brieven

Moordzuchtige katten

In antwoord op een lezersvraag schrijft Beatrijs Ritsema (Tijd, 24 oktober) dat katten tot de inheemse tuinfauna horen. Volgens Ritsema kan de vraagsteller het beste contact opnemen met zijn buurman, die geen katten in zijn tuin wil, om hem te vragen waarom hij een hekel heeft aan katten. Ik zou een ander advies geven, namelijk contact opnemen met de buurman en hem beloven dat de kat nooit meer in zijn tuin of in andere tuinen zal komen.

Alle lezers van deze krant weten, onder meer uit de columns van Koos Dijksterhuis, dat katten elk jaar miljoenen vogels en andere dieren doden in Nederlandse tuinen en groenvoorzieningen. Het is toch absurd dat vogels en andere dieren, die beschermd zijn in het kader van de Flora- en faunawet, straffeloos door katten worden afgemaakt, terwijl mensen er zorgvuldig mee om moeten gaan, op straffe van een (forse) geldboete? Katten horen géén deel uit te maken van de Nederlandse tuinfauna. Alleen in de tuin van de eigenaren zouden ze los mogen lopen.

Fokke Visser Sliedrecht

undefined

Geen kattenhater

Wat vindt de Partij voor de Dieren van het dilemma waarvoor lezer Eef Lugtmeier uit Meppel zich ziet geplaatst (Tijd, 24 oktober)? Neemt de partij het op voor de kat (een uitheemse diersoort) of voor de vogels in de tuin van Lugtmeier en in die van mij? Ik ben geen uitgesproken kattenhater maar wel een echte liefhebber van zangvogels.

Herman van Bemmel Voorschoten

undefined

Ziende blind

Fort Europa is niet gevallen, maar is prijsgegeven omdat de leiders niet over de morele weerbaarheid beschikten het te verdedigen. Wat men zelf zal omschrijven als humaan beleid ('We sturen ze niet terug') zullen de generaties na ons omschrijven als slapte en verkeerde beoordelingen. De westerse cultuur en welvaartsstaat worden op het spel gezet. Men ziet niet in dat men op het punt staat wellicht één van de grootste historische vergissingen te maken.

Onze leiders lopen over van wat de Duits-Amerikaanse psycholoog en filosoof Erich Fromm eens other directedness noemde. Wie opkomt voor de eigen belangen van de burgers, en zeker wie 'Eigen volk eerst' roept, is verdacht en wordt in de ban gedaan en weggezet als vreemdelingenhater. Daarom durft ook geen politicus dat te doen, want het betekent het einde van zijn loopbaan.

Men probeert nu voorzichtig de grote stroom migranten in te dammen door aan te kloppen bij Turkije en de Balkanstaten. Niet omdat men de immateriële impact gaat inzien van de volksverhuizing, maar louter en alleen omdat de aantallen niet meer beheersbaar dreigen te worden. Er komt een moment dat de leegstaande kazernes en verpleeghuizen vol raken evenals de vakantieparken en expohallen. En wat dan? Sporthallen en tentenkampen?

Wanneer gaat het besef dagen dat de westerse cultuur op het spel staat? Te vrezen valt dat daar eerst nog meer migranten voor moeten komen of enkele zelfmoordaanslagen (waarmee we ongetwijfeld te maken zullen krijgen na enkele jaren).

Maar we hebben deze regeerders zelf gekozen en we komen niet in het geweer. Nederland gaat ingrijpend veranderen de komende generaties en we zien het niet.

H. Bruins Leeuwarden

undefined

Christenen in China

Dank voor het artikel over Chinese christenen ('Jong China wil christen zijn', de Verdieping, 26 oktober). Het is goed dat er tegenwicht komt tegen de voortdurende mantra 'het christendom is passé'.

In China is dat dus niet zo, en ook niet in onder meer Afrika en Zuid-Amerika. Het is wel een bepaald type christendom dat aantrekkingskracht heeft en als emancipatoir wordt ervaren.

Liebje Hoekendijk Bussum

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden