brieven

Diploma op maat

De schoolleiders Jeroen van Grunsven en Freddy Sikkes (Opinie, 2 december) keren zich tegen het negatieve advies van de Onderwijsraad over het diploma op maat. Ze zouden het onverteerbaar vinden als de bètafaculteit van een universiteit onbereikbaar is voor een leerling die briljant presteert op het vwo, behalve in engels. Voordat Van Grunsven en Sikkes de Onderwijsraad in de hoek zetten, hadden ze zichzelf eerst beter kunnen informeren over wat er nodig is om heden ten dage een universitaire studie succesvol af te ronden. Veel colleges, en zeker de technische, worden alleen in het engels gegeven. Het is natuurlijk prima dat op scholen verdieping van leerstof mogelijk is, of extra aandacht voor dyslectische leerlingen. Maar hen voorhouden dat er universitaire studie mogelijk is, vind ik fout.

Erik van der Veer Oud Beijerland

undefined

Bier drinken

Hoe is het mogelijk. Terwijl in Parijs de klimaattop wordt gehouden, wordt in Utrecht een overdekte ijsbaan opgetuigd, waarbij Wim Boevink (Trouw, 3 december) het alleen heeft over het bier drinken. Ik had forse kritiek op dit staaltje van veronachtzaming van het wereldwijde probleem van opwarming van de aarde op zijn plaats gevonden.

Corry Noordhof Den Dolder

undefined

Apotheek

Zijn zorgverzekeringen te duur? Het kan in ieder geval goedkoper. Bij de apotheek moet je zes euro betalen voor een verhaaltje bij een nieuw medicijn. Het babbeltje van de apothekersassistente duurt bij mij één minuut en wat zij vertelt staat ook in de bijsluiter. Dat is 360,00 euro per uur. Belachelijk!

Eppo Dokter Arnhem

undefined

Volkswagen

De verkoop van Volkswagen trekt, ondanks de emissiefraude, flink aan door de gunstige regeling voor fiscale bijtelling die nog geldt in 2015 (Trouw, 2 december). We kunnen klimaatzaken tegen de staat winnen, wereldleiders verzamelen in Parijs en ecologische encyclieken schrijven over de zorg voor de schepping. Maar als het woonwerkvolk alleen aan de bijtelling denkt, blijft het allemaal ijdele hoop.

Jacob van Dijk Rotterdam

undefined

Gezellige kerk

De reportages van Gerrit-Jan KleinJan, het rapport kerk 2025, de verhalen over de pioniersplekken (Verdieping, 2 december) maken mij niet optimistisch. Ik heb het gevoel dat de PKN-kerk steeds meer een 'hoe houden wij het gezellig'-kerk wordt. Ondertussen wordt het gesprek buiten de kerk, over de strijd met en twijfel over God en geloof, steeds intensiever. Mag het daar in de kerk ook weer meer over gaan?

Sietske Bergsma Balk

undefined

Bernd te Winkel

In de afgelopen jaren stuitte ik in diverse media op artikelen over Arne Hendriks en zijn project 'The Incredible Schrinking Man' (Trouw, 2 december). Zonder meer interessant, het idee de mens te verkleinen met behulp van de wetenschap. Wat me echter in toenemende mate stoort, is het ontbreken van elke verwijzing naar de kunstenaar Bernd te Winkel. De laatste introduceerde reeds in 2001, dus jaren vóór Hendriks, zijn zogenaamde Homo Minimus.

Dat is een project waarin hij met installaties, schilderijen en drukwerk pleit voor een kleinere mens, met alle maatschappelijke en ecologische voordelen van dien.

Ook Te Winkel beroept zich op de wetenschap. Manifestaties van de Homo Minimus waren bijvoorbeeld te zien in de Broerenkerk te Zwolle (2001) en in galerie Schröder in Den Haag (2002).

Je kunt iets missen, toeval bestaat, maar het begint erop te lijken dat Te Winkel willens en wetens als de oorspronkelijke bedenker en eerste uitvoerder van een concept wordt genegeerd. In de wetenschap is dat een doodzonde.

Richard Kemerink op Schiphorst Wijhe

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden