brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Massamoord

De oproep van een aantal Groningse docenten en hoogleraren om het universitaire bestel grondig te veranderen is mij uit het hart gegrepen (Trouw, 11 mei). Hun aversie jegens de bestuurders aan de top roept herinneringen op aan wat de beroemde Amerikaanse historicus Arthur M. Schlesinger sr., in het studiejaar 1948/49 gastdocent te Leiden, ooit schreef over zijn bezoek aan koningin Juliana op Soestdijk. Hij kreeg er thee met cake. Tal van onderwerpen passeerden tijdens het ontspannen samenzijn de revue. Een ervan was de volgens Juliana hoogst noodzakelijke verandering van het voortgezet onderwijs. Makkelijk zou dat volgens haar niet gaan, er was veel tegenstand. In zijn dagboek schreef Schlesinger dat Juliana toen keihard zei: 'Waar we bovenal behoefte aan hebben, is een massamoord op schoolbestuurders'. Misschien kunnen we onze nog steeds betreurde, uitgesproken koningin uitroepen tot patrones van alle (hoog)leraren en docenten die zich wanhopig verzetten tegen de dictaten van autocratische bestuurders, thans managers geheten. Met dien verstande dat massamoord overdrachtelijk was bedoeld.

Alfons Lammers, emeritus hoogleraar Amerikaanse geschiedenis,

Otterlo

undefined

CDA en defensie

Briefschrijver Harry Pals (Opinie, 12 mei) kon er inderdaad op wachten dat het CDA waarschuwt voor een verdere verzwakking van ons defensieapparaat. Bij het CDA zijn nog genoeg mensen met het geheugen dat teruggaat naar de dertiger jaren, toen Nederland een verzwakte defensie had omdat we toch wel neutraal zouden blijven.

Conservatief is dat niet, zorgen voor een goede bescherming van ons grondgebied. Integendeel, het is juist progressief om in samenwerking met Europese partners te zorgen voor een moderne slagvaardige krijgsmacht om ons land te kunnen verdedigen en indien nodig, om drugshandel, illegale immigratie, terrorisme en piraterij tegen te kunnen houden.

Jaap Ketel Leusden

undefined

Jansen Steur

Oud-verpleeghuisarts Metta stelt dat ex-neuroloog Jansen Steur na zijn ongeluk in 1990 zijn werk weer heeft hervat en dat dat, dankzij zijn routine en kennis, 'meestal goed is gegaan' (Opinie, 13 mei). Wel waren er van begin af aan mensen die bedenkingen hadden en vonden dat hij niet de oude was, schrijft De Noo. Aannemelijk is dat onder hen ook mensen waren uit Jansen Steurs beroepsomgeving. Dat maakt dit voor mij onverteerbaar. Juist in de zorg, waar je als patiënt in al je kwetsbaarheid moet kunnen vertrouwen op deskundigheid, verwacht je géén neuroloog met een hersenbeschadiging. Noch dat fouten worden toegedekt. Dat Metta de Noo het voor een collega opneemt is duidelijk, maar het doet geen recht aan tientallen patiënten wier leven blijvend is beschadigd.

Frans van de Geest Woerden

undefined

Giro

'Simon Clarke won op 22 seconden de sprint van een groepje.' Daarmee was wat Trouw betrof het hele verhaal over de etappe in de Giro d'Italia verteld. Het verhaal van een onverwacht spectaculaire etappe waarin het verschroeiende tempo van de Astana-ploeg vele favorieten op achterstand zette en waarin de rest van de ronde, die nog tweeënhalve week duurt, werd gereduceerd tot een strijd van ongeveer 25 renners. Af en toe snap ik weinig van de redactionele keuzes van mijn krant.

Lambert van der Weide Nieuw-Buinen

undefined

Bram van Ojik

Jammer, het vertrek van de politicus Bram van Ojik. Hij was een rustpunt in de hectiek van de Tweede Kamer. Een vaderfiguur, wijs en gedegen die zich niet door de waan van de dag liet meeslepen. Geen carrièrejager die de Tweede Kamer gebruikte als springplank naar hogere ambten. Een verlies, want aan dergelijke politici hebben we behoefte in deze roerige tijd.

J. van den Akker Harkstede

undefined

Arabische parlementariërs?

Lees ik dat goed? "Een groep Europese en Arabische parlementariërs stak de Europese Commissie een hart onder de riem en riep de EU op om meer vluchtelingen toe te laten" (Trouw 12 mei). Daar zaten we in Europa echt op te wachten. En mijn altijd zo kritische dagblad schrijft dit klakkeloos op.

Geen enkele vraag of kanttekening. Zoals: hoezo Arabische parlementariërs, zijn die er dan? En zo ja, waarom nemen hun eigen landen zoals Saoedi-Arabië, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Oman, Soedan en Egypte hoegenaamd geen vluchtelingen op? Of: waarom gaan vluchtelingen niet naar deze landen, die in geld en ruimte zwemmen? Ergerlijk dat deze parlementariërs niet hun eigen regeringen een 'hart onder de riem steken'. Echt stuitend vind ik echter dat deze krant, die op elke slak van Halbe Zijlstra kilo's zout weet te leggen, zo'n sprakeloosheid aan de dag legt.

H. van Ingen Nieuwegein

undefined

Ganzen

Wat erg dat de ganzen worden vergast en vernietigd. Als dat moet, kan dat dan zo dat hun vlees nog als voedsel kan worden gebruikt? Een goede aanvulling voor de voedselbanken.

Remine van der Zwan-Veen Zwolle

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden