brieven

Boemerangkinderen

Afgeven op jongere generaties is van alle tijden, maar ik had dit niet zo prominent op de voorpagina van Trouw (12 mei) verwacht. Dat jongeren als 'boemerangkinderen' vaker terugkeren naar de woning van hun ouders heeft niets te maken met makkelijke keuzes of een gebrek aan vooruitdenken. Wat kinderachtig om te suggereren dat jongeren van nu minder volwassen zijn dan voorgaande generaties op die leeftijd waren. De juiste verklaringen? Wat dacht u van de economische crisis, hoge jeugdwerkloosheid, onbetaalbare woningen en een arbeidsmarkt die drijft op wisselende, tijdelijke contracten in plaats van vaste aanstellingen? Voor deze problemen dragen oudere generaties misschien ook wel enige verantwoordelijkheid.

Dorian Schaap Nijmegen

Dingen van alledag

Wat heerlijk is het om de dag te beginnen met het Klein Verslag van Wim Boevink. Meestal geen ingewikkeld artikel over oplichting, corruptie of het einde der tijden, maar een verslag over de dingen van alledag. Een fietspomp die het weer eens niet doet of een terrasje pakken tijdens een wandeling. Gewone observaties, maar raak opgeschreven. Zelf vergelijk ik de verslagen van Wim Boevink met de stukjes van A.J. Klei die ook altijd op pagina twee zijn overwegingen neerschreef, vaak met humor en een leuke kwinkslag. Wat dat betreft heeft Trouw al jaren een gouden formule.

Henk Sieben Rekken

'Albino' Heino

In het kader bij het artikel over albino's (Trouw, 11 mei) geeft u een opsomming van een aantal beroemde albino's. Wat betreft de Duitse schlagerzanger Heino (Heinz-Georg Kramm) slaat u de plank mis. Heino (bij ons bekend van o.a. 'La Montanara') lijdt aan de ziekte van Graves (ook wel Graves-Basedow). Een symptoom daarvan is uitpuilende ogen (exoftalmus). Dat is de reden dat hij altijd een donkere zonnebril draagt.

J.P.W. de Vries Amsterdam

Snappet

Het is een boeiend artikel waarin verteld wordt dat kinderen met tablets net zoveel leerden als met werkboeken (de Verdieping, 11 mei). Dat is een interessante bevinding: géén verschil tussen werkboeken en tablets. Even verder staat dat sommige, vooral de 20 procent beste leerlingen, met 'Snappet' beter leerden rekenen. Voor mij betekent dit logischerwijs dat andere kinderen, die juist niet zo goed rekenen, met Snappet slechter leerden rekenen. Immers de gehele groep gaf geen verschil te zien. Aan het eind lees ik, dat de leerkrachten Masseling en Blokland niet terug willen naar het werkboek. Blokland zegt dat ze er gewoon veel meer van leren. Wie heeft er nu gelijk, het onderzoek 'geen verschil' of de leerkrachten ("Ze leren er gewoon veel meer van"). Wat is waar? Wat we meten of wat we geloven? Het mag van mij beide, als we maar weten waar we het over hebben. In ieder geval 'Snappet' ik dat de leerkrachten de lagere nakijklast niet meer willen missen.

Dick Hermans Nijmegen

Geen dag zonder Trouw

Een lezer geeft in de brievenrubriek van 11 mei aan uit te zien naar een dag dat zijn krant niet op de deurmat ploft. Hij vindt dat de krant vol staat met onderwerpen en kleine dingen, die groot gemaakt worden. Ik kan mij geen dag voorstellen dat Trouw niet in de brievenbus ligt. Ik ben verheugd als de krantenbezorger in weer en wind mijn nieuwsblad bezorgd heeft. Hulde aan al die journalisten die elke dag weer het nieuws verzamelen en aan de drukpers afgeven. Ik voel mij al niet senang als op bijzondere dagen de krant niet verschijnt. Ik kan niet zonder Dingeman, Jaap de Berg, Rob Schouten, Ephimenco en al die anderen. Een krantenstaking lijkt mij het ergste wat mij kan overkomen.

Leo van der Lans Oldebroek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden