brieven

Politiek correcte bedrijven
Vertwijfeld vraagt Israëls ambassadeur Haim Divon zich af welk signaal Nederlandse bedrijven als Vitens, PGGM en Royal Haskoning willen afgeven met het terugtrekken van geld uit Israël (Trouw, 22 januari). Het antwoord lijkt mij simpel. Bedrijven scharen zich graag achter een nieuw soort politieke correctheid, als de dood als ze zijn om op lijstjes van 'foute' bedrijven op internet te komen. Want voor je het weet wordt je bedrijf door actievoerders aangeklaagd vanwege kolonisatie of van vernietiging van de Palestijnse samenleving. Royal Haskoning maakt het wel heel bont. Het bedrijf werkte nog niet zo lang geleden in opdracht van dictator Kadafi in Libië, waar terreur, massamoorden en martelingen aan de orde van de dag waren. Inmiddels verschuilt het zich waar het Israël betreft achter zoiets vaags als 'internationaal recht'. Je moet maar durven.

Bernhard Wendt Sellingen

Prikkels
Met alle respect voor de onderzoekster: baby's hebben aan heel weinig prikkels genoeg. En om te zeggen dat ze als ze niet genoeg speelgoed hebben in de eerste zes maanden er emotionele problemen gaan optreden (Trouw, 22 januari), vind ik geen acceptabele conclusie. Je zou bijna denken dat er een speelgoedfirma heeft meebetaald aan het onderzoek. Misschien moeten peuters dan ook een smartphone hebben?

Ineke Hoekstra Groningen

Inkomensongelijkheid
'Groeiende inkomensongelijkheid bedreigt economie' kopt Trouw in de bijdrage over het World Economic Forum in Davos (22 januari). Vreemd toch dat er niet staat: 'Groeiende inkomensongelijkheid bedreigt armen'.

Mario Coolen De Meern

RWE-centrale
Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB doet geweldig werk met betrekking tot de RWE-centrale (Trouw, 23 januari). Wat mij wel opvalt, is dat er alleen maar gepraat wordt over wat de uitstoot van deze centrale in de Eemshaven doet met het milieu. Wat te denken van de gevolgen voor de gezondheid van de mens?

A. de Kleine Breda

Vrijheid
Grappig. De PVV schreeuwt altijd moord en brand als 'Europa' zich met 'onze zaken' bemoeit. Diezelfde club wil zich nu mengen in de bedrijfsvoering van waterbedrijf Vitens (Trouw, 23 januari). Misschien kan de PVV beter nog eens uitleggen waar de term 'vrijheid' in haar naam eigenlijk voor staat.

A. van Meurs Asperen

Moreel oordeel
Wie het bewind van een dictator niet aanvaardt, moet kiezen: 1) Vluchten. 2) Vreedzame acties; dit is erg riskant, maar heeft soms succes. 3) Gewapend verzet. Wie voor 3 kiest, weet tevoren dat de gevolgen gruwelijk zullen zijn. Een humane burgeroorlog is onmogelijk. Ons moreel oordeel over Assad (Opinie, 22 januari) brengt de vrede in Syrië niet dichterbij.

G. den Dulk Wassenaar

Voortmodderen
Hoewel ik mij in de hoofdlijn van het betoog van Buma en Geluk (Opinie, 22 januari) kan vinden, blijft voor mij wel de vraag hoe zij dit fraaie ideologische verhaal concreet willen maken. Zelf verkeer ik (48 jaar) inmiddels een kleine acht jaar in de situatie van voortdurende onzekerheid over werk (kortdurende opdrachten, werkloosheid). De overheidsinstanties laten je per saldo moederziel alleen voortmodderen. Maar de gemeenschap (werkgevers?) biedt evenmin soelaas. Met een grote groep mensen sta ik gewoon aan de kant, omdat er geen werk is. Stelt het CDA de overheid niet te veel tegenover de gemeenschap/samenleving? Is zij er niet een integraal onderdeel van en niet gewoon hard nodig om dingen recht te zetten en mensen recht te doen?

Henk Stam Capelle aan den IJssel

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden