Brieven

Demystificatie
De voorpagina van Trouw van maandag gaat over de openbare beëdiging. "Nieuwe stap in demystificatie van het koningschap", schrijft uw redacteur. Daarnaast een foto van een ceremonieel in Egypte. "Geblinddoekte jongen 'kiest' koptische paus", staat erbij. Natuurlijk is daaraan selectie van kandidaten voorafgegaan. Maar er is te kiezen. Dat is stukken beter dan wat wij doen: als vanzelfsprekend een niet-gekozen staatshoofd aanvaarden, altijd afkomstig uit een en dezelfde familie. Aan mystificatie daarvan kan toch ook best een einde komen? Misschien dat het koninklijke staatsbezoek aan dwergstaat Brunei in januari 2013 als waardig slot kan dienen.

Joop Zijlstra Ellecom

Staatssecretaris
Als staatssecretaris heb je alle reden je gediscrimineerd te voelen. Niet op televisie bij de beëdiging, niet met de koningin op het bordes voor een groepsfoto. Terwijl staatssecretarissen allang geen hulpje van de minister meer zijn, gezien hun vaak zware portefeuilles, nu ook weer in Rutte II. Sommigen mogen zich in het buitenland zelfs minister noemen. Het wordt dus tijd dat bij de start van een kabinet ook de staatssecretarissen voor vol worden aangezien. Het bordes van Huis Ten Bosch is er groot genoeg voor. Jan Goossensen Den Haag

VVD'er is solidair
De discussie over de plannen van het nieuwe kabinet voor een inkomensafhankelijke zorgpremie heeft mijn beeld van de gemiddelde VVD'er behoorlijk gewijzigd. Ik heb altijd gedacht dat solidariteit met anderen dan je eigen mensen daar niet hoog in het vaandel stond. Dat blijkt een vergissing. Laat de gemiddelde VVD-kiezer wat meer verdienen dan de gemiddelde Nederlander, dan nog zal hij evenals de gemiddelde Nederlander niet of nauwelijks financieel nadeel ondervinden van de voorgestelde plannen. Dat betekent dat het enorme tumult in VVD-kringen moet berusten op solidariteit. Solidariteit van de minima, van de modalen en anderhalf maal modalen met de gepijnigde grootverdieners. Het is misschien niet helemaal wat gewoonlijk met solidariteit wordt bedoeld, maar het zou een begin kunnen zijn. Wilt u, boze VVD'er, ook eens proberen hoe het voelt solidair te zijn met degenen die het financieel moeilijker hebben dan u?

Ad Kwinten Loon op Zand

Middenklasse
Johan ten Hove leest de middenklasse-gezinnen de les. Ze moeten van hem blij zijn met wat ze mogen houden. Als er wat overblijft na 500 euro huurverhoging, 600 euro meer crèchekosten, 500 meer schooluitgaven, 500 meer eigen risico zorg, 1200 meer zorgpremie enzovoorts. Als 65-plusser betaalt Ten Hove 18 procent minder premie en inkomstenbelasting dan deze middenklasse-gezinnen. Geen wonder dat hij zo blij is met wat hij overhoudt! Wouter Hulstijn Groningen

De C van CDA
Pieter Jan Dijkman, hoofdredacteur van Christen Democratische Verkenningen heeft natuurlijk groot gelijk, dat de C van CDA meer moet zijn dan een aanduiding van zijn oorsprong (Letter & Geest, 3 november). Hij wijst daarbij op het begin van de periode Balkenende. "Wij waren toen heel sterk in het waarden- en normenverhaal." Maar wat waren toen die waarden en normen? Ik herinner me eigenlijk alleen maar: 'VOC-mentaliteit' en 'afbouwen hypotheekrenteaftrek onbespreekbaar'. O ja, ook nog: 'geen zesjescultuur'. Meer liberaal dan christelijk, lijkt me.

Henk Nusselder Den Haag

Binairo geen belediging.
Wat kortzichtig, mijnheer Jan van Veldhuizen, uw commentaar op de binairo van maandag (Brieven, 6 november). Kennelijk bent u een puzzelaar van 'hoog niveau'. Niet iedereen is dat. Fijn, dat er ook minder moeilijke puzzels in Trouw staan! Samen met mijn kleinkinderen puzzel ik heel wat af, onder meer gemakkelijke binairo's, en sudoku's met twee stippen. Voor de doorgewinterde puzzelaar (daar reken ik mijzelf ook toe), is er genoeg aanbod: sudoku's met vier of vijf stippen, killers, crypto's, brainteasers, doorlopers en kruiswoordtests. Kortom, er is een perfect evenwicht tussen moeilijke en gemakkelijke puzzels! Trouw, ga zo door!

S. van Dijk Huizen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden