Brieven

Gemeenschapszin onmogelijk
Het klinkt zo mooi: 'Gemeenschapszin is de kern' in het interview met CDA-statenlid Ciel Stevens-Meewis (Trouw, maandag). Ze heeft het helaas niet getroffen met het beleid van de partij die ze vertegenwoordigt. Het CDA vond twee jaar geleden opnieuw regeren veel belangrijker dan de eigen principes, hoewel die onder Balkenende al behoorlijk verbleekt waren. Blij te mogen regeren met de VVD, die de tweedeling in de maatschappij laat groeien en het oog vooral richt op rechts en welvarend Nederland. Anderzijds met Wilders, die een moskee duidt als een 'haatpaleis' en mede-landgenoten koeioneert als stemmers op de Partij van de Arabieren. Met zulke bondgenoten is gemeenschapszin niet te realiseren.

Klaas van der Veen Hoofddorp

Onnodige ophef
Wat een ophef toch over trouwambtenaren die weigeren homo/lesbo's in het echt te verbinden. Eenstel kan toch gewoon een ambtenaar vragen die dat wel wil doen. Ik zie het probleem niet. Een (weiger)ambtenaar heeft wel degelijk respect voor de homo/lesbo, maar kan uit persoonlijke levensovertuiging het gevraagde niet leveren.

Ton van der Heijden Winterswijk

De arrogante mens
'Wandelaars op Spitsbergen aangevallen door ijsbeer' (Trouw, zaterdag). Eén wandelaar werd gedood en vier anderen belandden in een ziekenhuis. De ijsbeer werd doodgeschoten. Simpel. De mens moet tenslotte kunnen wandelen waar hij/zij wil. IJsberen hebben het in deze tijd moeilijk met het vinden van voedsel. Dat is bij iedereen bekend, zeker bij diegene die dan tóch ijbeertjes wil gaan kijken in dat gebied! Je bereid je tenslotte voor nietwaar? Weer een voorbeeld dat de mens álles maar dan ook álles naar zijn hand zet, ook in de natuur. Je wilt hoe dan ook wandelen op Spitsbergen, met alle gevaren van dien en desnoods ten koste van de bewoners van dit gebied, in dit geval een schitterende ijsbeer. Wat doen ze daar? Ik wandel veel in Drenthe tussen de bekende grazers van Staatsbosbeheer door en weet dat daar ook een (heel) klein risico aan verbonden is. Als ik het niet vertrouw wandel ik toch ergens anders?

Martin Haan Zuidlaren

Kop dekt verkeerde lading
Met het kopje 'Aboe Ghraib-martelaar vervroegd vrijgelaten' (Trouw, maandag) maakt u van een vervroegd vrijgelaten dader een slachtoffer. Die vlag dekt de verkeerde lading.

Bert Prang Leiderdorp

Meer vegetarische Chinezen
In de Zomergids van Trouw (zaterdag) schrijft Jeroen Thijssen een positief stukje over het vegetarische Chinese restaurant 'De Oude Plek' in Rotterdam. Bij mij zeer goed bekend en leuk dat hier aandacht aan wordt gegeven. Alleen klopt het niet dat dit het enige vegetarische Chinese restaurant in Nederland of zelfs in de Benelux is. 'Yeah' te Scheveningen, 'Soy' in Utrecht en 'Yuan' te Lelystad zijn ook aanraders.

Armande van Doesburg Velserbroek

Geen CDA- en CU-bolwerk
'Biblebelt als nieuwe vrijhaven voor homo's', schrijft Willem Pekelder in zijn tv-rubriek maandag. Robin en haar vriendin waren verhuisd naar CDA- en CU-bolwerk Harderwijk en voelden zich daar gerespecteerd. Dat kan ik me voorstellen, in Harderwijk is het goed toeven. Maar een CDA- en CU-bolwerk in de Biblebelt? Sinds de gemeenteraadsverkiezingen is de VVD in Harderwijk de grootste partij. En in lijn met de landelijke politiek voert het VVD-CDA-PvdA-CU-gemeentebestuur een even bot anti-cultuurbeleid.

Liek Mulder Harderwijk

Vreselijke column Smeets
Ik vond de column van Mart Smeets over Maarten Stekelenburg (Trouw, 4 augustus) vreselijk om te lezen. Hij wordt afgeschilderd als een geldwolf, die zonder enig onderzoek naar de club AS Roma is vertrokken. Vorige week was het waardige afscheid van de beste doelman van Nederland, Edwin van der Sar. Gelukkig hebben we zo'n keeper teruggekregen in de vorm van Stekelenburg. Na negen seizoenen Ajax is Stekelenburg gewoon klaar voor een nieuwe stap en de enige club die een nieuwe keeper nodig had was AS Roma. Want Manchester United, Bayern München en Atletico Madrid hadden al een nieuwe doelman. En ging Van der Sar ook niet naar Italië na zijn tijdperk bij Ajax?

Kristian Faber Winsum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden