brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Duur smoesje

De tranen sprongen mij in de ogen bij de vierkoloms luchtfoto van de roeibaan in de Eendrachtspolder vlakbij Rotterdam (Trouw, 29 april). In augustus 2009 werd hier de laatste tarwe geoogst. Verrukkelijke baktarwe waarvan ik nu nog de heerlijkste broden bak. Waarom moest - nu de wereldvoedselvraag steeds dringender wordt - die prachtige polder opgeofferd worden? Een polder die bijzonder vruchtbare bouwgrond opleverde voor melkveehouders en akkerbouwers.

Van hogerhand heeft men de polder ook aangewezen als overloop bij wateroverlast. Die olympische roeibaan is in feite een smoesje. Een erg duur smoesje.

Tjitte de Vries Rotterdam

undefined

Uitgaansfeest rond Anne

Van de heer David Barnouw (Trouw, 28 april) had ik een meer uitgebalanceerd en verstandiger oordeel verwacht over het toneelstuk 'Anne'. Als één van de nog weinigen die Anne Frank op school hebben gekend, geloof ik dat ik daarover een mening mag hebben.

Dat het rond Anne wat normaler toegaat en zij niet meer zozeer als een heilig icoon behandeld wordt, vind ik een goede zaak: ze was tenslotte zelf ook maar een normaal, zij het zeer begaafd meisje.

Het stuit mij echter zeer tegen de borst dat er van de première van het stuk over haar nu een uitgaansfeest wordt gemaakt: het handelt hier toch om een ware geschiedenis uit het recente verleden met een droevige en dodelijke afloop. Het gaat hier dan ook niet om het commerciële, maar om het feestelijke aspect dat aan deze première wordt gegeven.

Een vergelijking met de Soldaat van Oranje gaat al helemaal niet op:die geschiedenis liep juist goed af met een overwinning en een bevrijding.

Godfried G. Cohen Amsterdam

undefined

Fout begonnen?

Naar aanleiding van de crisis in Oekraïne en het standpunt van het Westen (Trouw, 26 april) vraag ik mij af: is dit wel de goede manier? Zijn we niet fout begonnen door de regering van Oekraïne zo te steunen en Rusland sancties op te leggen?

Want het regime in Oekraïne is toch ontstaan door een opstand tegen de wettig verkozen president die heeft moeten vluchten voor opstandelingen die vervolgens een interimregering hebben gevormd. Is dat een wettige regering?

Kan iemand mij uitleggen waarom dit regime zo wordt gesteund en Rusland de zwarte Piet krijgt toegeschoven en tegen andere regeringen die hun eigen bevolking vermoorden geen maatregelen worden getroffen?

J. Burema Sellingen

undefined

Muizenstress

In het artikel over muizen die als proefdieren gestresst raken van mannenzweet (Trouw, 29 april) mis ik nog een verwijzing naar de geslachtskenmerken van de betreffende gestresste muizen. Mannen zouden slechter dan vrouwen tegen pijn kunnen (is dat eigenlijk wel eens wetenschappelijk onderzocht?), en misschien geldt dit in de muizenwereld net zo.

Ook zou nog een rol kunnen spelen dat mannelijke muizen liever door een vrouwelijke onderzoekster worden bekeken en vrouwelijke muizen door een man. Kortom er lijkt mij nog een lange weg van aanvullend onderzoek nodig.

Bert 't Hart Vlaardingen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden