Brieven

In Trouw is een vrouw mama
De ingezonden brief waarin Gré de Regt erop wijst dat weinig brieven van vrouwen geplaatst of ingezonden worden (Trouw, 28 april), raakte mij meteen. Woensdag kwamen in drie artikelen in Trouw vrouwen in beeld. De column van Anniek van den Brand over collega-moeders op het schoolplein. Een artikel over de crèche waarin een leidster aan het woord komt. En een stuk over de smartphone, waarin een moeder zichzelf 'mobiel incontinent' noemt en de strekking is dat de relatie tussen moeder en kind schade oploopt bij veelvuldig gebruik van de telefoon. Het beeld daarbij: vrouw met baby op bank, de aandacht verdeeld, de smartphone in haar hand. Bij dergelijke onderwerpen zie ik meestal een foto van een vrouw erbij. Zou dat een man kunnen overkomen? Is de emancipatie nog steeds niet voltooid, in het gezin, op het werk, bij Trouw?

Nora van den Berg-Grottendieck Putte

Vrouw is niet zo schrijverig
Ik las de ingezonden brief van Gré de Regt. Ik geloof niet dat de redactie bewust de mannen meer aan het woord laat dan de vrouw. Ik denk dat mannen sneller in de pen klimmen dan vrouwen. Vrouwen zijn meestal niet zo schrijverig.

Mw J. Hartman-Jansen Putten

Masculien leiderschap
Met interesse las ik de grondige analyse van het moderne leiderschap van Máxima door Janka Stoker (Trouw, 29 april). De combinatie van masculiene en feminiene kwaliteiten blijkt het meest effectief, waaronder de vrouwelijke charme en zorgzaamheid. Zouden deze feminiene kwaliteiten dan ook niet door mannelijke leiders effectiever kunnen worden gecombineerd met hun masculiene kwaliteiten?

Rianne van Zessen Loppersum

Heiligen aanbid je niet
Opnieuw zo'n spottend artikel over katholieke gebruiken en symbolen (Trouw, 28 april). Dat u als protestants dagblad weinig voeling hebt met het verschijnsel volksdevotie, zaligen, heiligen enzovoorts is begrijpelijk. Het ontbreekt u eenvoudigweg aan inlevingsvermogen wat betreft 'geloofsemotie'. Overigens nog maar eens: katholieken 'aanbidden' geen relikwieën of heiligen, wij vereren hen. Aanbidden doen wij alleen God!

Theo Walschots 's Hertogenbosch

Gruwelijke eyeopener
Het interview met de Palestijnse ambassadeur Nabil Abuznaid (Trouw, 28 april) heb ik met veel belangstelling gelezen, met veel waardering ook, zelfs met onbegrip voor zoveel ingetogenheid ten aanzien van de Israëlische bezetting. Ik heb kort geleden het boek 'De etnische zuivering van Palestina' van de Israelische hoogleraar Ilan Pappe gelezen, waarin hij tot in de meest huiveringwekkende details verhaalt hoe de Palestijnse bevolking rond 1948 is verjaagd, hoe eeuwenoude dorpen zijn vernietigd en de opkomende Joodse staat met veel succes de sporen van de Palestijnse geschiedenis heeft uitgewist. Voor iemand die altijd heeft gedacht dat de Palestijnen zelf de vlucht namen, omdat zij de Joden niet in hun omgeving duldden, was het boek een gruwelijke eyeopener. Dat maakt niet meteen iedere Palestijn met een geweer, bomgordel of raketwerper een held of een gelegitimeerde verzetsstrijder, maar plaatst de opstand tegen de meer dan veertig jaar durende bezetting wel in een ander daglicht. Uiteraard kunnen geblondeerde politici met zelfverklaarde universele waarheden nog altijd vinden dat Palestijnen niet bestaan en dat degenen die zich zo noemen maar naar Jordanië moeten gaan, omdat ze daar thuishoren. Voor de overigen zou het boek verplichte literatuur moeten zijn!

Sophie Smit Ede

Wat is volwassen?
Inzicht in studieaanpak of -resultaten van je volwassen kind heeft misschien een bemoeierig tintje ('Wie houdt de leerling in het oog, na zijn achttiende verjaardag?', Trouw, 27 april). Maar als je het ziet als begeleiding kan dat je studerende kind net dát steuntje in de rug geven waar hij of zij behoefte aan heeft. Een ouder voelt dat als het goed is haarfijn aan. Iets vergelijkbaars maakte ik mee toen bleek dat onze 20-jarige studerende zoon maximaal bijleende bij de IB-groep zonder een fluit uit te voeren. Contact met deze geld- en schuldverschaffende instantie gaf de volgende reactie: "Hij is volwassen, dat ontneemt u het recht u te mengen in zijn leengedrag". Maar wat is volwassen?

Annelou Oorthuys Scheveningen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden