brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Armen betalen asielopvang

Het kabinet wil de kosten van opvang asielzoekers (1,5 miljard euro) betalen uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Buitengewoon kwalijk! Een nieuwe aanslag op de begroting ontwikkelingssamenwerking, die toch al ingekrompen is. De mensen in de arme landen voor wie de hulp bestemd is, mogen dus opdraaien voor de kosten van die opvang. Terwijl die hulp juist bestemd is om deze mensen een beter bestaan te verschaffen zodat zij ervan afzien naar Europa af te reizen. Kortzichtig dus ook! Het is te hopen dat de Tweede Kamer een stokje steekt voor dit slechte en domme voornemen.

Henk Koetsier Heemstede

Frohn was een pionier

Veel dank voor de aandacht voor het leven van mevrouw Loek Frohn in Naschrift (Trouw, 14 september). Zij was niet alleen een 'gedreven en kundige psychologe' maar ook pionier in Nederland voor wat betreft het gebruik van projectief testmateriaal bij psychologisch onderzoek. Het gaat hier onder meer om de interpretatie van tekeningen, verhalen van cliënten aan de hand van platen en de - met name in het forensische circuit nog vaak gebruikte - inktvlekkentest (Rorschach). Dankzij het gebruik van projectief testmateriaal kon de diagnostiek bij de complexere beelden als autisme, schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen verder verfijnd worden.

Tot op hoge leeftijd doceerde zij dit onderwerp op zeer bevlogen wijze aan universiteiten en postdoctorale opleidingen. Zonder vermelding van dit aspect in haar werk, dat met recht beschouwd mag worden als haar 'levenswerk', is haar biografie niet compleet.

Anneke Jol Dieren

Hoosbuien niet nieuw

Akkerbouwer Piet Hermus uit Zevenbergschenhoek stelt dat hij sinds 1998 veel extreme neerslag heeft, en voor 1998 eigenlijk nooit (Trouw Opinie, 14 september). Dat is zeer onwaarschijnlijk.

Hoosbuien zijn meestal zeer plaatselijk, maar de langjarige tijdreeksen van het KNMI geven toch wel enige indicatie. Dagen met meer dan 50 mm neerslag kwamen sinds 1906 in De Bilt elf keer voor: in 1917, 1931, 1941, 1943, 1946, 1952, 1960, 1966, 2010, 2011, 2013. Tegenover drie in de laatste vijf jaar staan er drie in het midden van de jaren veertig, toen er nog heel weinig CO2 werd uitgestoten. Een relatie tussen CO2 en extreme neerslag is hier niet uit af te leiden.

Frans Dijkstra Ommen

Meer vrouwen-grand slams

Het verhaal over het gemiste grand slam door Serena Williams gaat over twee vrouwen die eerder het grand slam behaalden: Margaret Court-Smith in 1970 en Steffi Graf in 1988 (Trouw, 12 september). Het zijn er drie: de eerste was in 1953 de toen 18-jarige Amerikaanse Maureen Connolly, bijgenaamd Little Mo. Voor de volledigheid, er zijn ook twee mannen die het grand slam behaalden: de Amerikaan Don Budge in 1938 en de Australiër Rod Laver, in 1962 en 1969.

Bep van Houdt Hilversum

Niet zo cynisch, Ephi

Graag lees ik Ephimenco om zijn scherpe en vaak rake observaties. Jammer dat de toon cynischer lijkt te worden. Scherpte helpt mij vooruit, cynisme werpt mij terug.

Trijnie Bouw Gouda

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden