brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Meer jezelf in Nederland

Een zeer verhelderend artikel over de Fransen die zo ongelukkig zijn door de hiërarchie in het land (Buitenland, 11 februari). Ik heb mijn hele schooltijd op Franse scholen doorgebracht en het heeft me ongetwijfeld onzeker gemaakt en slecht voorbereid op het volwassen leven, al heb ik dat nooit zo gezien. Ik weet nog dat ik pas in Nederland woonde. Ik fietste in Amsterdam op m'n tweedehands fietsje en voelde me gelukkig en vrij. Ik heb nooit begrepen waarom, maar bij het lezen van dit artikel ging er een wereld voor me open. De omgang tussen Nederlanders is heel anders, minder gedwongen. Ik heb uiteraard tijdens al die jaren in Nederland ook bazige chefs en nare partners meegemaakt, maar gemiddeld genomen kan je hier meer jezelf zijn. Zelfs voor mijn man was het artikel een eyeopener. "Nu begrijp ik waarom je niet in Frankrijk wilt wonen", zei hij.

D. Reedijk-Girard Bergen op Zoom

undefined

Ramp in de zorgsector

Het interview met Diederik Samsom heb ik met grote interesse, en meestal instemming, gelezen (De Verdieping, 13 februari). Maar één onderwerp wordt te makkelijk afgedaan: de zorg. Ik heb geen zorg nodig, maar de wijze waarop VVD en PvdA hiermee omspringen weerhoudt me in elk geval komende jaren van een keuze voor de sociaal-democraten. Dat Samsom lovende woorden heeft voor Martin van Rijn begrijp ik al helemaal niet, gezien de ramp die zich in de zorgsector voltrekt. Zelfs de ingrepen daar zou ik kunnen billijken als ze in verhouding stonden tot maatregelen op andere terreinen. Maar een kabinet dat maximumsnelheden verhoogt, klimaatproblemen nauwelijks aanpakt, multinationals financieel verwent, 5 miljard uitdeelt aan werkenden maar geld weghaalt bij mensen die het minder hebben - van zo'n kabinet moet ik niets hebben. Van de VVD verwacht ik niet anders, maar dat de PvdA hierin is meegegaan, bah!

Nico Koolsbergen Budel-Schoot

undefined

Erkenning nodig

Chaya Brasz noemt het recht op 'terugkeer' van Palestijnse vluchtelingen een illusie en even verderfelijk voor de oplossing van het conflict als het nederzettingenbeleid van Israël (Opinie, 12 februari). Hoewel het recht op terugkeer is vastgelegd in een VN-resolutie, is dit inderdaad niet zomaar te realiseren en zou je dit een illusie kunnen noemen. Maar om dit recht te gaan negeren, zoals Brasz verderop in het artikel doet, gaat te ver. Voor de oplossing van het conflict is minimaal de erkenning van het recht op terugkeer nodig. Het ontstaan van het vluchtelingenprobleem vormt de kern van het ontstaan van het conflict. Een gedeeltelijke terugkeer en één of andere vorm van compensatie zouden een tussenoplossing kunnen zijn.

Johan Feitsma Grijpkerk

undefined

Nog een nieuwe term

Nelleke Noordervliet noemt in haar column de begrippen Gutmenschen en Wutbürger (Opinie, 13 februari). De term Gutmensch kende ik al en wordt over het algemeen gebruikt om naïevelingen aan te duiden. Wutbürger kende ik nog niet, maar ik begrijp het wel. Ik mis nog een term voor mensen die zich diep schamen over Europa. Een schaamte die mij, en ongetwijfeld ook anderen, heeft bevangen sinds ik in de krant las dat eerst Denemarken en later ook Zwitserland geld gaat eisen van vluchtelingen die het land binnenkomen. Landen die respectievelijk derde en tweede staan op de Prosperity Index, een instrument dat op basis van een achttal parameters de welvaart in een land meet. Er moet voor mensen die dit schandalig vinden iets mooiers te bedenken zijn dan Verschämten.

Arie Theisens Zeist

undefined

Passie vasthouden

Laat kinderen alsjeblieft de studie kiezen die hen interesseert. Ruben den Uijl vindt dat de politiek, maar ook ouders en opvoeders jongeren zouden moeten behoeden hun passie te volgen (Brieven, 12 februari). Dat er later geen baan te vinden zou zijn doordat ze een 'verkeerde' keuze hebben gemaakt, is zeker niet gezegd. Waar nu een teveel aan is, is op een zeker moment waarschijnlijk een tekort. Bovendien hebben deze jongeren in ieder geval een gelukkige studietijd. Als ze een studie zouden gaan volgen die hen niet boeit of interesseert hebben ze een nare studietijd én daarna een baan waar ze zich naar alle waarschijnlijkheid niet gelukkig zullen voelen omdat het niet hun passie is. Inderdaad, het volwassen leven kan hard zijn. Laat deze kinderen daar niet te vroeg aan moeten wennen, laat ze hun passie nog even vasthouden.

Shila Confurius Nieuwegein

undefined

Donne en Deelder

'Elke dood vermindert mij...' Prachtige column van Bert Keizer, die hij illustreert met een klassiek citaat van de Engelse dichter John Donne (Trouw, 12 februari). In dit verband is ook een ander citaat op zijn plaats, als positieve tegenhanger van de woorden van Donne, namelijk: 'De omgeving van de mens is de medemens'. Aldus de Rotterdamse dichter Jules Deelder.

Guus Koelman Rotterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden