brieven

Niet weer reanimeren

Zes jaar geleden kreeg ik tijdens een wandeling een hartstilstand.

Twee vrouwen die even tevoren met goed gevolg een reanimatiecursus hadden afgelegd hebben mijn leven gered door mij te reanimeren. Er waren toen mensen die zeiden: 'Jan, God heeft je het leven gered.' Waarop ik vroeg: 'Of waren het die twee vrouwen?' Gelukkig heb ik mijn leven verder niet als een kasplantje behoeven te leven en functioneer ik goed. In een gesprek met mijn huisarts daarna heb ik, ook al ben ik er eerder goed afgekomen, toch besloten een reanimeer-mij-niet-penning aan te schaffen. Waarom? Omdat een hartstilstand voor de tweede keer volgens haar toch een potentiële schade zou kunnen opleveren en die vrij grote kans wil ik mijzelf niet aandoen. Ik kreeg van haar recht op de waarheid.

Jan van Drie Oss

Minder verkeer op de A9

Er zou nog een oorzaak kunnen zijn voor de afname van het verkeer op de A9 (Trouw, 3 augustus), namelijk het veelvuldig gebruik van gps. Toen ik mij voor het eerst door mijn gps van Kampen naar Den Haag-West (Scheveningen, Stadhouderskwartier) liet leiden, moest ik tot mijn verbazing niet via Utrecht, maar via Almere en dan door tot de A10. Sinds die tijd heb ik niet veel meer op de A9 gereden. Hetzelfde zal gelden voor Schiphol/kort parkeren. Als duizenden automobilisten net zo volgzaam zijn (en daarvoor hebben ze dat ding immers gekocht) dan moet dat een significant verschil opleveren.

Wim L. Helleman Kampen

Flauwe grappen

Het is zo goedkoop om het verwarde gedrag van je moeder in een strip uit te beelden. De strips van Mirjam Vissers halen het niveau van Trouw flink naar beneden. Stoppen alstublieft met die flauwe grappen over de rug van ouderen. Was Dingeman er maar weer.

Ineke en Wim Oldenbeuving Borne

Comadrinken

Trouw miste gisteren de kans om de winstgroei van Heineken met de rekening van comadrinken te verbinden. Waarom verwerken we de maatschappelijke schade van alcohol, neem de rekening van comadrinken, niet gewoon in de aankoopprijs? Dan neem je automatisch je verantwoordelijkheid. Je verzekert je toch ook extra bij wintersport en zo ben je solidair met de pechvogels. Een soort collectieve (bier)glasverzekering!?

Pieter ter Steeg Gouda

Toch veel geld

In het artikel 'Nu Borssele sluiten bespaart ons veel geld' betoogt Peer de Rijk dat de goedkope elektriciteit uit kolencentrales geprefereerd wordt boven de stroom uit de kerncentrale (Opinie, 31 juli). Zouden (de dure) variabele bronnen zoals zonne- en windenergie, samen met de kolencentrales al stabiel en betrouwbaar elektriciteit leveren? Dan nog zal het behalen van de CO2-doelstelling, net als in Duitsland, heel veel geld gaan kosten. Dat laatste heeft De Rijk helaas niet in het artikel meebeschouwd.

Jörn Harry Scheveningen

Marginale aandacht

Het probleem van de doping lijkt onoplosbaar. Een begin van een oplossing ligt bij de gezamenlijke media. Meer en meer zien we dat een sporter zijn sport niet alleen beoefent voor de eer of omdat het zijn hobby is, maar ook voor het geld. Dat geld is voor een groot deel afkomstig van de media en van overige sponsors. Als die sponsors wegvallen vervalt een belangrijke reden voor dopinggebruik.

Wanneer er geen media-aandacht meer is zal ook de belangstelling van bedrijven verdwijnen om de sport te sponsoren. En, bijkomende winst, slechts marginale aandacht voor de sport in de krantenkolommen of op de buis betekent dat er ruimte komt voor andere, belangrijker zaken.

Wat let de media om hiermee een begin te maken?

H. Bruins Leeuwarden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden