Brieven

Nederlandse superdieren
In het artikel over de spaaractie van Wereldnatuurfonds (WNF) en Albert Heijn (Trouw, maandag) stelt hoogleraar Kris Koppen de vraag waarom het WNF gekozen heeft voor 'National Geographic dieren' en het niet dichter bij huis heeft gezocht. Mijn kinderen, fanatieke verzamelaars van de kaartjes, waren het niet helemaal eens met Koppen. Er zijn volgens hen wel degelijk dieren uit de Nederlandse natuur in de reeksen opgenomen. Zij gaven me na even bladeren het volgende rijtje door: mol, slechtvalk, (allebei superduperdier), bosmuis, bever, tuimelaar, pad, sprinkhaan, wild zwijn, hommel, boskikker, oehoe, paling.

Elsbeth Aartse, IJsbrand en Nienke Houten

Streng straffen
Strenger straffen helpt niet, wetenschappelijk aangetoond (Trouw, dinsdag). Strenger en langer straffen mag de dader niet veel of niets opleveren, de samenleving merkt er wel wat van. Vastzetten van criminelen bezorgt minder overlast, om andere, gemoedsgevoelige voordelen nog maar niet te noemen.

P.J. Westerdijk Vlaardingen

Simplisme
Het simplisme waarvan lezer Van Dijk de hoofdredacteur beticht (Trouw, dinsdag) beantwoordt hij met zijn eigen simplistische visie door te stellen dat de angel in het Israëlisch-Palestijns conflict de weigering betreft van de Palestijnen om de staat Israël te erkennen. Over welke staat heeft hij het? Die van 1948 die door de Verenigde Naties werd erkend? Of de staat van nu, die - alle VN-resoluties ten spijt - de in 1967 veroverde gebieden Golanhoogte en Westelijke Jordaanoever bezet houdt? Het bestaansrecht van Israël is door de Palestijnen bij verschillende gelegenheden erkend. Zeker is dat de bouw van nederzettingen een obstakel vormt voor de hervatting van de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

Bert Prang Leiderdorp

Gescheiden? Geef ruimte
Wat een totale kolder dat 'Henk' via e-mail verslag moet doen van die ene dag in de twee weken dat hij zijn kinderen nog ziet (Trouw, gisteren). En dat die hulpverlener dat nog aanmoedigt. De crux bij scheiden is dat papa en mama niet meer samen zijn. Dat er twee huizen zijn, twee sets regels en andere dagbestedingen. Krijgt 'Henk' nu op zijn kop als hij iets vergeten is? Of als hij iets doet wat zij niet zou willen? Ze lijken nog wel getrouwd. Kinderen zijn echt wel in staat het beste uit twee werelden te halen. Ze vertellen mama wel hoe het bij papa was als zij ophoudt met haar bemoeizucht. Geef elkaar de ruimte voor een nieuw leven, dan zijn kinderen flexibeler dan ouders ooit hadden gedacht.

Marjet Heins moeder én stiefmoeder Alphen aan de Rijn

Meisjesbesnijdenis
In het artikel 'Selim: Ga, als het je niet bevalt. Azghari: Tjee, wat een PVV-toon' (de Verdieping, 25 juni) zegt Nahed Selim: "Ik herinner me mevrouw Borst, destijds minister van volksgezondheid die zei dat meisjesbesnijdenis in het ziekenfonds hoorde. Omdat dat nu eenmaal bij hun cultuur hoorde." Deze herinnering is niet correct. Meisjesbesnijdenis is een ernstige verminking en ik heb nooit gepleit voor opname daarvan in het ziekenfondspakket. Ik heb wel zo'n uitspraak gedaan over jongensbesnijdenis (circumcisie), uit veiligheidsoverwegingen. Besnijdenis door niet-artsen veroorzaakte toen namelijk nogal wat complicaties, zoals infecties.

Els Borst-Eilers oud-minister VWS, Bilthoven

Godsdienstvrijheid
Channa Samkalden schrijft dat het compromis over rituele slacht een denkfout bevat (Trouw, maandag). Zij is gepromoveerd op godsdienstvrijheid in Europa. Hoe kan zij dan schrijven dat een verbod op ritueel slachten een inbreuk is op de godsdienstvrijheid? De godsdienstvrijheid botst geregeld met de normen en waarden van de samenleving, er is dus ruimte te over voor twijfel. Zie ook het voortdurende debat over zondagsheiliging en homoseksuele leraren. De geest van de wet is dat ieder mag geloven wat hij/zij wil, zolang het anderen niet stoort of kwetst en de handelingen die bij dat geloof horen, buiten de openbare ruimte plaatsvinden en de rechten van de mens niet schenden of anderszins misdadig zijn. Dat is de geest van de tolerantie. Een verbod op een godsdienstige handeling is dus alleszins denkbaar, met behoud van godsdienstvrijheid.

Erik Tjallinks Hardegarijp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden