brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Zuinig op eega en auto

In de discussie over het Tien Geboden-interview met Jan Roos (Trouw, 21 maart) schrijft Joke de Zoete-Arentzen (Opinie, 25 maart) dat het bij het huwelijk om liefde draait en dat je elkaar niet mag zien als je eigendom. Maar de visie dat, als je getrouwd bent, een ander maar van je partner heeft af te blijven, heeft volgens mij weinig met bezitsdrang te maken. Ik schat dat 90 procent van de mensen het erg vindt als zijn/haar partner vreemdgaat. Over bezit gesproken: de wereld zou er een stuk beter uitzien als getrouwde mensen hun partner net zo goed zouden behandelen als hun auto of hun smartphone.

C.P. Schut Amsterdam

Rampen en berichtgeving

Wat maakt dat na een (vlieg)ramp zoals jongstleden dinsdag in de Franse Alpen de nieuwsgaring vaak zonder enige terughoudendheid haar gang gaat? Waarom verliezen sommige journalisten zich in hun nieuwshonger en in hypothesen? Waarom al die respectloze beelden van in alle intimiteit rouwende mensen zoals bij de school waarvan een aantal leerlingen nooit meer terugkomt? En wat rechtvaardigt het vele giswerk door her en der opgetrommelde deskundigen? Nieuws moet gaan over feiten, het overige is nieuws maken, wat zeker bij dit soort gebeurtenissen geen doel mag zijn. Het appelleert aan scoringsdrang, aan de hang naar sensatie, voyeurisme, met weinig respect getoond. Niet in het minst ook voor de nabestaanden moet dit alles zeer indringend zijn, verwarring wekkend en extra pijn en onzekerheid veroorzakend. Wat is er nodig om dit alles een halt toe te roepen?

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Paradijs voor bankiers?

Als de hoog gekwalificeerde leiders van ons Nederlandse financiële wereldje alleen te behouden zouden zijn door ze steeds maar rianter te belonen, hoe komt het dan dat de Hamers, Zalmen, Van Dijkhuizens, van Olphens en Draijers toch nog steeds hier in Nederland werken en zich niet allang naar een paradijselijk buitenland hebben begeven waar ze tenminste fatsoenlijk worden beloond (Trouw, 26 maart)? Komt dat doordat ze zich moreel verplicht voelen hun expertise en inzichten ten goede van het vaderland te laten komen? Zouden ze voorvoelen dat ze misschien wel last van heimwee krijgen? Of zou de stelling 'anders verdwijnen onze toppers naar het buitenland' domweg niet kloppen en alleen maar beleden worden in het compacte kringetje van commissarissen? Mijn laatste vraag: hoeveel van onze financiële wonderkinderen hebben Nederland de laatste vijf of tien jaar eigenlijk verlaten en kunnen ze daar over de grens wennen?

Cees van der Maarel Castricum

Meer dan Shoah

'Joodse historie is meer dan Shoah en Israel', schrijft Stijn Fens (Trouw, 26 maart). Het leidt mijn gedachten naar de verwarring die er bestaat tussen het Joodse volk, het bijbelse Israël en het huidige Israël. Het huidige Israël wordt ook bevolkt door vele nietgelovige Joden en vele Palestijnen. Slechts een klein percentage is orthodox joods. Het huidige Israël kaapt de Shoah en de Joodse historie en verwerft dus op oneigenlijke gronden sympathie voor de onderdrukking van de Palestijnen en voor de nederzettingen-politiek.

Guus Mascini Wassenaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden