Brieven

Zwaar gereformeerd?
Als journalisten de aanduiding 'zwaar gereformeerd' gebruiken moet je alert zijn. Doorgaans heeft men geen idee waar men het over heeft. Dat nu ook de onderwijsredactie van Trouw (22 mei) deze stereotypering overneemt, is jammer. Het beeld dat bij de lezer wordt opgeroepen, klopt totaal niet. De aanduiding 'zwaar gereformeerd' wordt toegepast op een school (het Greijdanus College) die niet eens reformatorisch is. Het Greijdanus is van gereformeerde signatuur maar ongetwijfeld met eigentijdse leerlingen en docenten en met modern onderwijs. Meer vrolijkheid dan zwaarmoedigheid.

Mar van der Veer Zierikzee

Heilzaam
Werkende moeders moeten zich inderdaad niet gek laten maken, zoals Jessica de Jong schrijft (Podium, 21 mei). Dat lijkt me voor de kinderen ook erg heilzaam.

Trijnie Bouw Gouda

AOW-leeftijd
Bij de verhoging van de AOW-leeftijd (Trouw, 19 mei) baseren de opstellers zich op tabellen van het CBS, waarin per tien jaar de eindleeftijd met een jaar toeneemt. Het is echter niet aannemelijk dat deze leeftijdsgroei van de afgelopen eeuwen zich in dezelfde mate zal voortzetten. Er komen ook andere bedreigingen bij zoals nieuwe virussen, antibiotica-bestendige bacteriën, obesitas en de gevolgen van milieuvervuiling en straling. Pensioenverzekeraars houden zich momenteel wijselijk stil, want ze zien hun dekkingsgraad zonder enige eigen inspanning toenemen. Het is dan ook de hoogste tijd voor een second opinion. In het nieuwe akkoord staat wel dat vanaf 2023 de AOW-leeftijd wordt gekoppeld aan de levensverwachting. Maar bedoelen de politici hiermee ook dat de AOW-leeftijd naar beneden wordt aangepast als blijkt dat de levensverwachting niet meer toeneemt?

Johannes Hoekstra Harlingen

Gratis techniekstudies
Werkgeversorganisatie FME wil techniekstudies gratis maken (Trouw, 21 mei). Wordt het niet eens tijd dat de FME en werkgevers in het algemeen, globaal gaan denken. Naar mijn weten is het niet ongebruikelijk dat met name in Angelsaksische landen werkgevers veelbelovende studenten 'in dienst nemen', hun studie betalen en stages aanbieden om zo hun toekomstig kader veilig te stellen. Wie creatief is, denkt creatief! Biedt techniekstudenten beroepsperspectief. En zijn de kosten daarvoor niet veel lager dan die van een leasebak?

Aart Heinen Arnhem

GroenLinks
In de analyse over de ontstane situatie bij GroenLinks (Trouw, 21 mei) wordt een cruciaal element ten onrechte terzijde geschoven. De procedures voor kandidaatstelling die worden gebagatelliseerd zijn bepaald door het congres, het hoogste orgaan van de partij. De strenge criteria voor de lijsttrekker horen daarbij. Hier zit een filosofie achter: de ideeën van de partij zijn, omwille van continuïteit, belangrijker dan de persoon die ze uitdraagt. Ofwel: de lijsttrekker wordt gezocht bij het programma. Ieder lid kan en mag het hiermee oneens zijn. Het congres is dan de aangewezen plaats om de spelregels te veranderen. Tijdens het spel de spelregels veranderen is opportunistisch. De spelregels veranderen als het resultaat niet bevalt, getuigt van een slechte verliezersmentaliteit. En de uitkomst van het spel willen veranderen via de media is verwerpelijk.

Erik Jansen Bunnik

De mooie kant van Facebook
Over Facebook (Trouw, 18 mei) is ook veel positiefs te vertellen. Eén moeder van school zet 'Hellup' op haar profiel en binnen twee dagen sopt er een moeder de benedenverdieping, zeemt een ander de ramen, maakt de derde soep en bakt de vierde een taart. Ondertussen ontmoeten we elkaar in het echt in moeder 'Hellup's' huis en praten, huilen en lachen we er flink op los.(We wonen allemaal ongeveer 6 kilometer bij elkaar vandaan). Via de 'omweg' van Facebook ben ik live voor het eerst op de koffie gegaan bij mijn buurvrouw, heb ik live contact gekregen met ouders van kinderen uit andere klassen, bieden we 'taxi-hulp' aan elkaar en geven we elkaar een virtueel steuntje in de rug. Vroeger woonde je bij elkaar in de straat en had je burenhulp en gezelligheid van en met elkaar, nu zet ik op een positieve manier Facebook hiervoor in. Margriet Kraan Breda

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden