brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Doneer wel aan Filippijnen
'Niets geven aan Filippijnen', vindt lezer Hans Vullers (brievenrubriek, 14 november). Hij stelt dat er vele malen méér mensen in de wereld zijn die honger hebben en vraagt zich af wanneer we daar iets aan gaan doen. Daar is reeds jarenlang niet 'iets', maar veel aan gedaan door onder andere 'Kerk in Aktie' van de gezamenlijke kerken, particulieren en de door hemzelf

genoemde instanties. Dat dit alles helaas nog onvoldoende is om wereldwijd de honger te stillen, is een treurig feit. Maar een natuurramp met een omvang zoals op de Filippijnen vereist onmiddellijke grootschalige hulp. Mede ter voorkoming van erger, zoals het uitbreken van ziekten, waardoor er nog meer mensen sterven. Ik hoop dat de meeste mensen meer onderscheidingsvermogen hebben en wel geld doneren voor de slachtoffers in de Filippijnen.

Joop Herlé Heinkenszand

Oordeel over Tuitjenhorn (1)
Op de voorpagina stond donderdag: Onderzoek kan rust brengen na voorbarige oordelen over 'Tuitjenhorn' (de strekking van het hoofdredactioneel commentaar). Op de opiniepagina's beweren diezelfde dag twee adviseurs palliatieve zorg het tegenovergestelde. Ze noemen het handelen van huisarts Tromp een 'gênante cowboy-stommiteit' en pleiten ervoor vooral geen standbeeld voor hem op te richten.

Hiermee overschrijden ze mijns inziens zelf de grenzen van betamelijkheid. Ik raad ze aan hun adviserende woorden voortaan zorgvuldiger te kiezen, zeker over iemand die zich er niet meer tegen kan verdedigen.

Pim van der Pol Tuitjenhorn

Oordeel over Tuitjenhorn (2)
Stuitend, zoals adviseurs palliatieve zorg Rob Bruntink en Mariska Overman huisarts Tromp als een crimineel wegzetten. Verwijzend naar de kritiek op de huiszoeking in zijn praktijk, schrijven ze letterlijk: "Als een andere crimineel op deze manier van zijn bed gelicht wordt, ligt niemand daar wakker van". Een crimineel is iemand die een ander leed berokkent met kwade opzet. Zolang niet duidelijk is wat de afspraken waren van huisarts Tromp met zijn patiënt en diens familie, of waarom hij zo handelde in een noodsituatie, past alleen grote terughoudendheid in het vellen van een oordeel.

Ansje Oskam Zwartebroek

Terug naar de basis
Het artikel van Esther Bijlo over de eerste tekenen van het einde van de recessie, waarbij we echter toch blijven 'doormodderen', geeft te denken (voorpagina, 14 november). Economie is een zaak van economen geworden. Om burgers te laten meedenken is het van belang concreet te benoemen wat wij in 2025 nodig hebben. Hoe krijgen wij dat voor elkaar? Back to basics!

G. den Dulk Wassenaar

Nietzsche is geen nihilist
Wat een goede bespreking van het opnieuw vertaalde 'Aldus sprak Zarathustra' van Friedrich Nietzsche (Religie&Filosofie, 14 november). Ik heb nooit begrepen waarom Nietzsche voor nihilist werd uitgemaakt, als een van de weinige filosofen die plaatsmaakt voor vriendschap in zijn gedachtengoed. Voor mij is Kant de nihilist: als je van iedereen evenveel moet houden, hou je in de praktijk van niemand.

Barend Jansen Den Haag

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden