brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Meer overheid

Waarom moet 5 miljard euro worden uitgekeerd aan de burger? Kan dat geld niet anders worden besteed? Ten gevolge van de terugtrekkende en bezuinigende overheid vallen er grote gaten in de verantwoordelijkheden van de overheid. Bij politie, rechtspraak, UWV , onderwijs en diverse controlediensten vraagt men al jaren om uitbreiding van personeel. De verwaarloosde defensie heeft een nieuwe impuls nodig. Er is geld nodig voor de sociale woningbouw. Wat duurzaamheid betreft: de overheid zou daarin een voortrekkersrol moeten spelen. Wat zou het geweldig zijn als de politieke partijen zich niet zouden laten verleiden om kiezers te paaien. Dankzij meer overheid, meer samenleving!

Rients Boiten Dieren

Rusland

Nederland is in oorlog met IS dat 129 voornamelijk Franse burgers doodt. Straks moeten wij dus gaan bijdragen aan een militaire campagne tegen IS. Ook Rusland wil daaraan deelnemen. Rusland, het land met een regime dat uit expansiedrift met een van haar raketinstallaties vorig jaar 173 Nederlandse burgers de dood in liet jagen. De EU en de NAVO-landen gaan toch niet met de Russen samenwerken zonder van het Russische regime te blijven eisen dat het verantwoording aflegt? En toch ook niet zonder dat De Krim en Oost-Oekraïne op de agenda blijven staan? Ik hoop dat de internationale gemeenschap hierop blijft letten.

Kees van Oosten Voorschoten

Dienstplicht

Lezer M.A. van Ditmar uit Zoetermeer (Trouw, 17 november) wil de dienstplicht opnieuw invoeren. Ouderwetse onzin, dacht ik. Maar de laatste alinea zette mij aan het denken: 'De leden van het mannelijk geslacht gaan als jongens de dienstplicht in en komen er als mannen weer uit.' Ik dacht aan autochtonen en allochtonen. Ze zijn op deze wijze verplicht samen te werken. Daarbij krijg je in dienst tijd om te studeren, te sporten, en je rijbewijs te halen. Ze leren met verschillen om te gaan in kleur, geloof en intellect. Als ze zo uit dienst komen, hebben ze wellicht weer meer perspectief. Om daarna te kiezen: of de maatschappij in, of professioneel in dienst te treden. Je kunt hier beter geld aan besteden dan aan een werkloosheidsuitkering. Regering, ik zou zeggen: doen!

Tineke Sikkema-Stienstra Delfzijl

Emancipatie

De brief van Jacqueline van Luit-van Poppel (Trouw, 20 november) is mij uit het hart gegrepen. Ik, getrouwde vrouw (net 70 geworden) voel mij heel geëmancipeerd en dat heeft niets te maken met het gelijk moeten zijn met mijn man. Gelukkig dat ik het verschil tussen man en vrouw als een voorrecht zie. Dat ik drie kinderen heb mogen baren en oma ben van negen kleinkinderen maakt mij niet minder geëmancipeerd. Wij vullen elkaar aan en zijn beiden even waardevol, maar ook verschillend.

Maria van Kessel Haarlem

Humor

Wat jammer voor lezer A. Jansen (Trouw ,19 november) dat hij of zij geen humor kan ontdekken in de rubriek 'Opgetekend gesprek'. Van harte hoop ik dat u niet ingaat op zijn of haar verzoek/advies hiermee te stoppen.

A.H. Plantinga Beverwijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden