Trouw, 3 juni). Ik zou er wat betreft de vrijheid wat geruster op zijn geweest als hij had gezegd: "Snijd de vrijheid in Nederland niet af van zijn wortel, de onafhankelijke rechtspraak. Want in wat voor een rechtsstaat leven we als elke verdachte er zijn eigen vonnis kan bepalen." En als hij dan, om deze woorden kracht bij te zetten, was geëindigd met een bekend citaat van de historische figuur Louis Lavelle: "Als de nederlaag van mijn tegenstander de nederlaag van de waarheid is, is het ook mijn eigen nederlaag", zou ik er helemaal gerust op zijn geweest.

Jan Tiemens Apeldoorn

Geen ijshockeyhal vol
Peter Verhoeff, synodevoorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland, vraagt zich af (Trouw, 3 juni) waarom een Kirchentag in Nederland niet werkt en in het verlengde daarvan waarom hij geen ijshockeyhal vol krijgt en de Lutherse oud-bisschop Margot Kässmann wel. Ten eerste worden bovenplaatselijke initiatieven door kerkstructuur en het ontbreken van kerkbesef binnen de PKN bepaald niet gestimuleerd. Ten tweede is Margot Kässmann een sterk, zelfbewust geestelijk leidster. De kerkbestuurders van de PKN daarentegen ontberen charisma en geestelijk leiderschap. Tja, dan krijg je geen ijshockeyhal vol.

Christiaan Winter Zaandam

Pindakaasbelasting
In Trouw (4 juni) een evaluerend artikel over de pindakaasvloer van Wim T. Schippers. Daarin staat dat het museum aan de kunstenaar 30.001 euro voor zijn concept heeft betaald. 'Daar betaalt de kunstenaar nog belasting over.' Die zin suggereert dat het raar of tenminste sneu is dat Schippers over zo'n bescheiden honorarium ook nog belasting moet betalen. Dat is onzin. Iedereen betaalt belasting over zijn inkomsten en terecht. Het percentage daarvan is afhankelijk van de som van honorarium en totale inkomen.

Henk Slechte Schiedam

Komkommers op het land
Staatssecretaris Atsma van milieu roept provincies op coulant om te gaan met tuinders die gedwongen zijn hun komkommeroogst op het land te dumpen bij gebrek aan een afnemer (Trouw, 4 juni). Provincies moeten de wet gewoon handhaven en het dumpen van overtollige komkommers niet toestaan. Als mensen ze niet lusten, waarom voeren we de groente dan niet gewoon aan de dieren? En door het voeren aan het vee besparen de boeren zich de aanschaf van duur veevoer.

Maarten Verrips Leiden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden