brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Pleinvrees

Wat een triest beeld van de stand van zaken in de PKN, met de dominee als representant daarvan in het stuk 'Zondagse kerkdienst gaat predikant boven alles' (Trouw, 20 september). Geen enkel missionair en diaconaal elan. Nauwelijks contact met zogenaamde 'buitenkerkelijken', maar dat past wel goed bij een naar binnen gekeerde houding. Ik heb altijd gedacht dat het evangelie juist bedoeld was als goed nieuws voor de heidenen (dat waren de buitenkerkelijken van toen). Prof. Heitink ziet de tevreden houding over eigen werkzaamheden van de dominee terecht als een probleem voor de toekomst van de kerk. De PKN lijkt inmiddels op de gemiddelde pensioengerechtigde, die zich pas echt druk maakt als zijn pensioen onvoldoende geïndexeerd wordt. In kerkjargon heet dat Actie Kerkbalans. Een van de grote Nederlandse theologen, Van Ruler, zei ooit over een te naar binnen gekeerde houding: 'De wereld valt mee!'. Misschien moet de PKN eens in therapie om haar agorafobie (pleinvrees) te overwinnen. De apostel Paulus kan daarbij uitstekend als therapeut functioneren. Veel aandacht voor de wekelijkse preek is helemaal niet verkeerd, behalve als je dat alleen voor eigen parochie doet.

Martin van den Berg Utrecht

Geen echte banen

Ze noemen het Algemene Beschouwingen, maar het was vooral vliegen afvangen in de Tweede Kamer vorige week. Helaas bleven mij vooral twee dieptepunten bij van alle debat-uren. Om te beginnen moest Roemer door het stof omdat hij aanvankelijk geen cijfers had. Sinds wanneer moet een oppositiepartij bij Algemene Beschouwingen cijfers overleggen? Cijfers zijn niet algemeen, maar specifiek en Roemer regeert niet, maar controleert.

En dan Buma. Die opperde anno 2014 nieuwe kerncentrales om het energieprobleem op te lossen - wat doet dat wetenschappelijk bureau van het CDA eigenlijk de laatste decennia? - en hij hield vervolgens een pleidooi om gesubsidieerde banen af te schaffen 'omdat dat geen echte banen zijn, die vind je in het bedrijfsleven'. Meneer Buma, volgens uw eigen redenering heeft u zelf geen echte baan en is de Tweede Kamer één grote sociale werkplaats die wel wegbezuinigd kan worden.

Tom Stobbelaar Nijmegen

Van der Valk in de wildernis

Safari in de polder nabij Oostvaardersplassen: een Flevolandse lodge met 120 kamers (Trouw, 19 september). Dat betekent bij volledige bezetting ongeveer 240 mensen die vanachter een dijk, vanaf hun balkon, over diezelfde dijk met een verrekijker naar een Konickspaard zitten te kijken. Zelfs de 'artist's impression' maakt op mij geen indruk: laat staan een toekomstige werkelijkheid. Die paar tenten in het veld zullen wel klandizie krijgen, maar zijn ze ook rendabel ? Ik zou het bedrijfsplan nog maar eens goed doorrekenen.

Wichert van Dijk Utrecht

Te zonnige zorg

James Kennedy vraagt zich af waarom het kabinet zo'n zonnig beeld schetst van de ontwikkelingen in de zorg. Volgens mij komt dat onder andere omdat onze regering ver weg staat van de uitvoering, van de mensen die de zorg moeten leveren én degenen die de zorg ontvangen. Ze hebben werkelijk geen idee wat er speelt, maar schetsen in nota's rooskleurige beelden van genoeg vrijwilligers die veel verantwoordelijkheid op zich willen nemen en veel tijd willen en kunnen geven. Alsof dat er allemaal wel is of zal komen. Zeg dan gewoon: mensen, het geld is op. Hoe gaan we dit oplossen? Maar verpak het niet in een idealistisch toekomstbeeld dat totaal niet klopt. En luister eens meer naar de uitvoerders van dat beleid.

Anneke van der Meulen Odijk

Linda Voortman

De schorsing van Linda Voortman (GroenLinks) is voorbij. Met ingang van vandaag mag ze weer volop aan de debatten in de Tweede Kamer meedoen. Ik acht het onbegrijpelijk dat ze terugkeert na haar schorsing. Dat zij als parlementariër de hoogste eisen stelt aan het ambt van Nationale Ombudsman is begrijpelijk. Dat een smet op het blazoen van Van Woerkom voor haar een reden was om zich met hand en tand te verzetten tegen diens benoeming acht ik te billijken. Dat zij vervolgens zelf de parlementaire regels van vertrouwelijkheid en zwijgplicht aan haar laars lapte, was voor haar fractievoorzitter reden om haar tijdelijk te schorsen.

Dat Linda Voortman, die de hoogste eisen stelt aan de onkreukbaarheid van anderen, niet zelf tot het inzicht is gekomen dat haar ondermaatse handelen haar eigen integriteit te zeer heeft bezoedeld om nog geloofwaardig als parlementariër te kunnen functioneren, stemt mij droef.

Bernhard Wendt Sellingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden