brieven

Op je hoede

Heel logisch en goed, dat onze militairen meegaan om de onderzoekers in de Oekraïne te beschermen bij hun huiveringwekkende taak. Hoe lang zal het echter duren, voor het eerste slachtoffer valt in dit oorlogsgebied? Dan is de ramp niet meer te overzien. De wens voor alle uitgezonden mensen: heel veel sterkte, moed en heel erg op je hoede zijn.

Cas Heijenk-Caspers Sleeuwijk

undefined

Respect

Gerrit Jan KleinJan tekende uit de mond van Til Bieckmann op (Trouw, 24 juli): "Die respectloosheid met de lichamen, dat gesleep met die zakken alsof het dingen waren." Ik had deze woorden al eerder gehoord en gelezen. Ja, die beelden zijn schokkend, maar wij zitten te kijken! Daar zijn die mensen bezig iets essentieels te doen. Doden bergen, die geur daar moet verschrikkelijk zijn en de hitte en de aanblik van dit onvoorstelbare. Deze mensen op de plek des onheils hebben een liefdedaad verricht. Ze verdienen ons respect.

Ik hoop dat onze regering deze mensen zal bedanken voor hun daad van medemenselijkheid. In onze beleving duurde het veel te lang, maar daar op die vreselijke plek moest aangepakt worden. Ik zeg uit de grond van mijn hart: "Dank".

Truus ten Cate van den Bout Renswoude

undefined

Costa Concordia

Met de beelden van de respectvolle en ontroerende aankomst van de slachtoffers van vlucht MH17 nog op het netvlies keek ik naar de foto onder 'Naast het nieuws'. (Trouw, 24 juli).

De bergers van het schip vierden met veel bravoure en bier op een Italiaans terras het feit dat het schip dreef. Maar ook hier vielen 32 doden, met de mogelijkheid dat het stoffelijk overschot van één slachtoffer nog in het wrak is. Wat een schril contrast.

T. Hoogeveen Bennekom

undefined

Tegengif

Je hoeft het niet met de ander eens te zijn om te erkennen dat er op z'n minst goede kanten aan diens zienswijze kunnen zitten. Dan moet je er wel aan willen om je in de leefwereld van de ander te verdiepen. Dat is niet zo makkelijk, het kost tijd en moeite. Het leven wordt er niet eenvoudiger op. Wel mooier.

Mijn complimenten voor Nuweira Youskine. Haar artikel over koranverzen (Trouw, 24 juli) is een goed tegengif tegen al datgene wat mensen als Wilders c.s., maar ook mensen uit haar eigen geloofsgemeenschap uitkramen.

En zodoende een kwaadaardige karikatuur van de islam schetsen. En iedereen kan weten wat er gebeurt als er geloof wordt gehecht aan kwaadaardige karikaturen.

Dick Offermans Angerlo

undefined

Naïeve psychologie?

Naar aanleiding van Bert Keizers culumn 'Nooit een geest ontmoet zonder brein' (Trouw, 17 juli): wat zoeken mensen in de GGZ? Ze voelen zich niet fijn, willen dat veranderen, en merken dat dit niet lukt als gewoonlijk.

Met andere woorden, ze willen 'normale' kwaliteit van bewuste subjectieve beleving en speelruimte van keuzevrijheid. Het dominante mensbeeld in de GGZ, gepropageerd door de academische wetenschap zegt echter: zaken als geest, ziel, bewustzijn en vrije wil behoren tot de 'naïeve' psychologie. Dit zouden illusies zijn en de mens slechts een zielloze en willoze bio-robot. Inderdaad bizar.

Cees van der Velde Den Haag

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden