Brieven

Plofkoe bestaat niet
Wat een tendentieus artikel over 'plofkoeien' (Trouw, 5 februari). Geen enkele melkveehouder selecteert stieren puur op melkgift. En nee, koeien worden niet met 'antibiotica als doping' op de been gehouden. Van een behandeld dier mag de melk niet eens geleverd worden en ook op vlees zit een wachttijd. Die zogenaamde plofkoeien bestaan dus helemaal niet. Alleen gezonde, goedgebouwde koeien zijn in staat (veel) melk te leveren. Daar is de hedendaagse melkveehouder elke dag op een verantwoorde en diervriendelijke manier mee bezig.

De heer Nauta zet op deze manier de melkveehouderij onterecht in een kwaad daglicht, om zo zijn eigen 'bio-stieren' aan de man te brengen.

Jannetta Reitsma Ruinerwold

Excellente scholen
Het is duidelijk dat de lijst met schoolprestaties van professor Dronkers niet in Trouw thuishoorde. In zijn commentaar op de 52 'excellente scholen' van staatssecretaris Dekker (Trouw, 5 februari) geeft hij aan enkel geïnteresseerd te zijn in kwantificeerbare gegevens. Hij vergelijkt een school met een ziekenhuis. Je beoordeelt deze toch niet op de kwaliteit van de keuken? Nee, maar ook niet alleen op de genezingscijfers. Net zo belangrijk of belangrijker nog zijn de sfeer en de mogelijkheid om het eigen ziekteproces te beïnvloeden. Staatssecretaris Dekker richt nu na jaren cijfermateriaal van Dronkers de blik van het onderwijs op dit soort moeilijk te meten, maar wezenlijke zaken. Excellent dus.

Frits Hendriks, docent Oss

Geluidloze auto's, een zegen

Het Europees Parlement vindt dat elektrische auto's ook lawaai moeten maken (Trouw, 5 februari). Voetgangers horen deze auto's niet. Moeten fietsen straks ook een rateltje krijgen? Is het juist niet fantastisch dat auto's geluidloos zouden worden? Als bewoner van de Randstad zou ik het een zegen vinden. En zullen we gewoon weer eerst links kijken en dan rechts en weer links voordat we oversteken? Als fietser merk ik dat niet auto's gevaarlijk zijn, maar voetgangers die zonder op of om te kijken oversteken. En Europarlementariërs: laat auto's zo stil mogelijk worden!

Izak van Blijderveen Ridderkerk

SNS-top mag me begraven
Ik heb een deposito bij SNS Reaal voor mijn begrafenis. Ik moet er niet aan denken dat mijn begrafenis door de nationalisatie van SNS bank wordt betaald door de belastingbetaler. Dan wens ik liever dat die betaald wordt uit de teruggegeven bonussen en rijkelijk hoge salarissen van SNS-bestuurders.

Piet Seijsener Amsterdam

Oranje boven (1)
'Oranje boven!' Waar boven eigenlijk?, vragen zowel columnist Rob Schouten als lezer Jelle Feitsma zich af. Onze rood-wit-blauwe vlag was al in de vijftiende eeuw langs de Zeeuwse en Hollandse kust bekend. Later echter, aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog, kwam de 'Princenvlag' met de kleuren oranje, wit en blauw in zwang. Deze werd een soort symbool van het verzet. Vervolgens ontstond bij het ten strijde trekken de kreet 'Oranje boven'. Enerzijds doelde men hiermee op het oranje als bovenste baan van de vlag, anderzijds op het feit dat de vlag in top van een gekaapt schip werd gehesen. Nog steeds geldt het oranje boven: de oranje wimpel wordt immers boven onze nationale driekleur gehesen.

Reinildis van Ditzhuyzen Den Haag

Oranje boven (2)
Als straks onze nieuwe koning met het traditionele 'Oranje boven' wordt toegezongen, zal het bijna altijd in gezelschap van zijn echtgenote zijn. Niemand hoeft uit de maat te lopen: 'leve het koningspaar'.

R.J. Bakker Amsterdam-Osdorp

Verbeek had wél vrienden
Wat een eenzijdig, negatief beeld over Herman Verbeek (Naschrift, 4 februari). Het doet onze goede vriend geen recht. We kennen Herman vanaf de jaren zeventig. We hebben genoten van zijn scherpzinnigheid, welsprekendheid, tegendraadsheid met betrekking tot de politiek, het milieu, religie, et cetera. Ja, eigenzinnig was hij, maar ook uniek. Wegwijzer, pastor en vriend door dik en dun voor velen. Zijn betekenis was groot. Herman geen vrienden? Wij horen met zeker twintig anderen tot de gelukkigen.

Pieter Huisman en Thea Kuiper Winsum

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden