Brieven

Homeopathie werkt wel
Nelleke Noordervliet heeft kennelijk geen ervaring met alternatieve geneeskunde, zelfs niet met homeopathie (Podium, 2 maart). Anders zou ze begrijpen dat artsen homeopathie 'erbij doen' omdat zij hebben gemerkt dat die aanvulling op (vaak zelfs vervanging van) de reguliere geneeskunde goed kan werken voor de patiënt. Ze zweren niet de reguliere af, maar voegen een alternatief toe. Dat is ook waarom de zorgverzekeraars het vergoeden. Mijn moeder, die overleed in 2007, kreeg in de jaren tachtig (dure) injecties voor een vitamine B-tekort - jaar in, jaar uit - tot ze bij een homeopaat kwam. Hij adviseerde haar af te bouwen en dagelijks een portie abrikozen te eten. Injecties waren al snel niet meer nodig... Soms is het leven duidelijker dan de leer.

Geertje Kuipers Culemborg

Inhuldiging is niet duur
Het feestje rond de inhulding van koning Willem-Alexander gaat Amsterdam nog 7 miljoen kosten. Ik dacht nog: tjonge, valt dat even mee. Lezeres Sonja Schra klaagt in de brievenrubriek (2 maart) dat meneer en mevrouw Van Oranje het bedrag wel uit eigen portemonnee zouden mogen betalen. Hoe bitter. Meneer en mevrouw Van Oranje vervullen niets anders dan hun functie ter meerdere eer en glorie van ons land. Amsterdam mag zich hoofdstad noemen omdat de inhuldiging in Amsterdam plaats moet hebben. Noblesse oblige. Als Nederland een republiek zou zijn, zouden in de afgelopen 33 jaar acht wisselingen van staatshoofd al gauw een slordige 50 miljoen euro hebben gekost. Zo beschouwd is de monarchie eigenlijk best efficiënt.

Jelle Benders Amsterdam

Maxim Februari
Wat een ontroerend portret van Maxim Februari, die in 2010 de beslissing nam om niet langer als vrouw, maar als man door het leven te gaan (de Verdieping, 2 maart). Zijn verhaal raakte me. Ik zag een mooie man, een mens die een oprecht eigen antwoord op het leven geeft, die rechtop staat in eigen kracht. Daar is moed voor nodig. Of je nu Maxim of (zoals vroeger) Marjolein heet.

Marijtje van der horst Bergen

Brede School Academie
Utrecht bereidt slimme leerlingen uit achterstandswijken voor op het gymnasium (2 maart). De projectleider zegt in de reportage dat de kinderen 'uit gezinnen komen waar geen kranten en boeken worden gelezen en waar nieuwsgierigheid naar de wereld niet noodzakelijk wordt gestimuleerd'. Oei, dat is even schrikken als jarenlang Trouw-abonnee met een dochter op de Brede School Academie Hoograven! Het project heeft zich bij de intensieve werving van leerlingen uitdrukkelijk niet gepresenteerd als school voor kinderen uit achterstandsgezinnen. Er werd gezocht naar talentvolle kinderen die om de een of andere reden gehinderd worden door de talige kant van ons onderwijs. Vervelend dat projectleider Scholten dat nu anders voorstelt. Het doet ook de enthousiaste ouders tekort die ik vorige week op de eerste ouderavond heb ontmoet.

Margriet Bakker Utrecht

Alzheimer
Het lijkt heel nieuw, maar is het niet, de speciale rondleidingen voor alzheimerpatiënten in kunstmusea waar de krant over bericht (28 maart). Tien jaar geleden gingen wij met verpleeghuisbewoners van Antonius-Binnenweg naar het museum Boymans en de Kunsthal in Rotterdam. Ook gebruik ik al twintig jaar afbeeldingen van schilderijen in de geestelijke begeleiding van alzheimerpatiënten om een gesprek op gang te krijgen. Vooral afbeeldingen die gevoelens uitdrukken zijn zeer geschikt, zoals de schilderijen van Van Gogh en Kees de Kort met bijbelverhalen. De methode is beschreven in het boekje 'Niemand is minder'.

Janny Vree-van Dongen Maasdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden