brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Kinderpardon

Dat bij het kinderpardon onderscheid wordt gemaakt tussen kinderen die wel of niet onder rijkstoezicht staan, kun je inderdaad idioot noemen en zou ook moeten worden aangepast. Maar zo is het in oktober 2012 wel in het regeerakkoord terechtgekomen. Blijkbaar was er toen niemand (ook de kinderombudsman niet) die de voorwaarde 'onder rijkstoezicht' als een probleem zag. Vraag is dan tevens: zijn kinderen onder gemeentelijk toezicht bewust of onbewust buiten de regeling gehouden? Als dat onbedoeld was, is er zeker reden om de pardonregeling ruimhartiger toe te passen.

Bert van den Braak Delft

Spuugzat

Diederik Samsom moet weer om genade naar de VVD (Trouw, 9 mei). Wordt Samsom het niet een keer spuugzat? Steeds wordt hij in zijn achilleshiel geschoten. Eerste maal door Sander Terphuis met zijn strafbaarstelling van illegaliteit. Daarna een verpletterende verkiezingsnederlaag. Andermaal komt Terphuis en nu met een ruimer kinderpardon. Op naar 22 mei, de Europese verkiezingen. Verwacht wordt een nieuwe nederlaag voor de PvdA. Waarom laat de PVDA dit kreupele kabinet niet vallen? Zo wordt hem veel leed bespaard.

L. van der Lans Oldebroek

Hoofd bedekt

Ik ben geen vriend van de heer Wilders. Op 10 mei merkt Alexander Deelman op dat hij op een foto geplaatst op 8 mei geen hoofdbedekking draagt in een synagoge. Dat was ook niet nodig. De foto is genomen tijdens een bezoek van de heer Wilders aan de voormalige synagoge van Boertange. Sinds 1989 is dit een museum waar hoofdbedekking niet verplicht is.

J. Stodel Amstelveen

Hoezo heersen?

"We heersen over de natuur en dat moet even wennen", is kortweg de filosofie van Jaffe Vink (Letter & geest, 10 mei) waarmee hij de klimaatdiscussie terzijde probeert te schuiven. Hoezo heersen? Dit is het geloof van mensen zonder technisch/wetenschappelijke achtergrond, dat de techniek de verwachte problemen met het voortbestaan van de mensheid wel op zal lossen. Het probleem van de zure regen is in Europa met succes bestreden door grote inspanningen van wetenschap en techniek. Dat andere veel grotere problemen ook op tijd worden opgelost is niet te verwachten, zeker niet als we in slaap worden gesust. "Na mij de zondvloed" zou Vinks betoog moeten luiden.

Frans Ligthart, voormalig energieonderzoeker, Hoogkarspel

Worden graag gegeten

"Hamsters worden graag gegeten door buizerds, wouwen en marters", schrijft Jelle Reumer in zijn bijdrage over de hamster (Duurzaamheid & natuur, 10 mei). Als je het zo schrijft, in de lijdende vorm dus, dan zeg je daarmee dat de hamster een voorkeur heeft om opgegeten te worden door een buizerd, een wouw of een marter. Nu ken ik de voorkeuren van de hamster minder goed dan Jelle, maar dat een hamster dat soort voorkeuren heeft, lijkt me meer dan stug.

Bert Lam Veenendaal

Verzetsheld Arondéus

Met verbijstering lees ik wat Niod-directeur Marjan Schwegman zegt over verzetsheld Willem Arondéus: "Hij was openlijk homoseksueel en stond daardoor geïsoleerd in de samenleving, maar in het verzet leefde hij op en werd hij geaccepteerd. Hoe kon dit?" Waar haalt Schwegman dat 'volkomen geïsoleerd' vandaan? Willem Arondéus was een succesvol kunstenaar en schrijver met invloedrijke vrienden (zoals Martinus Nijhoff en Adriaan Roland Holst) en belangrijke overheidsopdrachten o.a. van de PTT en de gemeente Rotterdam. En wat ik moet ik denken van die implicatie in 'Hoe kon dit?' Schwegman vindt het kennelijk normaler als hij door de andere verzetsmensen niet zou zijn geaccepteerd. Ik maak me grote zorgen over een onderzoek als het wordt geïnitieerd door iemand met zoveel vooringenomenheid en gebrek aan kennis

Frans Lavell Amsterdam

De oude kweekschool

Het artikel van Jacques Vriens over de oude kweekschool (Opinie, 10 mei) is me uit het hart gegrepen. Ook ik had destijds op die oude kweekschool voorbeeldige leraren. Ben door mijn leraren Nederlands Nederlands gaan doen, maar bleef net als Vriens altijd trouw aan het basisonderwijs. Ik zag via PA en Pabo collega's instromen, van wie je dacht... mijn hemel. Die hadden nog nooit een (kinder)boek gelezen. Moesten zij de kinderen de liefde voor het lezen bijbrengen? Op het gebied van pedagogiek, psychologie, didactiek en dergelijk waren ze ook 'onbenullen' want aan die vakken werd nauwelijks aandacht besteed op de opleiding. Ze moesten vooral verslagen, lesroosters en POP's maken. Voor zinvolle lesvakken was daardoor geen tijd, zoals wij destijds hadden.

Frenk Bergsma Oude Tonge

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden