Brieven

Het commentaar over de verdrukking van christenen in het Midden-Oosten (Trouw, gisteren) besluit met de vaststelling dat het een heilloze weg is om de vrijheid van moslims in Nederland te beperken omdat christenen in de islamitische wereld worden verdrukt. Wij moeten juist gelijkwaardigheid van alle mensen nastreven. Het nastreven van gelijkwaardigheid van alle mensen, betekent ook dat er met name in de moskeeën in Nederland zelfkritiek is en dat de imams de onderdrukking van christenen in de islamitische wereld ondubbelzinnig veroordelen.

J. van den Heuvel Arnhem

Een krant moet kunnen uitleggen waarom feiten uit het privédomein van politici het politiek functioneren raken (’Het is een heksenjacht, geen journalistiek’, Trouw 27 november). Als Marianne Thieme haar huisdieren zou mishandelen, raakt dat de geloofwaardigheid van de PvdD. Indien André Rouvoet een reeks maîtresses zou hebben, zou de betrouwbaarheid van de CU als gezinspartij in het geding zijn.

De recente onthullingen over strafzaken van PVV-Kamerleden, raken de geloofwaardigheid van de PVV. Die heeft zich bij uitstek geprofileerd als partij van law and order. De feiten zijn politiek gezien dus wel degelijk relevant. Dat heeft niets te maken met een heksenjacht; het is de taak van de journalistiek om politiek relevante feiten aan de orde te stellen. De lezers en kiezers (ook PVV kiezers!) hebben daar recht op.

Koos Nuninga Zwolle

Dat Wilders nu moet constateren, dat niet alles goud is wat er blinkt binnen zijn eenmansbeweging met 23 medewerkers, is niet verwonderlijk. Hij was zo gefocust op scoren, dat hij makkelijk een steekje liet vallen bij de selectie. Langzaam maar zeker wordt duidelijk, dat hier en daar een rotte appel in de mand is terechtgekomen en dat wordt ook openbaar gemaakt. En ziedaar: de man die zo vaak liet zien hoe je ordinair kon zijn, beklaagt zich opeens dat de PVV slachtoffer is van een ordinaire heksenjacht door de media.

De waarheid doorgeven is dus opeens ordinair. Ik heb eerder het gevoel dat de PVV slachtoffer is geworden van het gedrag en de handelwijze van één persoon: haar leider!

Rien Westera Elburg

Met ’schaatspret’ boven een mooie foto opende Trouw gisteren op de voorpagina. Maar is dit wel pret en is dit wel verstandig? Deze vader moet beter weten: dat je niet over een nacht ijs moet gaan. Als je toch wilt gaan, neem dan je kind niet mee. Gelukkig had hij zich goed voorbereid door een stok mee te nemen voor het geval ze in een wak reden. Hij hield er al rekening mee en wist dat het gevaarlijk was. Dit getuigt van weinig verstand.

Geert Bos Barendrecht

Het wegwerken van de overheidstekorten is een eitje voor miljonairs, schrijft Johan ten Hove in de maandagkrant. In ons land wonen, volgens het CBS, ruim 16,5 miljoen mensen. Laten we er 6,5 miljoen kinderen en anderen die het verschil tussen hun rechter- en linkerhand niet weten, afdoen. De overblijvende tien miljoen kunnen met het doneren van honderd euro aan de Nederlandse staat in één klap ook bijna alle problemen oplossen.

Honderd euro de man, dat is ongeveer 1 kratje bier, zes patatjes oorlog, drie Big Mac’s en één digitaal spelletje op de veel te dure iPhone, allemaal dingen dus die als je ze opgeeft het leven beter maken. Een eitje, als je kijkt naar wat je er voor terugkrijgt (een gezonder leven) en wat het kost.

J. de Haan Monster

In de jaren negentig van de vorige eeuw zijn uit veel oude statige gebouwen de verlaagde plafonds weggehaald, zodat de oorspronkelijke hoogte weer zichtbaar werd. Het station van Groningen is daar een voorbeeld van waar niets boven gaat. De vraag is nu waarom eigenlijk. Waarom de zo praktische kantoorruimte opgeofferd aan een gevoel van ruimte dat de reiziger ondergaat in dat station. Is dat niet heel erg elitair? Is dat geen geldverspilling? Kortom, is dat geen linkse hobby?

Zo is het ook met de kunst met een grote K. Je hebt er niets aan, maar de hoogte ervan geeft een gevoel van ruimte. En zelfs als je nooit in Groningen komt, dan is alleen al de wetenschap dat daar zo’n mooie authentieke ruimte staat te pronken voldoende voor een klein stukje voldoening. Je weet: het land waar ik woon is gewoon mooi. En wie zou dat gevoel nou kwijt willen raken?

Jan Tiemens Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden