Brieven

Oproep Bussemaker (1)
Goed, Jet Bussemaker haar zin: in 2050 werken alle vrouwen. Er worden geen kinderen meer geboren en er wordt niet meer getrouwd, want daar hebben de vrouwen geen zin meer in. Zij waren het zorgen moe, het kwam toch altijd weer op hen neer. Zorgen? Kom nou! Carrière maken! Er zijn ook geen ouden van dagen meer, want de in 2013 zalig verklaarde mantelzorg kwam natuurlijk niet van de grond toen mannen en vrouwen allebei fulltime gingen werken, tot hun 75ste. Als er dan in 2050 geen kinderen en ouderen meer zijn, kan de dappere nieuwe wereld pas echt tot bloei komen. Alleen waar halen we het werk vandaan? En, o grut, vergeten: er is geen nieuwe generatie meer!

Tienke Klein Amstelveen

Oproep Bussemaker (2)
In de jaren dat ik me bezighield met de strijd voor vrouwenemancipatie ging het om gelijke behandeling en gelijke rechten. Ik had een hekel aan feministen die aan andere vrouwen wilden voorschrijven hoe ze moesten leven. 'Vrouwen moeten' is een oud liedje, we moesten altijd al zoveel. We leven niet in een communistische staat, we hoeven niet van een minister te horen wat we in ons persoonlijk leven moeten.

Ruth Post Groningen

Oproep Bussemaker (3)
Kinderen hebben veel liefde, aandacht en structuur nodig. Voor heel veel ouders - mannen en vrouwen - is een volledige baan, gedeelde zorg voor de kinderen en het huishouden samen gewoon te zwaar. Ik zie het overal om me heen, bij oudere en bij jonge stellen. Velen kiezen wijselijk voor deeltijdwerk. Ik zou het heel erg vinden als zij zich dan schuldig tegenover de staat moeten voelen.

Helen Frey Berkenwoude

Seculier versus orthodox
De foto van orthodoxe mannen die protesteren omdat vrouwen bidden bij de Klaagmuur, (12 mei) heeft als bijschrift dat er in Israël 'een tegenstelling is tussen seculier en orthodox'. Wil de krant me laten geloven dat die biddende vrouwen seculier zijn? Vreemde atheïsten, dan. De krant wil zeker ook niet aannemen dat er orthodoxe gelovigen zijn die tot de meest tolerante mensen ter wereld behoren? Het begrip 'seculier' is geen synoniem voor tolerantie, en religieus zijn wil niet zeggen dat je mensen met een andere mening op de brandstapel duwt. De grote seculiere ideologieën hebben in veertig jaar tijd oneindig veel meer mensen vermoord dan drie grote geloven in twintig eeuwen.

Esther Philips Amsterdam

Vermiste echtgenoot
Weduwe Karin van Gorkum vertelt over haar strijd met de instanties na de vermissing van haar man Rob, die in het Gardameer ging zwemmen en niet terugkwam (11 mei). Het schrijnende van haar verhaal vond ik de houding van de werkgever. Na de vermissing viel het salaris van Rob zonder meer weg. Dit raakt mij. Het is ongeveer vijftig jaar geleden dat mijn man niet thuiskwam en alleen zijn geparkeerde auto werd gevonden. Het Natuurkundig Laboratorium van Philips zei direct dat het salaris voorlopig zou worden omgezet in een pensioen. Als mijn man terug zou komen, zou dit worden teruggedraaid. Na vier maanden werd zijn lichaam gevonden in de bossen. Na het lezen van de treurige geschiedenis van de familie Van Gorkum ben ik extra dankbaar voor de houding van Philips.

Els Hondius Eindhoven

Examentraining
Waar blijft het verontwaardigde signaal van mijn collega's uit het onderwijs op het nieuws over de examentrainingen? Het is toch moeilijk te verkroppen dat onze leerlingen kiezen voor commerciële bureaus. Het zal toch niet zo zijn dat het uitblijven van een verontwaardigde reactie duidt op een gebrek aan beroepseer?

Pierre Diederen Roermond

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden