brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Verenigd Europa is farce

Het is overduidelijk gebleken dat de EU met als basiskamp Brussel niet in staat is om een gemeenschappelijk beleid te voeren aangaande de vluchtelingenstroom in ons werelddeel. Is dat niet diezelfde club die in het verleden wél vlot in staat was om te bepalen hoe rood de tomaten en hoe recht de komkommers moeten zijn? Aan dat alles kan men overduidelijk zien hoe weinig dat zogenaamde verenigd Europa in feite voorstelt. Veel vergaderen, maar als er écht iets aan de hand is, geeft men niet thuis in Brussel.

Willem Vizee Tiel

undefined

Wilders en beschaving?

Als je Wilders hoort razen in de Tweede Kamer, dan rijzen je de

haren te berge. Als er iemand is die probeert onze westerse christelijk-humanistische beschaving om zeep te brengen, dan is hij het. Heeft hij wel eens gehoord van die barmhartige Samaritaan, die zijn medemens niet kon laten creperen, ook al had hij een heel andere culturele achtergrond? Welnee; de cynische vraag van de eerste mensenmoordenaar Kaïn is ook de zijne: "Ben ik mijns broeders hoeder?" Het ideaal van een stad van recht en vrede, waar plaats is voor Filistijn, Tyriër en Moor (Psalm 87) is voor hem een gruwel.

Henk Nusselder Den Haag

undefined

Volop draagvlak

Ook Trouw zet in de krant van 18 september een groot vraagteken achter het woord draagvlak in een bericht over vluchtelingenopvang. Journalisten en politici zaaien steeds twijfel of hier wel draagvlak voor is. In de praktijk blijkt niets van die twijfel: regionale bestuurders nemen hun verantwoordelijkheid en vrijwilligers stromen toe. Er is slechts een kleine minderheid die tegen is. Laten we het organiseren en er niet over zeuren.

Harry Pals Utrecht

undefined

Deal voor Syrië

In Irak en Lybië zijn de dictators weggejaagd in de verwachting dat vrede en democratie zouden ontstaan. Helaas, bevolkingsgroepen vechten met elkaar en het gewone volk is slechter af dan voorheen. Het verjagen van Assad zal evenmin vrede en rust brengen in Syrië. Het meest verstandige is daarom samen met Poetin het regime-Assad te versterken en zijn tegenstanders, IS en de zogenaamd gematigde groepen terug te dringen. In de overeenkomst met Assad en Poetin kunnen vluchtelingenkampen worden opgenomen, evenals garanties voor een goede behandeling van de Syrische bevolking. Rusland heeft, vanwege zijn eigen moslimminderheid, evenals Europa belang bij het inperken van de crisis, dus een 'deal' moet mogelijk zijn.

Egbert Boeker Amsterdam

undefined

Gouden koets naar museum

Ik ben het roerend eens met Jaap Cornelissen (Trouw, 17 september). Stop de gouden koets voorgoed in de mottenballen (lees: museum). Niet restaureren, hooguit netjes oppoetsen. Andere artefacten in musea zien er vaak ook gebruikt uit. De uit te sparen miljoenen kunnen aan de koopkracht van ouderen en werklozen worden besteed. Tevens is dan de discussie over het 'slavenpaneel' meteen aan kant. Mochten de Oranjes toch aan hun gouden vervoermiddel hechten: ze kunnen de opknapbeurt zelf best betalen, net als iedere autobezitter zijn eigen garage betaalt.

Cees Hofstra Franeker

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden