brieven

Waarom schande?

Ik begrijp de ophef rond de ontslagvergoeding van Guido van Woerkom niet. Veel mensen die gedwongen weggaan krijgen een gouden handdruk. En soms wordt in overleg niet de echte reden bekendgemaakt om de werknemer een betere kans op de arbeidsmarkt te geven, zoals in dit geval. FNV-voorzitter Ton Heerts, die schande spreekt over Van Woerkoms ontslagvergoeding, begrijp ik helemaal niet. Bij Philip Morris maakt de FNV zich toch ook sterk voor een goed sociaal plan?

Evert van Dijken Duiven

undefined

Abonnement

Vanmorgen heb ik mijn abonnement op de ANWB opgezegd. Ik ben ruim 50 jaar lid geweest, maar nu blijkt dat een groot deel van ons abonnementsgeld aan een vertrekpremie wordt besteed, wil ik daar echt niet aan meebetalen. Wie volgt?

Corry Wendrich Capelle aan den IJssel

undefined

Hypocriet

Theologe Mirjam Sterk bekritiseert de rol van kerken in het asielzoekersdebat (religie & filosofie, 14 juni). Woorden uit haar mond uit de periode van haar CDA-Kamerlidmaatschap zijn voor vele asielzoekers nog steeds een gruwel. Ik herinner mij zo goed hoe ze haar ongefundeerde uitspraken deed over asielzoekers die volgens haar en het CDA uitgezet moesten worden. Ik zie vaker oud-Kamerleden hun geweten wassen door jaren later menselijker uitspraken te doen. Hypocrisie ten top.

Fredy Winters Meppel

undefined

Dieet en religie

Sport en religie, het wordt alom besproken. Maar laat men de afslankcultus niet vergeten. Eet men iets wat niet op de dieetlijst (lees: Gebodenlijst) staat dan heeft men zelfs al gezondigd. En bij de diëtiste moet men biechten. Enerzijds verdwijnt de oorspronkelijke religie, anderzijds duikt die in andere vormen op. Vreemd verschijnsel?

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

undefined

Nederlanderschap

Minister Timmermans maakt zich zorgen over het aantal djihadstrijders dat richting Syrië gaat en eventueel terugkeert. Daar is natuurlijk wel iets aan te doen. Ontneem mensen die zich willen aansluiten bij moorddadige organisaties als Isis of Al-Noesra hun Nederlandschap. De veiligheidsdiensten zullen wel op de hoogte zijn van de namen van diegenen om wie het gaat. Het zou zo best eens kunnen zijn dat het aantal mensen dat naar Syrië vertrekt, drastisch omlaaggaat. Wij moeten geen risico nemen met dit soort fanaten.

J. van Rijnbach Veenendaal

undefined

Afschuwelijke gezwellen

Na het stuk van Wim Boevink (Trouw, 17 juni) heb ik natuurlijk ook de video van terreurorganisatie Isis bekeken. Ik geloof niet dat ik ooit eerder zoiets afschuwelijks heb gezien. Deden de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog nog moeite hun uitwassen te verbergen, bij Isis is daar geen sprake meer van. Integendeel, Isis lijkt er trots op. En dat voortdurende geschreeuw, soms hysterische gekrijs Allahu Akbar dat de hele film doorklinkt, gaat door merg en been. Ik weiger te geloven dat wat we hier zien model staat voor de islam, maar ik vraag me langzamerhand wel af of een immens lichaam als de islam in staat is al deze afschuwelijke gezwellen (Boko Haram, Isis, Al-Shabaab, Al-Kaida, taliban) te overleven.

Arie Theisens Zeist

undefined

Discriminatie

Stel ik ben buitenlander en heb mijn brood lang in Nederland verdiend. Mijn land heeft geen verdrag met Europa, zoals Turkije, waar korten op uitkeringen van thuiskeerders niet aan de orde is. Stel: in mijn thuisland is het leven duurder, bijvoorbeeld in de VS. Wordt mijn uitkering dan ook structureel verhoogd? Dat zou dan toch moeten. Zo niet, dan is de voorgenomen woonlandbeginsel-wetgeving jegens Marokkanen pure discriminatie.

Henk Kraaijenbrink Borne

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden