BRIEVEN

Immigratiedienst

Er valt, denk ik, over te discussiëren of het Nederlandse asielbeleid zoals uitgevoerd door de IND 'fair and firm' is. Het is in elk geval niet 'fast'.

Ik werk al geruime tijd als arts in asielzoekerscentra. Veel ernstige psychische klachten van asielzoekers hebben direct te maken met de soms wel zeer traag verlopende asielprocedure. Mensen worden daardoor lang in onzekerheid gelaten en zien geen toekomstperspectief met alle gevolgen van dien. Asielprocedures slepen nog steeds regelmatig jarenlang voort.

Zelfs als de IND in de toekomst wel 'fast' zou kunnen werken, dan blijf je nog met een belangrijk probleem zitten. Asielzoekers die afgewezen zijn, moeten ook weer uitgezet worden naar het land van herkomst. De asielzoeker zelf werkt daar om begrijpelijke redenen vaak niet aan mee, maar ook het land van herkomst niet. De Volksrepubliek China werkt nou niet bepaald mee om haar disloyale burgers terug te nemen. Er zijn meer voorbeelden te geven.

Veel asielzoekers wachten een dreigende uitzetting niet af maar proberen elders asiel aan te vragen of gaan de illegaliteit in. Met name in de grote steden zit een omvangrijke (hoewel er natuurlijk geen exacte cijfers bekend zijn) groep illegalen. Deze rechtenloze die er eigenlijk niet eens mogen zijn, vertegenwoordigen de onderkant van onze samenleving.

Met een asielbeleid dat 'fair, firm and fast' is, ben je er nog niet. Er hoort ook nog een goedwerkend uitzettingsbeleid aan gekoppeld te zijn. Een knappe kop die bedenkt hoe dat er uit moet zien. Maar, misschien lossen al deze moeizame problemen zich over een aantal jaren vanzelf op. In onze vergrijzende maar wel economisch sterk groeiende samenleving zijn we straks blij dat we in het bejaardenhuis 's morgens uit bed geholpen worden door een voormalige illegaal. Al spreekt hij slechts gebrekkig Nederlands.

IJsselmuiden F. Harmanny-Wiersma

Leeglopende kerken

Daar had je het weer. In de kop van het artikel over de secularisatie in islamitische kring, daar begon het al (Trouw 1 april): Niet alleen de kerken in Nederland lopen leeg. Ik geef toe: bij tal van gemeenteleden is de zondagse kerkgang niet meer zo vanzelfsprekend als in vroeger jaren - het veranderend cultuurpatroon heeft daar zeker mee te maken - maar laat men nu niet denken, dat die vanzelfsprekendheid niet meer zou bestaan. En naast de ouderen zijn er ook de jongeren.

Wel moet ik ook toegeven dat wat van de kerken naar buiten komt, niet altijd bemoedigend is. Maar dit is wat anders dan de genoemde 'leegloop'. De werkelijkheid van de kerk is genuanceerder.

Zeist B. van Ginkel

Kok

Met de gemeenteraadsverkiezingen stond op de hoek van de Roelantstraat (Amsterdam oud-west), Wim Kok als een heilsoldaat de Internationale te zingen, zo was op de televisie te zien.

Nu reageert hij kribbig als een ander vanuit zijn principe een andere mening geeft over het koningshuis: de SGP over het huwelijk van de protestantse prins Maurits met de katholieke Marilène van de Broek. Je zou erom kunnen lachen. Maar eigenlijk is het dieptreurig.

De Rijp J. H. Bruijnjé

Klop (1)

Ik schaam mij over Klops column in Trouw van dinsdag 31 maart, waarin hij D66 beticht van 'een beschaving, die prat gaat op vrijheden om te mogen doden en boodschappen te doen'. Ik mag dan wel een partijgenoot van Klop zijn, maar ik voel mij niet thuis in een beweging, waarin Klops wijze van opponeren de maat der dingen zou worden. Ik hoef D66 niet te verdedigen, want dat kan het zelf het beste. Ik mag wel mijn eigen partij, het CDA, verdedigen tegen het soort beschaving, dat Klop met zijn column tentoonspreidt. Dan de zaak zelve. Het winkelen op zondag ligt binnen het CDA genuanceerder dan Klop suggereert. En dan 'de vrijheid om te mogen doden', zoals hij het noemt. Het CDA is mede verantwoordelijk geweest voor de huidige euthanasieregeling, waarin euthanasie op verzoek en onder strikte voorwaarden mogelijk wordt. In het voorstel van D66 blijft dat zo. Alleen met dit verschil dat daarin niet apriori wordt uitgegaan van strafbaarheid van een arts die onder de even strikte voorwaarden als nu meewerkt aan euthanasie. Als het CDA tegen welke vorm van euthanasie dan ook is, had het destijds niet met de huidige regeling akkoord moeten gaan. Dan had het het kabinet moeten opblazen. Er zijn in de geschiedenis kabinetten opgeblazen om minder dan om principes van 'leven en dood'. Iemand die zo wild om zich heen slaat als Klop doet, laadt de verdenking op zich het euthanasievraagstuk pas echt tot een verkiezingswapen te verheffen.

Den Haag Ben Pauw

Klop (2)

De reactie van de heer Klop in Trouw van 31 maart op de aankondiging van minister Borst, dat zij niet zou willen regeren met het CDA, is naar mijn mening zeker geen reclame voor zijn partij. Zijn botte omschrijving van abortus en euthanasie getuigen van weinig naastenliefde. Is hij ooit persoonlijk met deze vragen geconfronteerd geweest? Als je een dergelijke keus van dichtbij hebt meegemaakt, dan weet je, dat het hier gaat om een diep ingrijpend, zeker niet lichtwaardig genomen besluit, waarbij kiezen voor 'dood' alles te maken heeft met kiezen voor 'leven'.

Heemstede A. van Os-de Man

Turk in Urk

Op een ongewoon venijnige en cynische wijze wordt in het stukje 'Turk in Urk' een heel dorp over een kam geschoren met enkele opgeschoten raddraaiers die er de oorzaak van waren dat een ordinaire ruzie met een Turkse eigenaar van een shoarmatent volledig uit de hand is gelopen. Het is onbegrijpelijk dat een kwaliteitskrant als Trouw (1 april) zich leent voor deze pure discriminatie. Gelukkig weet ik dat de bevolking van Urk meer heeft gedaan voor asielzoekers en aan concrete en praktische hulp in de derde wereld, met name Ethiopië dan uit dit stukje blijkt.

Urk Tj. Ruiten

Defensie

Minister Voorhoeve roept de PvdA op om af te zien van bezuinigingen op defensie (Trouw, 26 maart). Volgens Voorhoeve spreekt Nederland internationaal graag een woordje mee (dat kan niet op een koopje) en dreigt het gezag te verliezen als we onvoldoende investeren in materieel voor vredesoperaties.

Uit een Novib-publicatie blijkt dat Nederland als nummer 7 op de ranglijst van wapenexporteurs staat. Zouden we internationaal niet meer aan gezag winnen als we opriepen om de wapenproductie aan banden te leggen? Dit beperkt de mogelijkheid tot oorlog voeren en zou vredesoperaties overbodig kunnen maken. Zonder wapens geen oorlog, waarom dit internationaal niet indringender aan de orde gesteld?

Vlissingen M. N. de Schipper

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden