Brieven

Rookverbod is nodig
Henry Sturman meent dat er een heksenjacht op rokers is (Trouw, gisteren). Hij vergeet dat er mensen zijn die erg benauwd worden van sigarettenrook. Vrijheid om te mogen roken betekent onvrijheid voor mensen die ernstige last hebben van rook.

Vraag je rokers om ergens anders te gaan roken, dan leidt dat vaak tot agressieve reacties. In het gunstigste geval zeggen ze dat je het wel wat vriendelijker kunt vragen. Alsof dat kan als je adem wordt afgesneden.

Het is helemaal niet tientallen jaren prima gegaan met afspraken over roken. De overheid moet kwetsbare mensen beschermen en er dient op een aantal plaatsen echt een rookverbod te zijn.

Noks Nauta Delft

Rookvrije omgeving gewenst
Over de overlast die roken geeft, en dat het daarom moet worden bestreden, stapt Henry Sturman wel heel gemakkelijk heen. Raar, want hij vergelijkt roken met alcohol- en drugsgebruik. Maar ik mag niet dronken over straat of geld stelen voor drugs. Voor dat gebruik zijn dus regels. En als een gebouw niet toegankelijk is voor gehandicapten is de wereld te klein. Maar als een veel grotere groep van mensen met longproblemen of mensen die rook gewoon vies en ongezond vinden, rookvrije omgevingen willen, hoeft dat opeens niet meer? En dat ik - naar de principes van de VVD - zelf moet uitzoeken waar iets rokersvrij is, is ook niet zo'n goed idee.

Evert van Dijken Duiven

Veelzeggende foto over euro
Tien jaar bestaat de euro nu. In die tien jaar heb ik een enkele keer een biljet van honderd euro in mijn handen gehad. Nooit een van twee- of vijfhonderd. Hoe anders als ik in het bankwezen had gewerkt. Al in september 2001 (dus maanden voor wij gewone mensen ze te zien kregen) staan Rabo-topman Hans Smits en de directeur van De Nederlandsche Bank Nout Wellink met een biljet in hun handen van jawel vijfhonderd euro (foto in Trouw van maandag). Minister van financiën Gerrit Zalm is waarschijnlijk iets bescheidener (het is niet goed te zien), de kleur is in ieder geval anders. Was dit een waarschuwing?

R. J. Moeskops Zeist

Bakker heeft het mis
Psychiater Bram Bakker stelt dat we het heel goed hebben in Nederland. Je hebt alle kansen en iedereen heeft te eten (Trouw, zaterdag). Dit is niet juist, als je met armoede te maken hebt, heb je niet alle kansen. Armoede veroorzaakt isolement. Steeds meer mensen komen - zeker met dit kabinetsbeleid - onder de armoedegrens. Zij die niet de crisis hebben veroorzaakt, geen risicovolle beleggingen hebben gedaan omdat ze daar eenvoudigweg het geld niet voor hadden, draaien voor alles op: niet alleen financieel, maar er wordt over deze mensen gesproken, alsof zij door werkonwilligheid de crisis hebben veroorzaakt. Mensen die beter af zijn, zoals Bakker, merken niets van bezuinigingen.

Aafke Klopman Leeuwarden

Waarin gelooft Ephimenco?
Sylvain Ephimenco's column van zaterdag illustreerde perfect mijn bewering in Trouw van 24 december dat de lelijke tronie van religie vandaag bij voorkeur wordt getoond. Ik constateerde een antireligieus vertoog bij links, maar moet dat corrigeren: het verschijnsel is veel algemener. Ook in deze column diende het om de eigen superioriteit te onderstrepen. De vraag is op grond waarvan? Op 6 januari viert de orthodoxe kerk het verschijnen van Christus in de wereld. Epifanie is het orthodoxe kerstfeest, met dezelfde strekking: wie gelooft dat in de kwetsbaarheid van een pasgeboren kind het geheim van het leven schuilt, komt onontkoombaar in botsing met tirannen, religieus of seculier. Waarin gelooft Ephimenco eigenlijk?

Erica Meijers hoofdredacteur de Helling, tijdschrift van wetenschappelijk bureau van GroenLinks

Waardedaling huis? Graag!
Beseft iedereen wel dat daar waar sprake is van marktwerking en handel, er altijd twee partijen nodig zijn, te weten verkopers én kopers. Die laatste groep (toch de helft) zou wel eens gebaat kunnen zijn met lagere huizenprijzen, en met waardedaling van koopwoningen. Ik hoop dat de krant niet zo meegaat in de paniek over dit onderwerp. Mijn echtgenote en ik zijn huurder en we zouden dolblij zijn met het beschikbaar komen van koopwoningen tegen normale prijzen.

Adriaan Spaans Vught

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden