brieven

Noem man en paard

Om de schrijfsels van Ephimenco over de vluchtelingenstromen en alles wat daarmee samenhangt af te doen als vreemdelingenhaat, zoals de heer Gijs de Heer doet (brieven, 23 februari), vind ik ongepast en intolerant. Ephimenco is een gedurfd columnist die geen blad voor de mond neemt, die man en paard noemt, en daar moet deze lezer kennelijk nog steeds aan wennen. Lukt hem dat niet, geen man overboord, het veelzijdige dagblad Trouw beschikt ook over columnisten die ongetwijfeld wel in het straatje van deze lezer passen.

Gerard Zandbergen Houten

undefined

Ieder kind is anders

'Een kind met down is helemaal niet zo fijn', reageert Corrie Timmer (Opinie, 23 februari) op een eerder artikel van Angela Lukus (Trouw 17 februari). De reactie van mevrouw Timmer op Angela Lukus is precies waar ze zelf kritiek op heeft. Waar mevrouw Lukus het downsyndroom ongenuanceerd zou ophemelen, wordt het downsyndroom door mevrouw Timmer beschreven als ramp. Maar ieder kind met downsyndroom is anders, voor wat betreft gezondheid, gedrag, mate van belasting voor ouders en eventueel gezin etc. Dus dé waarheid bestaat niet. Het is net als met mensen zonder downsyndroom: die kunnen ook in meerdere of mindere mate ramp of geluk betekenen.

Berri Sciarone Amsterdam

undefined

Handicap is belasting

Een handicap betekent altijd een belasting, zowel voor de gehandicapte als voor de omgeving. Zelf ben ik blind en begin doof te worden. Gelukkig wordt daar rekening mee gehouden. Ik ben het dan ook helemaal eens met Corrie Timmer.

Gerrit van der Weide Groningen

undefined

Ontspullen? Kies!

De ene keer lees ik in de krant dat we meer moeten gaan consumeren omdat dat de economie aanjaagt. Geld uitgeven, spullen kopen. Dit wordt door de overheid gepropageerd. De andere keer lees ik dat we moeten consuminderen en ontspullen omdat dat beter is voor mens en milieu. Deze twee visies staan haaks op elkaar en verbeelden twee verschillenden wereldbeelden. Wat gaat het worden? Waarmee redden we deze aarde? Ook de overheid moet niet meer twee sporen blijven bewandelen. Dat kan niet meer. De tijd raakt op!

Ineke Windgassen Rotterdam

undefined

Thomas Sedlacek

Volgens Tomas Sedlacek (Trouw 23 februari) zou economie in egoïsme geloven. Dat is werkelijk volstrekte onzin. Blijkbaar heeft hij nog nooit gesproken met academische economen, deze onderzoekers hangen absoluut geen dogma's aan. Het is heel wel mogelijk dat het vak economie te moeilijk is voor de meeste mensen. Het is zeker te moeilijk voor Tomas Sedlacek. Grote halen, snel thuis, en weer een boek verkocht. Hiermee wordt alleen de beurs van Sedlacek gediend.

J.W. Nieuwenhuis Groningen

undefined

Afkeer van Europa

"De inzet in beide wereldoorlogen zijn ze (de Engelsen) vergeten", schrijft lezer Huisman uit Naaldwijk (Trouw, 24 februari). Deze opmerking raakt kant noch wal. Er gaat geen week voorbij zonder dat de BBC documentaires of tv-films uitzendt die met de Tweede Wereloorlog te maken hebben. Misschien is het wel het bewustzijn van hun rol in die tijd waardoor ze zo'n afkeer hebben van een Europa, waarin (voor hun gevoel) Duitsers en Fransen gezamenlijk de koers proberen te bepalen. De Duitsers, die de Tweede Wereldoorlog begonnen en Engelse steden hebben verwoest - en de Fransen, die zich in een paar weken onder de voet hebben laten lopen en vervolgens een lafhartig pact met hun overwinnaars sloten. Dat is een belevingswereld waartegen redelijke argumenten niet opgewassen zijn. Beter is het om erop te hameren dat de grote man uit hun strijd, Churchill, voorstander was van Europese eenheid.

Wim Helleman Kampen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden