brieven

Kwetsend Moeder doen
Ik heb me zaterdag heel erg geërgerd over het stukje van Starik (Trouw, 25 oktober). Mijn eerste gevoel was: ik hoop dat mijn moeder van 89 dit niet leest. Ik voelde plaatsvervangende schaamte en mededogen. Oud, en van hulp van anderen afhankelijk zijn, bijvoorbeeld bij het naar de wc gaan, is moeilijk. Maar je dan ook nog moeten realiseren dat je kinderen of je verzorgers een afkeer van je hebben, maakt het dubbel moeilijk. Dit stukje is onnodig kwetsend, evenals de titel Moeder doen.

Elzelien van Duijn Beilen

Liefdevol Moeder doen
Als ik ooit hulp nodig heb, wens ik me een Starik en zijn lief. Het stukje Toekomst (Trouw, 27 september), waarin Starik het hondje van zijn zieke moeder ophaalt, heeft mij tot tranen toe geroerd. In de volgende stukjes vertelt hij hoe het in de toen onzekere toekomst verloopt. Heel liefdevol en eerlijk.

Edith D. de Leeuw Amsterdam

Regie over eigen leven
Carla Dik (Tweede Kamerlid CU) schrijft (Trouw, 30 oktober) dat zij grote moeite heeft met de Euthanasiewet, omdat het leven een heilig geschenk is en daardoor beschermwaardig. Met deze generalisatie wordt het leven van bijvoorbeeld een 92-jarige die uitzichtloos ziek is gelijkgesteld aan dat van een gezonde 32-jarige moeder van jonge kinderen. Waarschijnlijk maakt de Bijbel dat onderscheid ook niet. Ik gun Carla graag het idee dat haar leven heilig is, maar over mijn leven houd ik liever zelf de regie.

Kees Hellingman Harderwijk

De drukte van Carla Dik

Carla Dik houdt een helder pleidooi voor zorgvuldig handelen bij euthanasie. Haar standpunt baseert zij op het feit, zegt ze, dat het leven een heilig geschenk is en daarom beschermwaardig. Maar wie heeft dat feit dan bepaald? Ken ik die? Het is niet de heiligverklaring die me stoort aan dit betoog, maar de aanname van een feit. En al helemaal het idee dat we daarom mensen omringen met naastenliefde, met de zorg van artsen en geestelijk verzorgers. Ik houd van mijn demente vader en ik heb respect voor zijn wensen, niet omdat het leven heilig is, maar omdat zijn leven mij lief is. Ik snap Albert Heringa's daad beter dan Carla Diks drukte.

Odette Reydon Hilversum

Windmolens tegen crisis

Huiseigenaren in Houten willen 50.000 euro schadevergoeding voor de in de buurt geplaatste windmolens (Trouw, 29 oktober). Als we nu heel Nederland vol windmolens zetten en alle huiseigenaren 50.000 euro vergoeden, ontstaat een echte win-winsituatie. Volledig schone energie, huiseigenaren die hun hypotheekschuld flink kunnen verminderen. Ook nog eens minder belastingaftrek voor hypotheekrente. Zo is het overheidstekort de wereld uit en Nederland uit de crisis.

Henk Groeneveld Zutphen

Rabobank
Wie had dat nou gedacht, de Rabobank manipuleert met rentes (Trouw, 30 augustus)? Bestuursvoorzitter Piet Moerland treedt, een half jaar vóór zijn pensioen, onmiddellijk af. Laat ik duidelijk zijn: overal gebeurt wel eens wat en iedereen heeft nu een oordeel klaar. Of Moerland het wel of niet heeft geweten, doet er niet toe. Als hij niets wist, deugen de controles niet binnen zijn eigen management. Als hij wel op de hoogte is geweest, is het helemáál wijs dat hij vertrekt. Een niet gering aantal lokale Rabobanken werd onlangs teruggefloten, wegens wanprestaties, het niet op orde hebben van procedures en een buitengewoon slecht functionerend controleapparaat. We kunnen ervan denken wat we willen, maar dit is niet nieuw in Nederland. Ga niet uit van de illusie dat het ergens anders beter is. Want mensen die de boel besodemieteren zitten overal. Bij de banken, in de politiek, bij de overheid of gewoon in de winkel op de hoek, daar lig ik niet wakker van!

Wim Stolk Kampen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden