Brieven

Slecht zomerweer (1)
Het moet niet gekker worden: een demonstratie tegen het weer! (Trouw, 20 juli) Wat verbeeldt initiatiefnemer Van den Berg zich wel? Hij heeft zeker nooit gehoord van weerspreuken. Let op: 'Regen met Sint Margriet (20 juli) geeft zes weken verdriet. Met Sint Margriet droog, dan zes weken zon in 't oog.' En wat voor weer was het gisteren? Juist: zon!

Truus Kuipers Dronten

Slecht zomerweer (2)
Weerman Klaas Karssen heeft een punt met zijn stelling dat de Nederlandse zomer in wezen best meevalt (Brieven, 20 juli). Maar iedere zomer wordt de Nederlandse bevolking weer verdeeld in twee kampen: zij die het beste maken van de situatie en zij die bij het minst of geringste vervallen tot geklaag. Dat klagen is van alle tijden. Zo heb ik op mijn reizen naar Spanje Hollanders horen verzuchten dat het daar toch wel erg warm was en dat ze blij zouden zijn om weer in het koelere Holland te zitten. Dat klagen schijnt ons in het bloed te zitten en dat zal ook wel nooit verdwijnen in ons toch wel mooie landje aan de zee!

Willem Vizee Tiel

Meststoffen in duinen
Landbouwer Jaap Grolleman (Brieven, 19 juli) schrijft dat Koos Dijksterhuis maar wat roept als deze constateert dat meststoffen uit landbouwgebieden overwaaien naar duinen en daar vervolgens zorgen voor verruiging. Grolleman blijkt niet op de hoogte te zijn van de feiten. Al zeker vijftien jaar geleden constateerden beheerders van de Amsterdamse Waterleidingduinen dat de duinen steeds meer verruigden door overgewaaide meststoffen. Veel onderzoeken hebben deze constatering sindsdien bevestigd.

In heel het land is trouwens sprake van verruiging als gevolg van meststoffen, uitgestoten door het verkeer, de industrie en vooral door de gangbare landbouw. Dat is door iedereen in Nederland te constateren - via neus en ogen - aan het voortdurende injecteren van drijfmest in gras- en akkerland. Met als gevolg een sterke toename van vooral brandnetels en bramen, mestminnende soorten.

Pim Baldee Oldeberkoop

Maximumsnelheid (1)
Lezer Jan Willem van der Linden (Brieven, 19 juli) vraagt of hij van zijn medeburger mag vragen rekening te houden met de 100.000 mensen die naast de A2 wonen. Dat is wat mij betreft geen vraag. Het zou een eis moeten zijn in ons dichtbevolkte landje. Het getuigt van fatsoen dat we rekening houden met elkaar, dus het maximum van 100 kilometer moet het maximum van 100 kilometer blijven. Ook heeft de overheid de kans om zich een keer als betrouwbare overheid te tonen. Hopelijk doen andere partijen dan VVD en PVV niet mee aan dit onbetrouwbare en belachelijke kiezersbedrog.

Anton Meijerman Drachten

Maximumsnelheid (2)
Op de A2 benoorden Utrecht mag niet hard worden gereden. Dat is het gevolg van afspraken met buurgemeenten om de stroperige procedures voor infrastructuur nog een beetje op gang te houden. In een polderland moet je daar blij mee zijn. Maar je moet het tijdverlies niet bagatelliseren in minuten. Het gaat om meer dan 150.000 voertuigen per etmaal. De helft daarvan wordt betaald door de baas en dus de consument. In de tijd van de baas wordt tijd verspeeld omdat er langzaam gereden wordt: 25 miljoen euro per jaar aan onproductieve meerkosten. Sneller rijden betekent meer dan 500 arbeidsplaatsen extra. Het polderen kost dus geld. Laten we blij zijn met mensen als Peijs en Eurlings die deze onderhandelingen voor ons hebben opgeknapt. Kabinetten ervoor lieten de verspilling 25 jaar lang aangroeien op dat stuk A2 in de orde van grootte van 20 miljard minuten ofwel 500 mensenlevens. Deze verliezen hebben niets te maken met de linker- of rechterbaan houden. Ook weinig met individuele vrijheid, maar alles met verantwoordelijkheid.

J.Tiemersma Angerlo

Werkdruk Kamer valt mee
Wetenschapper Bert van den Braak stelt (Podium, 18 juli) dat de werkdruk voor de 150 Kamerleden erg hoog is. Hoe is dat meetbaar? Bij dertig Kamerzetels of vier zetels per partij? Bovendien hebben alle 150 Kamerleden per zittingsjaar van krokus- tot en met kerstreces veertien weken geen verplichtingen in de Kamer. Dat wil zeggen dat de burger drie maanden per jaar geen vertegenwoordiger heeft. Dit jaar na het zomerreces nog eens twee weken verkiezingsreces. Hoezo werkdruk?

Wim Born Dongen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden