Brieven

Hardleers
Ik dacht dat ik begrepen had dat als Geert Wilders kwetsende dingen over migranten zou zeggen, het CDA daar dan stevig afstand van zou nemen. Nu lijkt het het omgekeerde het geval: Leers zegt iets aardigs over migranten en krijgt gelijk Geert Wilders over zich heen. Zo gaat het CDA nooit kiezers terugwinnen ben ik bang.

Gerrit van Dijk Maassluis

Demografische druk
Marco Visscher beroept zich in zijn stuk over de groei van de wereldbevolking (Trouw, zaterdag) voornamelijk op de logenstraffing van in het verleden verwachte problemen. De groei van de laatste vijftig jaar is zonder precedent in de menselijke geschiedenis: de wereldbevolking is verdubbeld, elke dag 200.000 mensen erbij.

De capaciteit van planeet aarde om alle behoeften van alle bewoners te vervullen en om alle menselijke afvalproducten te verwerken wordt al verscheidene jaren ver overschreden, techniek en wetenschap ten spijt. Daarom is het totaal onverantwoord om mensen in slaap te sussen met de boodschap: Gaat u maar rustig slapen, de mens is slim en creatief genoeg om alle problemen op te lossen.

De (huidige en te verwachten) krimp van de bevolking in Europa en Japan is triviaal in verhouding tot de mondiale groei. Maar er dreigen grote politiek-maatschappelijke spanningen ten gevolge van de demografische druk uit Afrika en Azië op Europa.

Jacob F. Orlebeke Nieuwkoop

Overconsumptie
Slechts op één punt heeft Marco Visscher gelijk: het is niet terecht om alle problemen, van honger tot banenverlies, terug te voeren op onze vruchtbaarheid. Onze overconsumptie is ook een factor van betekenis.

Al zijn andere punten zijn voorbeelden van een piramidespel. Exorbitante winsten voor enkelen en de rekening wordt betaald door velen (armen) en door de aarde die steeds verder achteruit gaat. Kijk voor een degelijker analyse en argumentatie op www.voetafdruk.eu.

Zou het leven in Nederland niet veel comfortabeler zijn met bijvoorbeeld vijf tot acht miljoen mensen, in plaats van de huidige bijna zeventien miljoen?

Quintijn Hoogenboom en Jan Juffermans, Werkgroep Voetafdruk Nederland

Kuitert
Toch wel onthutsend te moeten lezen in Trouw van gisteren hoe predikanten over Kuitert denken. Zijn boek 'Het algemeen betwijfeld christelijk geloof' niet eens uitgelezen (Judith Kooiman); nog nooit een boek van Kuitert gelezen (Erik Jan Tillema (die hem toch citeert: God is een menselijke creatie). "We proberen weer op te bouwen wat door hem omver gegooid is." (Kooiman). Tja, dan zit er weinig ontwikkeling in. Niets over de vragen die Kuitert stelt. Men verliest zich in spiritualiteit en belijdt met een waas voor de ogen zijn geloof. Maar ook dat zal wel weer eens door een kritische geest aan de orde worden gesteld.

T. van der Meulen Groningen

Miklos, de Hongaar
Anton Dingeman maakt zich in de krant van maandag druk over uitzending naar Griekenland. De opgevoerde hoofdfiguur van deze door mij gewaardeerde strip, Miklos, is geen Griek. Net zo zeker als Anton een Nederlander is, is Miklos een Hongaar. Of een naar een Hongaar vernoemde Nederlander.

Miklos van Rooijen Huizen

Seksueel misbruik
Trouw berichtte op 1 oktober over een uitzending van EO over seksueel misbruik in protestantse en evangelische kerken. Daarin wordt vermeld dat bij het Interkerkelijk bestuurlijk overleg tegen seksueel misbruik in pastorale relaties (SMPR) in de periode 2005 - 2010 meer dan 300 meldingen van seksueel misbruik in een kerkelijke context zijn binnengekomen.

Dit cijfer klopt niet: in die periode ontving SMPR 149 meldingen. Daarvan hadden er 120 betrekking op (vermoeden van) misbruik in pastorale relaties in meerdere van de zeven aangesloten kerken en 29 op misbruik in de rooms-katholieke kerk.

Bij SMPR zijn aangesloten: de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten, het Leger des Heils, de oud-katholieke kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Remonstrantse Broederschap en de zevende dags adventisten.

Ploni Robbers-van Berkel, coördinator SMPR

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden