brieven

Geen wc

O, Willem Pekelder, weleens op Arnhem Centraal geweest (Klein verslag, 21 april)? Als je daar 's avonds na 9 uur moet plassen, is de enige wc gesloten. En als je dan naar Winterswijk moet, is er geen wc in die trein. Dus de enige mogelijkheid is in Arnhem het station uit te gaan, in een café te plassen en dus een trein te missen.

Willy Flach Doetinchem

undefined

Arrogantie

Wat een Randstedelijke arrogantie. De heer Kars uit, jawel, Rijswijk (brieven, 20 april) kraakt de provinciale musea even af en weet alleen de 'grote' in het westen te verheerlijken. Dat noem ik nog eens overschreeuwen. Kom eens naar Assen of naar Groningen. Maar ja, dat zal wel te ver zijn uit het geweldige Rijswijk.

Bé Dijkman Stadskanaal

undefined

Geen sneer maar dank

'Ambtsdragers in de protestantse kerk zijn te veel bezig met beheren', aldus Hans Maat (de Verdieping, 19 april). Hij verwacht dat zij laten zien hoe het christelijk leven eruitziet. En impliceert hiermee dat ze dat niet doen. Nog afgezien van de vraag of het hier om een terechte verwachting gaat, is er één ding dat hier zeker niet klopt. In mijn werk als gemeente-adviseur Kerk in Actie kom ik dagelijks bij diaconieën op bezoek. Keer op keer word ik getroffen door de bewogenheid, de betrokkenheid, de daadkracht en het doorgaan ondanks alles en de vele vragen die zij op hun bord krijgen. Vaak mensen die niet één maar meer functies in de kerk vervullen, ernaast ook zorg dragen voor ouders, kinderen, kleinkinderen, zich ook nog inzetten voor voedselbanken en hospices. Deze mensen betichten van te veel bezig zijn met beheer is onterecht en onwaar. Als er ergens mensen zijn die zich in stilte maar met energie, daadkracht en lef onvermoeibaar inzetten, dan zijn dat die vele diakenen die gelukkig bereid zijn om ambtsdrager te zijn naast alles wat ze al doen. Die verdienen geen sneer, maar onze dank.

Elise Kant gemeente-adviseur Kerk in Actie Hoofddorp

undefined

Digitale koe

'Op basis van een melding in zijn koe-app kan de boer zelf een diagnose stellen. Maar wil hij dat wel? Is hij daartoe in staat? Moet je dat niet aan een veearts overlaten?' (Trouw, 20 april). Hier wordt het vakmanschap van de veehouder in twijfel getrokken. De veehouder die elke dag tussen zijn dieren is, kan als geen ander als eerste vaststellen dat er iets mis is. De koe-app is daartoe alleen een hulpmiddel. Daar heb je (juist) geen veearts voor nodig. De zorg voor zijn koeien is inderdaad een hele verantwoordelijkheid, en daar is elke veehouder elke dag met veel liefde en passie mee bezig. Met of zonder koe-app.

Jannetta Reitsma Ruinerwold

undefined

Boevink

Trouw kan trots zijn op de bijdragen van Wim Boevink. Zoals hij (opnieuw) schrijft over de naziprocessen in Duitsland is indrukwekkend. Zijn bijdrage naar aanleiding van het overlijden van Jules Schelvis heb ik niet met droge ogen kunnen lezen en dat was ook nu weer het geval toen hij schreef over die jongen van 16 die opgehangen werd (Trouw, 20 april). Dank je wel Wim voor dit verhaal en ik hoop nog lang te 'genieten' van je bijdragen.

Luuk Lodder Woerden

undefined

Banenplannen

Het CPB is naar eigen zeggen verbaasd over het gebrek aan succes van allerlei uitgeprobeerde banenplannen (Trouw, 21 april). De kosten moeten torenhoog zijn, de optelsom van alle stimulerende maatregelen en niet te vergeten de uitkeringen. Er zouden niet meer banen zijn. En het gebrek aan ontelbare handen in de zorg, welzijn en algemeen nut bij gemeenten dan? Als de baan niet bij iemand past, waarom maakt de maatschappij die iemand dan niet passend bij een van de onvervulbare vacatures?

Chris ten Cate Alphen a/d Rijn

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden