Brieven

De emotionele reactie van minister Schippers op de – mijns inziens terechte – beschuldiging van Marianne Thieme van ’dood door schuld’, miskent dat ook bij gewetensvol handelen verkeerde keuzes gemaakt kunnen worden. Toenmalig landbouwminister Verburg (CDA) heeft, gesteund door dierendokter Ormel, met open ogen gekozen voor de belangen van de sector en de gevaren voor de volksgezondheid gebagatelliseerd. Landbouwbelangen geven altijd de doorslag in ons land; geld gaat boven gezondheid. Alleen als verkoop en export zelf gevaar lopen is LNV er als de kippen bij om miljoenen dieren ’te ruimen’. De rechter zal uitmaken of dit beleid naar eer en geweten was.

Martin Kroon oud-beleidsmedewerker Milieu bij VROM

Donderdag 13 januari een kop op de voorpagina: ’Baby in de maak’. Verderop een artikel waarin dezelfde journalist schrijft: „onder meer doordat de ouders geen kinderen namen”. Beseffen koppenmaker en redacteur wel wat zij schrijven? Weten zij niet van miskramen en van niet-levensvatbare kinderen? En weten zij niet van ouders met een doodgeboren kindje in hun armen? Vroeger schreven we op geboortekaartjes dat wij het pas geboren kindje van de Heer hadden ontvangen. Ik denk dat er niet veel ouders meer zijn die dat zo voelen. In ieder geval gaf dat aan dat een geboorte van een kind een wonder is. Een ’baby in de maak’ en ’ouders nemen een kind’ staat daar erg haaks op.

Bram Schrijver De Lier

Esther Dwarswaard beschuldigt christenen ervan op agressieve wijze zieltjes te winnen (Podium, 12 januari). Maar in het betoog lees ik slechts hoe zendelingen bijbels en voedselpakketten met bijbelteksten erop brengen naar Irak. Dat lijkt mij een tamelijk vredelievende bezigheid.

Ik vermoed dat ze deze producten gratis weggegeven hebben. Maar de toon is weer gezet: het is (op zijn minst een beetje) hun eigen schuld als ze vervolgd worden. Talloze christenen verrichten werk bij organisaties als Open Doors, Mercy Ships, TEAR, Leger des Heils: niet om er zelf beter van te worden maar om mensen de liefde van God trachten te tonen. Natuurlijk worden er fouten gemaakt en slaan we soms een verkeerde toon aan, maar je kunt niet hard maken dat christenvervolging wordt versterkt door agressie van christenen.

Henriette de Jong-Beelen Veenendaal

De opbrengst van het collecteren loopt ook terug omdat mensen minder contant geld in huis hebben. Het overkomt me steeds vaker dat ik geen los geld in mijn portemonnee heb, of hooguit een schamele tien cent, omdat ik vrijwel alles pin.

Dat merk ik ook als ik zelf collecteer.

Iris Boter Kampen

Volgens Hans Hillen (Trouw, 8 januari) is de echte splijtzwam in het CDA de rol van de overheid. Die moet veel kleiner, vindt hij. In zijn visie is het ’christelijke’ van het CDA verworden tot een liberaal geluid. Hillen vindt dat de overheid en de verzorgingsstaat zelfontplooiing in de weg staan. Hillen ziet een aantal zaken over het hoofd. Ten eerste is in Nederland de gemeenschapszin steeds verder te zoeken. Ten tweede wordt van alle burgers verwacht dat ze meedoen in het arbeidsproces. Vrouwen en mannen, iedereen moet hard aan het werk, voor zaken buiten de eigen familie is geen tijd over. Het derde dat Hillen ontgaat is dat zijn CDA wel een heel bijzonder perspectief heeft op wie de ’zwakkeren’ in de samenleving zijn. De hypotheekrente en het eigenwoningbezit moeten door de overheid bekostigd worden – klaarblijkelijk zijn die mensen erg ’zwak’. Het laatste dat Hillen mist gaat over duurzaamheid, hier loopt volgens hem de overheid ook weer de burger in de weg. Dat klopt, maar vooral omdat de overheid niet aan duurzaamheid wil bijdragen.

Jeroen Brink Amsterdam

Als ik denk aan al mijn gastvrije, hartelijke Siciliaanse amici moet ik wel reageren op het enorm negatieve artikel over Sicilië (Trouw, 8 januari). Ongelooflijk dat de auteur niets van de charme van het eiland heeft kunnen ontdekken. Ongelooflijk dat zij de Sicilianen niet aardig en klantvriendelijk vindt. En dat zij geen restaurantje heeft kunnen vinden waar je onder de twintig euro heerlijk kunt eten. Ik heb nog nooit een Nederlander gesproken die zo’n akelige vakantie op Sicilië heeft doorgebracht. Integendeel.

Welmoed Pulvirenti-Fokkema Acireale

Wat ben ik het weer eens met de column van Sylvain Ephimenco over de weerzinwekkende cartoon van Peter van Straaten (Trouw, 13 januari). Dat er mensen zijn die om zo’n afschuwelijke tekening kunnen lachen, verbaast me. Jammer dat er van christelijke zijde, voor zover mij bekend, nog geen commentaar op is gekomen. Misschien ook maar goed. Hoe eerder dit soort ’grappen’ de doofpot ingaan, hoe beter.

Gina Visser Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden