brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Denken en doen

Een deel van de moslims en de orthodox-protestanten heeft moeite met homoseksualiteit, concludeert het SCP (Trouw, 5 december). Iedereen moet kunnen leven zoals hij of zij dat wil, maar ook zo kunnen denken. Als christenen of moslims willen geloven dat God slechts een mannetje en een vrouwtje heeft gemaakt, en dat daar de hele schepping op is gebaseerd, dan is daar niets op tegen. Het probleem zit hem in het feit hoe je als christen of moslim hiermee omgaat als er iemand met een andere levensvisie op je pad komt. Als ik als christen ambtenaar zou zijn van de burgerlijke stand dan zou ik dat homohuwelijk ook liever aan een collega overlaten, maar dat wil nog niet zeggen dat ik homo's op straat in elkaar ram. Respecteer ook de christenen en moslims die daar op een gezonde manier volgens hun overtuiging onderscheid in maken.

Wim Stolk Kampen

Doorgefokte superkalkoen

Filosofe Alicia Gescinska heeft over Thanksgivingday wel erg romantische opvattingen (Trouw, 5 december). Evenals Sinterklaas is dat feest behoorlijk gedevalueerd. Er wordt daar dan in familieverband doorgefokte superkalkoen gegeten die vol antibiotica zitten. De dag daarop heet Black Friday waarin je geacht wordt zoveel mogelijk spullen uit China te kopen. De onschuld van de Sint is hier niets bij.

Kees van Ravenhorst Heemstede

Terreur van het getal

Fraudeambtenaren die zichzelf moeten terugverdienen: hoe verzin je het. Hoogleraren die plagiaat plegen omdat ze anders de vereiste aantallen publicaties niet halen. Hoe lang duurt het nog voordat huisartsen worden afgerekend op het aantal ziektes dat ze per (gezonde) patiënt vaststellen?

S. Surdèl Leiden

Dankdag

'Ik zou Europa aanraden een Europese variant van Thanksgiving te bedenken', zegt Alicja Gescinka (Trouw, 5 december). Waarschijnlijk realiseert ze zich niet dat het huidige Thanksgiving oorspronkelijk voortkomt uit Europese tradities. Bovendien wordt in protestants-christelijke kringen in Nederland nog altijd een Dankdag gevierd, terwijl ook bijvoorbeeld de Duitse kerk het Erntedankfest kent.

Lambert van der Weide Nieuw Buinen

Molukse wijken

Als Nederland van de Molukse wijken af wil, dan kan dat. Wat nodig is, is dat de Molukkers als volk serieus genomen worden en er met hun politieke ambities wordt meegeleefd. Dat hoeft niet een rechtstreekse erkenning van de Republik Maluku Selatan (RMS) te zijn, maar wel moet er creatief met het zelfbeschikkingsrecht van het Molukse volk worden omgegaan. Nederland moet niet samen met Indonesië de politieke status van het Molukse volk regelen zonder Molukkers er zelf bij te betrekken. Zestig jaar geleden zijn Molukkers van de andere kant van de wereld hierheen gesleept en hier gespreid gehuisvest. Zolang Molukkers het gevoel hebben dat er met hen gesold wordt en er verdeel-en-heerspolitiek op hen wordt toegepast, zullen ze bij elkaar willen wonen om op optimale wijze hun Molukse identiteit te kunnen ervaren. Zorg dat er een vrij en welvarend Molukken komt, dan is dat niet meer nodig.

Tijmen van 't Foort Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden