brieven

Huishouding Amsterdam

Ik zal de laatste zijn om mij niet te mengen in het koor van de loftuitingen aan het adres van burgemeester Van der Laan van Amsterdam (de Verdieping, 29 maart). De voortrekkersrol van de steden kan moeilijk worden betwist. Echter wel onder de absolute voorwaarde dat Amsterdam zijn financiële huishouding eens goed op orde krijgt. Recent liet een onderzoekscommissie nog een desastreus beeld zien. Miljoenen zijn zoek en niet traceerbaar. De financiële gaten bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn zijn niet te vergeten. We kunnen de economie pas goed op gang houden als de steden een goed en verantwoord financieel beleid kunnen voeren. Tot zolang moet de landelijke politiek aan een verdere decentralisatie niet beginnen.

Jan de Vries Hilversum

Multinationals

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is tegen het verdrag met Oekraïne (Trouw, 29 maart). Een logische keuze, ook voor mij. Dit associatieverdrag voelt als een verkapte handelsovereenkomst, net zoiets als TTIP. Een handelsovereenkomst waar een gewone boer in Oekraïne geen cent méér aan gaat verdienen, laat staan dat kippen in Oekraïne hiermee een beter leven zullen krijgen. Een 'nee' op 6 april is dan ook de enige optie om te laten zien dat wij niet zitten te wachten om de belangen van multinationals te dienen.

Eva van Esch Utrecht

Inlevingsvermogen

Een waardevolle visie van psycholoog Steven Pont (Religie&Filosofie, 29 maart), dat elk mens in staat is tot verschillend gedrag, bepaald door het systeem waar je je in bevindt. Ik ben hoe ik ben vanwege de omstandigheden, en jij dus ook. Dit raakt niet alleen sport, maar álle uitdagingen in de maatschappij, van pesten tot de groeiende kloof tussen arm en rijk, of de vluchtelingenhaat. Met de Holocaust als heftigste voorbeeld, want hadden wij immers ook niet meegedaan? Toegeven dat het brein feilbaar is, is spannend: het vraag om acceptatie dat je jezelf niet altijd in de hand hebt. Bewustwording hiervan leert ons minder hard te oordelen over anderen. Te beginnen op scholen, in de stijl van tv-hit 'Puberruil'. Het toenemende inlevingsvermogen zal het land een broodnodige ontspanning geven.

Marien de Bruijn Klundert

Wandaad

Een Israëlische militair die publiekelijk een gewonde Palestijn die op straat ligt executeert krijgt op pagina 13 slechts enkele vierkante centimeters ruimte (Buitenland, 29 maart). Dit is evenzeer terrorisme als wat er in Brussel en Parijs gebeurde, ook al betreft het slechts één slachtoffer. Het is nog extremer, want de terreurdaad werd door een vertegenwoordiger van de staatsmacht gepleegd. Hoeveel ruimte ons sportidool Johan Cruijff ook verdient, deze wandaad had op zijn minst op de eerste of tweede pagina moeten staan met wat meer aandacht dan enkele vierkante centimeters.

Hans Hesseling Amsterdam

Spelregels

Het verbaast mij elke keer weer dat in alle beschouwingen over pensioenen de grootste bedreiging vaak niet wordt genoemd: de overheid. Die beschouwt gepensioneerden als afgeschreven, makkelijk uit te knijpen Nederlanders. Hadden ze maar niet zo lang moeten leven. In slechte tijden wordt iedereen extra belast. Prima. Samen de schouders eronder. In betere tijden krijgen alleen de werkenden de voordelen. De grootste achteruitgang in netto pensioen is niet veroorzaakt door de fondsen, maar door deze regering. Je kan nog zo veel bedenken over rekenrentes en dekkingsgraden, maar als een overheid telkens de spelregels aanpast (denk aan de verhogingen van de belastingtarieven voor niet-werkenden) in eigen voordeel, zitten netto verbeteringen van pensioenen er niet in.

F. de Kok Numansdorp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden