brieven

Vrouwenbesnijdenis
Dat een vader zijn dochtertje laat besnijden is al een vorm van bizarre psychopathologie, maar dan ook nog een beroep doen op de islam, dat is helemaal absurd (Letter&Geest, 22 februari). Vrouwenbesnijdens hoort op geen enkele wijze tot het islamitische cultuurgoed en wordt niet vermeld in de Koran. Het is een overblijfsel van de cultus van primitieve stammen met name in een deel van het Midden-Oosten, Soedan en omliggende landen.

Ook de these dat de vrouw de namous (eer) van de man is, is niet des islams en hoort ook tot het primitivisme. Mannen die een vals beroep doen op de zuiverheid van de islam en overgaan tot schending van de integriteit van het menselijke lichaam behoren in het Westen eerst zwaar gestraft te worden en vervolgens een normatieve heropvoeding te krijgen.

Bram Steynis Almelo

Toekomst zonder werk
Komen de apocalyptische voorspellingen over een toekomst zonder werk uit? (Verdieping, 22 februari). Ik mag het hopen. Heeft de Schepper ons in beginsel überhaupt gemaakt om te zwoegen voor geld of een baas? Als technologie helpt ons te bevrijden van het werk om baat en we kunnen gaan leven om niet, in overvloed en zonder schaarste, kan de leeuw vredig rusten naast het lam en kunnen we allen eindelijk terug naar de staat van Eden.

Jacob van Dijk Rotterdam

Robots
In de breedte beschouwd, zijn alle technische verbeteringen (waaronder robots), een gevolg van de grote en kleine uitvindingen van duizenden mensen. Het is nodig dat de robots belasting gaan (terug)betalen aan de gehele maatschappij, in plaats van dat de winst ten goede komt aan een zeer kleine groep van investeerders. Willen we in de toekomst een redelijk sociale maatschappij behouden, dan zal dit herzien moeten worden.

Hans Picard Amsterdam

Modieuze platitudes
Gaan we in de zomer massaal naar Sotsji om daar de tijden te bewonderen die er door de schaatsers zijn 'neergezet'? We kunnen dan gelijk van de gelegenheid gebruikmaken om te bekijken wat ze allemaal hebben 'laten liggen'! Vervolgens 'focussen' we ons op het normale leven zonder deze modieuze platitudes.

Marie-Anne de Harder Dearsum

Wonderpan
Jeroen Thijssen schrijft over de wonderpan, waarmee je kunt bakken zonder oven (Tijd, 22 februari). Dat is dus een kwestie van terug van weggeweest. Mijn geboortejaar 1943 is meer terug in de tijd dan dat van Jeroen. Ik herinner mij dat wij thuis in de jaren vijftig, voordat er een gasfornuis verscheen, ook een wonderpan hadden waarmee onder andere cake werd gebakken. Op de pan zat ook nog een deksel dat voorzien was van een kijkglas. Grappig dat de geschiedenis zich herhaalt.

Rob Goudberg

Vernederend
Het artikel van Eliane Mans over het UWV (Opinie, 22 februari) is helaas heel herkenbaar. Zelf kwam ik na een behandeling voor kanker in de molen van het UVW. Gelukkig had ik een moedige werkgever en mocht ik 'werken naar vermogen' voordat die tekst was uitgevonden. Wat een verspilling van geld is deze bureaucratie en hoe vernederend voor de niet rotte appels.

Tineke Stolk Uden

Primark
Leuk Klein Verslag over de aankoop van huispakken (Trouw, 22 februari), maar helaas werd bij het voordeel van Primark niet het nadeel genoemd: de erbarmelijke toestand van de makers van deze pakken. Van levensbelang, de mensonwaardige toestanden nog niet eens meegeteld. Dan liever wat meer geld aan kleding uitgeven.

Guus Leguijt Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden