Brieven

Eeuwig zonde, ChristenUnie
Veel mensen, ook niet-christenen, zijn de ChristenUnie het afgelopen decennium gaan waarderen vanwege de integere werkwijze, open houding en vermogen een christelijk-sociaal geluid verder te dragen dan de eigen veilige subcultuur. Toch gaat de partij na André Rouvoets vertrek op zoek naar een christelijker signatuur. Dit alles vanwege een kritisch rapport van Nico Schipper, wethouder in het veilig christelijke Nunspeet, die en passant nog even concludeerde dat de partij 'te groen' is. Dus trekken de christenen zich weer terug in hun politieke niche, om niet langer zogenaamd christelijke kiezers te verliezen aan de PVV en VVD.

Eeuwig zonde, en op de lange termijn electoraal juist ongunstig. Misschien moet de CU het idee van een vaste achterban loslaten en vertrouwen op politieke intuïtie, die al veel moois heeft opgeleverd. Vanwege de open dialoog.

Jelmer Soes Utrecht

Bisschoppelijk shownieuws
De verslaggeving over bisschoppen, zaterdag, had weer een hoog shownieuwsgehalte. 'Bisschoppen blijven weg bij zaligverklaring', meldde de voorpagina.

Het is niet de eerste keer dat de krant de plank misslaat. Het enige wat klopte, was dat enkele bisschoppen naar Den Haag kwamen. De grote opkomst in Den Haag was het tegenovergestelde van een protest tegenover het Vaticaan. De mis werd gevierd, samen met de nuntius, bisschoppen, ambassadeurs, politici, en vele anderen. Na afloop werd het Johannes Paulus II-Plein onthuld. Zo luidt de nieuwe naam van het gerestaureerde voorplein van de kerk, opgedragen aan een groot man, als een mooi klein Nederlands teken van respect, op de dag van zijn zaligverklaring.

Anne en Mieke de Wolf Den Haag

Geestelijke kleinheid
De PvdA heeft de afgelopen 65 jaar constructief meegewerkt aan de opbouw van Nederland en het land mede gebracht waar we anno 2011 zijn. Zo'n lang bestaan zal de ondemocratische beweging rondom Geert Wilders niet beschoren zijn. Wel meent de PVV-er een felicitatie te moeten zenden.

Het getuigt van geestelijke kleinheid de gelukwens te richten aan de PvdArabieren. Arabieren staan bepaald niet in hoog aanzien in de denkwereld van Wilders en zijn PVV. De PvdA-aanhang wegzetten als Arabieren is laag bij de grond en bewust schofferend. Ongeveer net zo erg als PVV vertalen als Partij Voor Volksverlakkerij. Wilders heeft geen gevoel voor humor en relativeren kan hij evenmin.

Klaas van der Veen Hoofddorp

Liegen en bedriegen
Jaap Dirkmaat van Das & Boom stelt terecht vast dat ze te maken hebben met een staatssecretaris die liegt en bedriegt.

Maar wat kun je anders verwachten van een staatssecretaris die verleden jaar in praatprogamma's nog keihard volhield dat hij de politiek voor gezien hield en weer lekker naar zijn paardjes in het noorden ging, terwijl hij ondertussen al een toezegging voor staatssecretaris in zijn zak had?

Jaap Cornelissen, Ermelo

Eén groot feest
In de krant van maandag lees ik tot mijn verbazing dat de PvdA in Zwolle een sombere 1-meiviering heeft gehad.

Ik was er zelf en heb een totaal andere ervaring. Het was één groot feest met verschillende mensen die inderdaad al 65 jaar lid waren en daar de Dreespenning voor ontvingen. De lezingen van Lilianne Ploumen en Job Cohen waren inspirerend.

Inderdaad, Jan Pronk was wat somber, maar Hedy d'Ancona daarentegen gaf meteen een aantal zaken aan die we als jubilerende partij toch maar bereikt hebben. Dus somberheid was absoluut geen sprake.

Ineke Grootemaat Venray

Mei Li Vos, bravo
Hulde aan Mei Li Vos die aan de kaak stelt hoe de PVV denkt over de nationale herdenking op 4 mei. En laat de PVV niet weer zeuren dat ze onterecht bekritiseerd wordt. Ten eerste is de kritiek niet onterecht, integendeel, het staat er toch, in dat programma.

Ten tweede: vrijheid van meningsuiting geldt altijd, ook voor degenen die het niet met je eens zijn. Nederland, let op uw zaak, en zorg dat de PVV niet aan de haal gaat met wat van ons allemaal moet blijven.

Corrie van Sijl Krommenie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden