Brieven

Executies?
In oorlog sneuvelt de waarheid het eerst, zei Churchill. Dus iedereen weet het meteen zeker: we zien foto's (Trouw, 11 juli) van zielige Indiërs die lafhartig neergeschoten worden (of zijn) door onze jongens. De fotograaf wordt aangeduid met Jacobus R., alsof hij dader is. Maar wat zien we echt? Drie mannen staan rechtop in een greppel en kijken naar één stofwolk voor zich. Mij dunkt dat onze jongens, als ze gewild hadden, vakkundig genoeg waren om niet één voor één te schieten en dan ook nog náást. Een andere foto toont wel lijken, maar het is voorbarig om onze jongens de schuld te geven. Waren er geen onderlinge afrekeningen tussen de peloppers, of schoten die nooit verraderlijke burgers neer?

René van Dijk Gorinchem

Dominee 2.0 (1)
Het Manifest van Dominee 2.0 (Trouw, 11 juli) stelt in veel opzichten teleur. Een karikatuur van de gangbare kerkelijke cultuur, die ten onrechte als dwingend wordt voorgesteld, algemeenheden, geen echte analyse, geen plan van aanpak. Ook op het meest aangelegen punt, het spreken over God, bevat het manifest niets concreets, ofschoon 'de kerk' nu juist wordt verweten dat ze te weinig concreet is over God. Resteert het invoelbare van de situatie dat je als jeugdig theoloog bijkans allemaal ouderen bedient en de weg naar je leeftijdgenoten niet kan vinden, hoe graag je dat ook zou willen. Het probleem dat de doelgroep van 20- tot 35-jarigen grotendeels ontbreekt is reëel. Maar over verlangens en angsten is het moeilijk discussiëren. Je zou wensen dat er een stuk op tafel lag met aanzienlijk meer gewicht dan wat nu oogt als een verzameling losse flodders.

Daan van der Waals Hollandsche Rading

Dominee 2.0 (2)
Jonge theologen zouden het 'betreuren' dat de kerk niet aansluit bij deze tijd. In mijn ogen is dat een goede zaak, omdat de kerk juist een rustpunt behoort te zijn in een tijd waarin de Mammon de hoofdrol lijkt te spelen.

K.L. ten Have Ouddorp

Europese subsidie Urk
In zijn bijdrage (Podium, 11 juli) wijst huisarts Cees Dekker op de uitslag in Urk van het referendum over de Europese grondwet en de betekenis daarvan voor de verkiezingen op 12 september. Dekker laat ongenoemd dat de haven van Urk in de afgelopen jaren is vernieuwd dankzij financiële bijdragen van de Europese Unie. Van een huisarts had ik een meer zorgvuldige diagnose verwacht.

Jan Mackenbach Breda

Manke vergelijking
Uit eerder ingezonden brieven over Ineke van Gent (GroenLinks) blijkt dat een vergelijking nogal eens mank gaat. Volgens lezeres Hetty Cock (Brieven, 10 juli) is Van Gent niet consequent door als vegetariër te weigeren om (bij de Hema) worst te verkopen, en tegelijk tegen weigerambtenaren te zijn, die zich ook op hun principes beroepen. De overeenkomst in de vergelijking (tertium comparationis) kan een enkel punt betreffen. Stel dat mevrouw Van Gent heeft gesolliciteerd bij de Hema en daar tot volle tevredenheid op de groenteafdeling werkt. Hema gaat vervolgens haar worsten op de groenteafdeling verkopen. Van Gent weigert. Hoe lost Hema dit op?

Reina Ester Nijmegen

Fiets als wapen
Columniste Nelleke Noordervliet heeft een punt als het gaat om de onderdoorgang van het Rijksmuseum (De Amsterdamse fiets als wapen; Podium 7 juli), maar wat die toeristen op huurfietsen daar mee te maken hebben? Nelleke vliegt uit de bocht als ze de toeristen de schuld geeft van ergerniswekkende situaties. Dankzij inspanningen van fietsverhuurbedrijven is de verkeersveiligheid verbeterd. Het aantal ongevallen van fietshuurders is te verwaarlozen, en in verhouding zelfs spectaculair lager dan het Amsterdamse gemiddelde. Een Amsterdammer op een fiets is anno 2012 iemand met oordoppen in, de ogen gericht op de iPhone, en zo getraind dat mocht er plotsklaps contact ontstaan met een medeweggebruiker er ook nog spontaan een middelvinger kan worden opgestoken. Amsterdam zou pas echt een probleem hebben als die toeristen zich op de fiets zouden gaan gedragen als de lokale bevolking. Jaap Molenaar Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden