Brieven

Uiterst sympathiek natuurlijk, zo’n proef waarbij automobilisten zelf energie opwekken simpelweg door over de N34 bij Hardenberg te rijden (Trouw, 7 december 2010). Maar om te suggereren dat dit een levensvatbare manier is voor het duurzaam opwekken van energie is nogal overdreven. Er zullen maar enkele tientallen watts worden opgewekt, daar kan hooguit een informatiebord op branden waarop de passerende automobilist kan lezen hoeveel energie er zojuist is opgewekt. De opgewekte energie is afkomstig uit ’vieze’ bronnen, namelijk het door fossiele brandstoffen aangedreven wegverkeer. Er zijn al goede alternatieven voor kleinschalige energievoorziening van straatlampen en matrixborden, zoals zonnepanelen. Die vergen bovendien beduidend minder investering en onderhoud. Er is met andere, meer levensvatbare en veel innovatiever technieken veel meer draagvlak te creëren. Dat schijnt toch het hoofddoel te zijn van het project bij Hardenberg.

Maarten Festen Groningen

Onze minister van onderwijs legt in haar nieuwe plannen eenzijdig de nadruk op kennisoverdracht en resultaatmeting. Het is toch onbegrijpelijk dat in een tijd waarin de samenleving toenemend gekenmerkt wordt door stuitende individualisering en splijtende verhuftering geen woord besteed wordt aan het grote belang van de overdracht van belangrijke waarden als inclusief denken, sociale cohesie, positieve levensinstelling, duurzaamheid en mensenrechten. Goed onderwijs is niet alleen kennisoverdracht, maar juist in deze tijd vooral ook waardenoverdracht. Leraren zijn niet alleen didactici, maar ook pedagogen en zij hebben de plicht om leerlingen op te leiden (en op te voeden) tot letterlijk volwaardige deelnemers aan de samenleving.

Hans Wilbrink, voormalig directeur voortgezet onderwijs Houten

VVD-prominent Frits Bolkestein wil onze joodse Nederlanders dringend in overweging geven te emigreren naar Israël of de VS, omdat zij in Nederland in toenemende mate met onverdraagzaamheid, intimidatie en discriminatie te maken zullen krijgen. Maar dat is de weg van de minste weerstand. Het is een regelrechte schande en het failliet van de rechtsstaat als onze overheid de joodse Nederlanders niet de bescherming en veiligheid kan bieden waar zij recht op hebben. Het mislukken van het integratieproces mag geen excuus zijn om passende maatregelen te nemen tegen een toenemend antisemitisme.

Pieter Magendans Doorwerth

Prachtig dat de Tweede Kamer in alle treinen van de NS een toilet wil (Trouw, 8 december). Weet men echter niet dat in grote delen van Nederland de NS niet rijden? Syntus in de Achterhoek (en binnenkort Arriva) heeft ook geen toilet. Omdat het te veel zou kosten, reizen mensen soms meer dan vijf kwartier zonder zo’n basisvoorziening. Dit alles dankzij de privatisering en marktwerking, waar dit kabinet een uitgesproken voorstander van is.

Bertha Krajenbrink De Heurne

In de discussie over het wel of niet plaatsen van toiletten in nieuwe stoptreinen wordt niet gerept over een factor: het treintoilet kent nog steeds een openbare lozing. Op deze manier blijft het grootste open(bare) riool van ons land in gebruik.

John van de Steeg Amersfoort

Maken degenen die protesteren tegen het afwezig zijn van treintoiletten dezelfde ophef als het gaat om de conducteur en passagiers van een tram in Den Haag die bijna een uur bezig is om van beginpunt naar eindhalte te rijden? En denken zij ook aan de chauffeur en passagiers van de interliner die van Utrecht naar Breda rijdt? Je kunt ook goed voorbereid instappen. Laten we oppassen voor selectieve verontwaardiging en de maatschappij voor onnodige kosten behoeden.

Arie de Jong Alphen aan den Rijn

In de discussie over welvaart en klimaatverandering in de Derde Wereld (Trouw, 7 september) lees ik nergens iets over een essentieel gegeven, namelijk de rol van het geboortecijfer. In West-Europa en de VS is grote welvaart met vrijwillige gezinsplanning, in China groeiende welvaart met geboortebeperking van bovenaf. Door overbevolking zullen de zeer grote ’rampen’ zoals op Haïti toenemen, terwijl we in het welvarende westen niet in staat zijn bij dergelijke rampen volledige hulp te bieden. Waarom komt op de klimaattop in Cancún dit onderwerp niet of bijna niet aan de orde?

Cees van Schaik Tiel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden