brieven

Robotisering

Minister Asscher meldt dat robotisering niet tegen is te houden. Voorbeelden worden gegeven van robots in de zorg en het onderwijs. Minister Bussemaker zegt in DWDD dat het een goede ontwikkeling is, want, zegt ze diverse malen, 'we zijn toch ook blij met de wasmachine en de stofzuiger'. Hier wordt een cruciaal punt over het hoofd gezien. Het soort werk dat deze machines vervangt, willen we graag kwijt. Maar het vervangen van mensen door machines in directe relaties met andere mensen in onderwijs en zorg, is een groot verlies.

Liebje Hoekendijk Bussum

Uitleveren of niet

De heer Ryngaert vindt het begrijpelijk dat het verboden is om verdachten uit te leveren aan staten waar zij het risico lopen gefolterd of geëxecuteerd te worden (Trouw, 1 oktober). Maar er zijn, vindt hij, grenzen "aan deze beschavende missie die wij ons hebben toegemeten". Daartegenover wil ik stellen: een land dat een verdachte uitlevert aan een ander land waar hij risico loopt op foltering, is medeplichtig aan die foltering. En landen binnen Europa die op hun grondgebied aan de VS gelegenheid bieden een terreurverdachte te verhoren op de in de VS gangbare wijze, maken zich ook medeplichtig aan die foltering.

M. G. Muelder Gorinchem

File-app

De overheid spreekt met twee monden. Minister Schultz laat in een praktijkproef een app uitproberen om files te bestrijden (Trouw, 30 september). De bestuurders kunnen ook onderweg adviezen krijgen, dus moeten ze op hun mobieltje kijken en die mogelijk bedienen. Aan de andere kant probeert diezelfde minister het gebruik van de mobiele telefoon in de auto te ontmoedigen. Het SWOV heeft aangetoond dat elke vorm van afleiding tot meer ongelukken leidt. Die app is niet dus zo'n goed idee.

Nico Kersten Sassenheim

Verrijking

Over de deze week verschenen 'Bijbel in Gewone Taal' wordt gemeld (Trouw, 1 oktober) dat het aantal verschillende woorden is teruggebracht van 11.000 (NBV) tot 4.000. En dat allemaal om de leesbaarheid te bevorderen. De rabbijnse traditie zegt dat er voor elk woord uit de Schrift wel 70 vertalingen mogelijk zijn en dat je jezelf er 69 onthoudt als je je vastlegt op één. In dat licht bezien kan de 'Bijbel in Gewone Taal' alleen als verrijking worden beschouwd als zij gelezen wordt naast allerlei andere vertalingen. Dus, predikanten van Nederland: er valt heel veel aan te reiken uit de schat van verhalen die ons is overgeleverd.

Henk Vis Winterswijk

Nieuw in de jeugdzorg?

Dat opname van het hele gezin nieuw zou zijn in de jeugdzorg getuigt niet van historisch besef (Trouw, 1 oktober). 'Terug van weggeweest' zou een betere kop zijn.

Vanaf de jaren 70 reeds zijn op verschillende plaatsen in ons land klinische behandelmogelijkheden voor multi-probleemgezinnen ontwikkeld (Barendrecht, Zeist, Smilde, Eindhoven). Door gebrekkige wetenschappelijke evaluatie en wisselende financiers zijn veel van dergelijke initiatieven niet beklijfd.

Dat gevaar dreigt ook nu bij een nieuwe reorganisatieronde.

Arn. de Laet, Bennebroek

Gronings leed

Arend Meijer van de Jonge Democraten houdt een pleidooi voor schone energie (Trouw, 2 oktober). Windmolenparken bouwen kost veel geld, dit zou mede moeten gebeuren vanuit de aardgasbaten. Je moet maar durven. Een dag nadat voor het eerst niet alleen het Gronings achterland maar ook de stad zelf werd getroffen door een aardbeving, terwijl er nog niet eens een begin is gemaakt met het herstel en de beveiliging van de beschadigde panden. Terwijl vele Groningers dagelijks in angst leven, oproepen om de aardgasbaten niet aan hun veiligheid te besteden maar wel aan windmolens in zee. Treurig.

Rob Dijkstra Winsum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden