brieven

Wereld zonder oorlog

"Het enige dat je de president moet nageven, is dat hij zijn land niet voor de zoveelste maal een oorlog heeft ingesleept", schrijft Rob de Wijk over Obama's buitenlandbeleid, dat hij 'geen geweldig succes' noemt (Opinie, 13 mei). Ik kauwde even op deze mening en stelde me daarna voor hoe de wereld er uit zou zien met alleen maar presidenten die hun land niet voor de zoveelste maal een oorlog in slepen.

Onno Bosma Utrecht

Welkome tegenstem

Wat een verademing om het artikel van Pieter Barnhoorn te lezen (Opinie, 13 mei). In het geweld van 'positief moeten denken' is het adagium 'geneeskunde is soms genezen, vaak verlichten, altijd troosten' een welkome en nuchtere tegenstem.

Marike de Reuver Den Haag

Geen doorzetters?

Ik lees dat ik niet zelfstandig ben, niet kan doorzetten en geen genoegen kan nemen met minder (Trouw, 11 mei). Daarom ben ik met hangende pootjes teruggekeerd naar het ouderlijk huis. Ik ben een boemerangkind. Mijn ouders hebben me namelijk niet geleerd om drie maanden salaris apart te zetten. Zelden heb ik een artikel met zoveel frustratie gelezen. In welke tijd leeft deze Marina van der Wal? En kan ze mij misschien uitleggen welk salaris ik apart had moeten zetten? Mijn vriendin en ik zijn rond het einde van onze studie allebei teruggekeerd naar het ouderlijk huis. Dat was bittere noodzaak, geen gebrek aan doorzettingsvermogen. Inmiddels hebben we een eigen huis, maar het vraagt veel doorzettingsvermogen om rond te komen. Mocht dat om wat voor reden niet meer lukken, dan zijn wij thuis altijd weer welkom. Hopelijk heeft mevrouw Van der Wal tegen die tijd haar afgestompte, conservatieve mening herzien, want die is wel de laatste waar wij als doorzetters van deze tijd behoefte aan hebben.

Gerben Sanders en Anna Olthof Rotterdam

Pacifisme

De voormalige 'geharde pacifist' Ephimenco weet het intussen wel: zou je zelfmoordterroristen als die van Bagdad ermee kunnen tegenhouden, dan voelt een salvo uit de M49 die hij als dienstplichtig militair droeg met terugwerkende kracht aan 'als een peulenschil' (Trouw, 12 mei). Maar anders dan Ephimenco zou een pacifist pur sang (klinkt beter dan 'gehard') die peulenschil als een bananenschil beschouwen: geweld roept nog meer geweld op, een cirkel die de pacifist wil doorbreken.

Guus Koelman Rotterdam

Er is meer dan Ajax

Wederom een groot artikel over Ajax (Trouw, 13 mei). Al jaren valt de overdreven aandacht voor deze club in mijn lijfblad op. Van de sportredactie verwacht ik een evenwichtiger verslaggeving. Dat houdt mijns inziens in dat ook andere clubs vaker belicht worden. Daarbij valt te denken aan de club die met beperkte middelen werkt en tot bovengemiddelde prestaties komt. Of aan een streekderby die sinds mensenheugenis tot de verbeelding spreekt. Of aan de goede maatschappelijke begeleiding en opleiding van jonge voetballers van een club. Goede journalistiek houdt in dat men het land intrekt, op zoek naar boeiende voetbalverhalen.

Henk Kooy Almelo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden