brieven

Op zoek naar God

'De score: één zieltje' (Religie & filosofie, 6 mei). Jammer van de denigrerende toon die uit deze kop spreekt. Alsof de enige waarde van dit programma zit in het aantal gewonnen zieltjes! De waarde voor zowel de deelnemer als de kijker zit in andere dingen. De deelnemers laten zich van een kwetsbare en zoekende kant zien. Opvallend hoe stoer ze er achteraf over praten. Blijkbaar is die kwetsbaarheid en het zoeken naar zingeving en diepgang in de gewone maatschappij niet iets waar je voor uit kan komen.

Ineke Windgassen Rotterdam

undefined

Ondergang kapitalisme

Briefschrijver Leo Platvoet (Opinie, 5 mei) merkt op dat het Communistisch Manifest pleit voor 'sterk progressieve belastingen', terwijl in het interview met Piketty van 3 mei juist wordt gezegd dat volgens Marx 'gelijkheid er vanzelf zou komen'. Maar als in 1849 het Communistisch Manifest verschijnt, is er nog sprake van de hoop dat de macht van het proletariaat een omwenteling tot stand kan brengen. In heel Europa wankelt de oude orde. Daarom: 'Proletariërs aller landen, verenigt u!'. Maar bij het verschijnen van Das Kapital in 1867 is de euforie verdwenen en lijkt het kapitalisme oppermachtig. In het Manifest klinkt nog de hoop door de economie op een andere leest te kunnen schoeien. In Das Kapital komt daarvoor in de plaats de voorspelling dat het kapitalisme vanzelf zijn ondergang tegemoet snelt, waarna betere tijden zullen aanbreken. Wat weer overeenkomt met wat Piketty in zijn interview zegt.

Dik Noordzij Nootdorp

undefined

Gelijk van de VVD

In de politiek kun je soms je gelijk krijgen door onjuiste beweringen te blijven herhalen. Dus haalt Remco Dijkstra, woordvoerder milieu en klimaat voor de VVD, oude standpunten over het klimaatpanel IPCC van stal (Trouw, 7 mei). Precies de zaken die keer op keer door onafhankelijke deskundigen zijn onderzocht en weerlegd. Het IPCC heeft desondanks zijn werkwijze verder aangescherpt en de argumenten van 'klimaatsceptici' nadrukkelijk meegenomen. Je kop in het zand steken levert immers op termijn weinig op.

Jan van der Kolk Voorburg

undefined

Hoofddoek-keppeltje-arts

Bert Keizer is tegen een arts die een hoofddoek of keppeltje draagt (Religie & filosofie, 3 mei) en beroept zich daarbij op 'meerdere eerdere akelige botsingen rond het moslimsterfbed'. Want: 'Een keppeltje en een hoofddoek impliceren een oordeel over bepaalde levenswijzen'. Dat is een grove stereotypering, alsof er een directe relatie bestaat tussen een kledingstuk, opvattingen en gedragingen. Dit is natuurlijk niet zo. En vanuit de moslimpatiënt bezien, hoe zou die het vinden dat er nooit een arts met een hoofddoekje aan zijn of haar bed verschijnt? Wat zegt dit over onze gezondheidszorg? Moet een ziekenhuis niet een afspiegeling zijn van de samenleving? Het bedrijfsleven ging daarin het ziekenhuis al voor. Bert Keizers eis dat een arts de neutraliteit moet uitstralen van een rechter, zal door dezelfde rechter als ongegrond worden verklaard.

Frans Wijsen Nijmegen

undefined

Niet ter zake

Amal Alamuddin is advocaat en verloofde van George Clooney. Zij wil de zaak van haar cliënt voor het Internationaal Strafhof in Den Haag brengen. Maar hoe brengt u dit bericht (Personalia, 6 mei)? 'Na beroemdheden als Naomi Campbell en Angelina Jolie, hoopt een andere schoonheid binnenkort haar opwachting te maken bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Amal Alamuddin, de verloofde van George Clooney, is advocaat en wil de zaak van haar cliënt...' Dat de vrouw mooi is en gelieerd aan een beroemdheid, doet niet ter zake. Ik vermoed dat u, als het een mannelijke advocaat was geweest, een heel ander stukje had gepubliceerd.

Marèse Peters Oegstgeest

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden