Brieven

Gratis dominee (1)
Een predikant gaat in deeltijd zijn werk doen, zonder dat hij voor zijn geld ervan afhankelijk is (Trouw, 12 januari). Voor mij als buitenstaander komt dat zijn geloofwaardigheid, en dat van de kerk, ten goede.

Michaël Heijting Nijmegen

Gratis dominee (2)
Wanneer Jezus zou aanschuiven bij een vergadering van de Bond van Nederlandse Predikanten zou hij zich waarschijnlijk verexcuseren en zeggen dat hij per ongeluk op de verkeerde bijeenkomst terecht is gekomen. Uitspraken als 'bedreiging voor de beroepsgroep' en 'oneerlijke concurrentie' geven aan hoe bedroevend ver de bond afstaat van hoe de christelijke gemeente bedoeld is. Geweldig dat er mensen zijn als Van Putten, voor wie het brengen van Gods woord nog een roeping is. Ik zie er geen gevaar in. Wel in mensen bij wie het beroep van predikant is gereduceerd tot een kille bedrijfsformule.

Femmie van Santen Landgraaf

Gratis dominee (3)
Van de Bond van Nederlandse Predikanten ben ik met veel plezier lid, maar zijn bezorgde reactie is wel erg defensief. De apostel Paulus is Van Putten al lang geleden voorgegaan. Hij verdiende de kost als tentenmaker en was onbezoldigd apostel. Wel heeft Paulus altijd de rechten van zijn collega's verdedigd om te leven van de giften van de gemeenten. Van Putten zal dat ongetwijfeld niet anders doen. En als er meer onbezoldigde predikanten komen, ondermijnt dat dan de beroepsgroep? Natuurlijk niet, het geeft de kerk meer mogelijkheden! Ik hoop dat velen het voorbeeld Van Putten zullen volgen.

Ds. René van Loon Capelle aan den IJssel

Gratis dominee (4)
Het in stand houden van monopolies en de bescherming van de eigen belangen zijn niet langer beperkt tot profane beroepsgroepen als tandartsen, huisartsen en notarissen, maar blijken nu doorgedrongen tot de geestelijke wereld. Dit bewijst maar weer dat het uiteindelijk altijd om geld gaat in deze maatschappij.

P.G. Krouwel Melissant

Waterboarding
In militaire dienst in de jaren zestig hoorde een 'strafmok' bij de ontgroening als je bij de parate troepen werd gelegerd: met de rug op tafel, het hoofd iets over de rand, een groene zakdoek over neus en mond en dan tergend langzaam water over die zakdoek uitgieten. Aan die ontgroening, nu waterboarding geheten, heb ik niet de meest aangename herinneringen. Het is dus meer dan hetgeen Trouw (12 januari) schrijft naar aanleiding van tien jaar Guantanamo Bay: 'water op een natte doek over het gezicht gooien'. Een ontgroening toen is marteling nu. En terecht.

Jan de Vries Hilversum

Vreemde drug
Waarom wordt qat verboden en alcohol en tabak niet (Trouw, 11 januari)? Niet omdat qat voor meer overlast zorgt, maar het is niet 'onze' drug. Ook ons drugsgebruik moet van vreemde smetten vrij zijn. Per slot van rekening zijn alcohol en tabak in Nederland en ook internationaal breed maatschappelijk geaccepteerd, zegt een woordvoerster van het ministerie van volksgezondheid, en dat maakt het anders. Niet de schadelijkheid bepaalt dus of iets verboden wordt, maar de maatschappelijke acceptatie. Zo wordt een minderheid onderworpen aan de dictatuur van de meerderheid. Als cola alleen door Somaliërs werd gedronken, zou het volgens dezelfde redenatie ook verboden moeten worden.

Ruud Moors Utrecht

Wederzijds respect
Het is lang geleden dat ik een hooggeplaatste moslim - de sultan van Oman - een vrouw een hand zag schudden. Eigenlijk mag dat niet volgens sommige moslims, maar met deze daad toont hij dat hij respect heeft voor westerse waarden en normen. Zoals de koningin ook respect toonde voor de gebruiken in een moskee. Een knap staaltje van wederzijds respect tussen twee culturen.

Brigitte Brinkel Soest

Himmeldei
In het artikel over Clean up day in Trouw (11 januari) zegt Annette Dölle dat Nederland daar niet groot genoeg voor is. In Fryslân worden al decennia lang door gemeenten in het voorjaar opruimdagen georganiseerd, himmeldei in het Fries.

Pieter van Abshoven Alphen a/d Rijn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden