brieven

Statiegeld
75.000 vrijwilligers namen deel aan de landelijke actie van Nederland Schoon (Trouw, 31 maart). Het merendeel van het afval zijn blikjes en kleine drankflesjes. Het kabinet Rutte I wilde het statiegeld op petflessen al afschaffen, waar de PvdA fel op tegen was. En nu gaat Rutte II met de PvdA het statiegeld op petflessen afschaffen per 1 januari 2015. Dat betekent nog meer zwerfafval.

Met twee medestanders heb ik zaterdag in vier uur tijd tien zakken met blikjes en flesjes verzameld. Nu krijgen gemeentes een kleine bijdrage van de verpakkingsindustrie om deze acties te houden. Beter is de invoering van statiegeld, net als in Duitsland.

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

Groot nieuws
'President Iran komt belofte over inflatie na' meldt Trouw (31 maart).

Ja dat is inderdaad groot nieuws, dat een belofte in de politiek wordt nagekomen.

Marjan Buninga Nootdorp

Nuance
Ongehinderd door enige kennis van wat er nu werkelijk gebeurd is in Deurne heeft iedereen zijn/haar mening klaar. Ik mag hopen dat de meerderheid van Nederland genuanceerder denkt en het OM eerst gewoon zijn werk laat doen. Dat hoop ik zeker ook van de politiek en de media.

Hans van Daalen Nijkerk

iPad-school
Wat een merkwaardig stuk van Romina Engel (Opinie, 29 maart jl.).

Ze onderbouwt haar stelling niet dat het onderwijs ouderwets en achterhaald is en dat het klaslokaal nog hetzelfde is als dertig jaar geleden. Natuurlijk is er nog veel hetzelfde, want ook al beweert Romina Engel dat "onze manier van denken en handelen compleet veranderd zijn" sinds de digitalisering, leerlingen zijn nog hetzelfde en moeten grotendeels ook nog hetzelfde leren. Waarom dat laatste nu per se via de iPad zou moeten, is mij niet duidelijk. Natuurlijk moeten leerlingen voorbereid worden op een maatschappij waarin computers en ICT een grote rol hebben, maar waarom alleen een iPad? Waarom voldoen andere computers en tablets niet? Wat mij ook verbaast is het moment van haar brief: Maurice de Hond is al een tijd geleden begonnen met dit onderwijsinitiatief en vele scholen experimenteren al met tablets in het onderwijs. Maar de resultaten van al deze pilots en projecten moeten we afwachten.

Mischa Dijkstra Hengelo

Oosterbeekse bergen
Auteur Willem de Bruin beschrijft in zijn boek hoe Oosterbeek als niet-Nederlands werd ervaren (Letter&Geest, 29 maart). Begin 1900 moest mijn opa vauit de Zaanstreek met de trein naar Oosterbeek. Mijn moeder vertelde dat hij opgewonden thuis kwam want in Oosterbeek hadden ze bergen. Als je met de trein Oosterbeek binnenkomt heb je aan beide zijden een vrij hoog talud, vandaar.

Nel Maas-van Doorne Apeldoorn

Hazewindhond
De Verdieping plaatst een foto met als onderschrift 'Een trotse eigenaar toont zijn hazewindhond bij de races in Santiago' (31 maart). Helaas staat er niet bij dat als het dier niet meer voldoet, het een gruwelijk einde wacht. Ook wij hebben zo'n hond via de stichting Greyhounds in Nood (Ginn) geadopteerd en met veel liefde een nieuw tehuis gegeven. Dit is echt een foto waar ik kippenvel van krijg.

Karla Weide-Dercksen Ruinerwold

Hart
Mooi dat de PKN in Kesteren nog bestaat (Religie&filosofie, 29 maart) maar waarom zijn de mensen alleen met hun hoofd actief? Het gaat over godsdienst en wetenschap. Reflectie. Denken. Maar wij zijn meer dan ons brein. Geloven heeft te maken met ons hart. Met liefde en vertrouwen. Dat is een ander soort zekerheid dan welk dogma ook.

Hens van den Berg Meliskerke

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden